x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea privind recalcularea pensiilor, considerată adoptată

Legea privind recalcularea pensiilor, considerată adoptată

de Gabriela Antoniu    |    11 Iun 2010   •   00:00
Legea privind recalcularea pensiilor, considerată adoptată
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Premierul Emil Boc a anunţat astăzi că Guvernul consideră că Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, una dintre cele două legi pentru care şi-a asumat răspunderea în Parlament, a fost adoptată, datorită faptului că în termen de trei zile nu a fost depusă o moţiune de cenzură pe acest proiect legislativ. Potrivit procedurilor, legea poate fi atacată la Curtea Consituţională în termen de cinci zile de la adoptare. Boc şi-a exprimat însă speranţa că legea nu va fi atacat la Curtea Constituţională. "Să sperăm că legea nu va fi atacată de nimeni la Curtea Constituţională sau că cel puţin cei care o vor ataca nu vor mai plânge pe umerii pensionarilor obişnuiţi că li se reduce pensia, atât timp cât ei păstrează pensiile de lux", a spus Boc.

Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor stabileşte recalcularea aşa numitelor "pensii de lux", conform principiului contributivităţii, fiind astfel eliminată suma care este plătită în prezent, dar pentru care beneficiarul nu a achitat contribuţii la buget. Este vorba despre pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea; pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi. Recalcularea pensiilor se face într-un interval cuprins între 30 de zile şi 5 luni de la intrarea în vigoare a legii. De asemenea, legea prevede verificarea pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă. Dacă se constată că au obţinut pensia fraudulos, beneficiarii pensiilor de invaliditate vor returna banii .

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după BPN, că social-democraţii vor iniţia doar o moţiune de cenzură la angajarea răspunderii Guvernului, şi nu două, aşa cum anunţaseră anterior. Ponta a explicat că PSD a renunţat să mai depună două moţiuni de cenzură, pentru fiecare din cele două legi ce vor fi asumate de Guvern, pentru că "oamenii nu ar fi înţeles foarte bine" mecanismele procedurale implicate şi nu ar mai fi ştiut "câte asumări sunt şi câte moţiuni". PSD a depus luni la Parlament moţiunea de cenzură initulată "Opriţi genocidul social!". Scopul declarat al moţiunii este" blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor şi a salariilor îl va produce". Tăierea pensiilor şi salariilor este prevăzută în Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, al doilea act normativ, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

×
Subiecte în articol: politic