x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea privind repatrierea rezervei de aur a fost respinsă de Camera Deputaţilor

Legea privind repatrierea rezervei de aur a fost respinsă de Camera Deputaţilor

27 Apr 2021   •   13:31
Legea privind repatrierea rezervei de aur a fost respinsă de Camera Deputaţilor

Legea privind repatrierea rezervei de aur, propusă de fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cu 173 de voturi pentru, 131 împotrivă și o abținere.

Votul a fost dat pe cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art.30 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, ce are ca obiect de reglementare depozitarea întregii rezerve de aur a României în ţară şi introducerea unui termen de maxim 20 de zile pentru ca BNR să prezinte Parlamentului şi Guvernului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care pot conduce la diminuarea rezervelor naţionale.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae. La data de 20 noiembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acesteia.

Deputatul PSD, Oana Florea, spune că România plăteşte taxe mari pentru depozitarea aurului la Londra.
"Este adevărat, rezervele naţionale ale României, în acest moment, în proporţie de 60%, se află la Londra. În prezent, noi avem în jur de 100 de tone de aur, 61 de tone se află acolo, ţara noastră nu câştigă nimic de pe urma acestui depozit. Noi, practic, plătim cam 300.000 de lei pe an pentru că depozităm acest aur. Este o discuţie mai largă care se poate face. 60% este cam mult, poate am putea să diminuăm. La un moment dat, Ceauşescu a plătit datoriile externe ale României, ajungând chiar la 7 tone, aveam la un moment dat", a spus parlamentarul.

Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, consderă proiectul este unul împotriva intereselor naţionale şi nelegal, pentru că încalcă tratatele europene.
"Acesta este un proiect care a intrat în dezbatere şi care a fost introdus în atenţia publicului pe vremea când PSD făcea politica Dragnea şi este important să vedem acum dacă PSD continuă politica Dragnea sau şi-au mai revizuit punctele de vedere. Acest demers de a repatria parte din aurul depozitat la Londra este un proiect împotriva României, pentru că, primul lucru care s-ar întâmpla, ar scădea credibilitatea ţării noastre în faţa partenerilor europeni, a instituţiilor financiare internaţionale şi a investitorilor", a declarat acesta. El atrage atenția și asupra costurilor repatrierii.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a cerut retrimiterea proiectului la comisii, propunere respinsă însă de deputaţi.
"Nu contează atât de mult cine a iniţiat acest proiect de lege, e vorba de suveranitatea naţională. Este o discuţie care trebuie purtată indiferent de iniţiator iar opţiunea noastră este că actuala marjă de 60% din rezervele de aur ale ţării trebuie redusă. Indiferent de necesitatea unui aviz al Băncii Centrale Europene, trebuie să ne amintim că aurul este al României, este aurul nostru şi evident că, dacă trebuie să facem acea cerere, putem să o şi facem. Costurile de repatriere pot fi mari, dar costurile de depozitare le plătim în fiecare an", a afirmat Simion.

Deputaţii PSD au susţinut retrimiterea proiectului la comisii.

Deputatul AUR, Mircia Chelaru, contrazice afirmațiile privitoare la costurile transportului. "E adevărat ceea ce a spus domnul guvernator că nu e nevoie de această lege. Argumentele, şi de o parte, şi de alta, sunt minore, pentru că transportul cu un Hercules 64 de tone de aur costă foarte puţin şi MApN o poate face gratis. Rezervele de aur nu sunt un moft. Credibilitatea nu stă în cât aur avem la Londra, ci cât de mult îl gestionăm la noi acasă", a precizat deputatul. 

×
Subiecte în articol: camera deputatilor repatriere aur