x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea care interzice staționarea cu motorul pornit în orașe, la un pas de adoptare. Amenzile pe care le vor primi șoferii care nu respectă legea

Legea care interzice staționarea cu motorul pornit în orașe, la un pas de adoptare. Amenzile pe care le vor primi șoferii care nu respectă legea

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2024   •   12:45
Legea care interzice staționarea cu motorul pornit în orașe, la un pas de adoptare. Amenzile pe care le vor primi șoferii care nu respectă legea

Legea care interzice staționarea cu motorul pornit în orașe este pe cale să devină realitate în urma trecerii tacite prin Senat.

Inițiativa legislativă de interzicere a staționării mașinilor cu motorul pornit în orașe și municipii a fost adoptată tacit de Senat.

Comisiile de specialitate nu au elaborat un raport de respingere suplimentar, deoarece Guvernul a comunicat Parlamentului că susține inițiativa.

Astfel, Senatul a adoptat în mod tacit inițiativa legislativă care interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit în municipii și orașe, după depășirea termenului de dezbatere.

Proiectul propune interzicerea staționării autovehiculelor cu motorul pornit în orașe și municipii, cu excepția celor care sunt autorizate să utilizeze semnalele speciale de avertizare luminoase, cum ar fi ambulanțele, mașinile de pompieri, de poliție sau de transport marfă, care necesită puterea de la motor pentru funcționarea refrigerării.

Această inițiativă are ca scop reducerea poluării în zonele aglomerate și a fost demarată ca urmare a unei inițiative civice dezvoltate în București.

În primăvara anului 2023, Asociația Ecopolis, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, a instalat senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost amplasați în școlile vizate de proiect.

Această campanie a condus în cele din urmă la redactarea unei legi naționale, care ar putea modifica Codul Rutier pentru a include interdicția de staționare cu motorul pornit.

În cazul adoptării legii, cei care o încalcă vor primi la prima abatere un avertisment, urmat de o amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

În multe țări europene, sancțiunile pentru șoferii care staționează cu motorul pornit sunt severe. De exemplu, în Italia și Franța, staționarea cu motorul pornit este permisă pentru maxim 10 secunde, în Austria și Germania pentru 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot fi impuse amenzi cuprinse între 20 și 750 de euro, potrivit Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: staționarea cu motorul pornit