x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legi uitate in Parlament

Legi uitate in Parlament

15 Mai 2004   •   00:00

Dupa patru ani de mandat, senatorii au inca restante legislative si nu ale lor, ci ramase „mostenire" de la ceilalti de dinaintea lor. Pe la comisiile permanente exista inca 24 de proiecte de lege de pe vremea vechii guvernari.

CAMELIA IONESCU

Cu exceptia anului 1996, prin Senat zac uitate prin sertare o serie de proiecte de lege aflate in diverse faze ale procesului legislativ. Cel putin asa arata situatia prezentata pe site-ul oficial al Senatului.

1999. Patru proiecte de lege dateaza din 1999, dintre care unul a fost votat de-abia saptamana trecuta. Doua dintre proiecte au ramas suspendate in procedura de mediere, nefinalizata pana astazi. Tot in 1999, 11 proiecte de lege au fost depuse la Senat pentru informare, ramanand in stadiul in care au venit. Ele au fost trimise Camerei Deputatilor pentru dezbatere, dar nu s-au intors spre a fi dezbatute si de senatori. Cat priveste proiectul iesit din uitare si votat, in final, de Senat, acum cateva zile, acesta se referea la aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 1/1999 privind regimul starii de urgenta si starii de asediu, data de vechiul Executiv pe vremea ultimei mineriade.

GHINION. Doua dintre proiectele de lege care si acum s-au facut pierdute de pe agenda Senatului apartin presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor. Motorul de cautare de pe site-ul senatorial sustine ca acestea ar fi si singurele pe care seful peremistilor le-ar fi depus in ultimul an al legislaturii trecute. Prima propunere legislativa a lui C.V. Tudor se afla inca in lucru la comisiile permanente ale Senatului si priveste protectia oamenilor si animalelor de companie sau domestice in procesul de convietuire om-animal. Cea de-a doua propunere legislativa a lui Corneliu Vadim Tudor are raport finalizat si priveste o completare a legii privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor.

1998. Din 1988 nu a mai ramas de izbeliste decat un singur proiect de lege, care trebuia sa aprobe o ordonanta de guvern privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim international. Desi au trecut sase ani de atunci, ordonanta a functionat fara a mai avea si aprobarea Parlamentului. Pe langa acesta, inca patru proiecte de lege au venit, de la Guvern, pentru informarea senatorilor si asa au ramas. Printre acestea se numara si o ordonanta guvernamentala prin care s-a declarat ca zona de interes national un ansamblu din perimetrul central al Bucurestiului, incluzand Noul Centru Civic si Centrul Istoric si stabilirea conditiilor de realizare a investitiilor pentru ansamblul urbanistic din aceasta zona.

1997. Dupa sapte ani de zile, pe ordinea de zi a Senatului inca mai apare un proiect de lege depus in Parlament. Proiectul vizeaza aprobarea Ordonantei de Urgenta 59/1997 privind destinatia sumelor incasate de Fondul Proprietatii de Stat in cadrul procesului de privatizare a societatilor cu capital de stat la care statul e actionar. Reluat in 2001, Biroul Permanent al Senatului a decis ca „proiectul se temporizeaza la comisie, pana cand Guvernul va depune un nou proiect de lege". Tot de sapte ani au venit la Senat, pentru informare, trei proiecte de lege, pana acum nefiind dezbatute.

O duzina de restante la deputati

La Camera Deputatilor mai exista inca 12 proiecte de acte normative din legislatura 1996-2000. Sapte dintre proiecte au fost retrimise de plen la comisiile de specialitate pentru intocmirea de rapoarte suplimentare, iar cinci se afla in sertarele de la comisii. Printre proiectele restante se regaseste declararea ca zona de interes national a unui ansamblu din perimetrul central al Capitalei incluzand Noul Centru Civic si Centrul istoric.
×
Subiecte în articol: politic proiecte lege