x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile scoase din bezna raţiunii

Legile scoase din bezna raţiunii

de Adrian Ilie    |    10 Aug 2015   •   15:18
Legile scoase din bezna raţiunii
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Elaborarea unei legi de către un parlamentar nu înseamnă automat că acesta foloseşte şi raţiunea pentru asta. Ca de obicei, nici sesiunea parlamentară ce s-a încheiat nu a fost scutită de proiecte de legi care, cu îngăduinţă, pot fi socotite extravagante.

Unele şi-au încheiat deja parcursul legislativ cu o glorioasă respingere, în timp ce altele de-abia au fost depuse şi, probabil, vor avea aceeaşi soartă în sesiunea următoare. Mai grav este atunci când inepţiile devin literă de lege, iar prima în clasamentul sesiunii este legea prin care au fost reintroduse pensiile speciale pentru parlamentari, al cărei cuantum variază în funcţie de numărul de mandate. Adoptarea legii s-a făcut în protestele presei şi ale opiniei publice, însă acestea au fost ignorate.

„Astăzi, ne-am luat Parlamentul înapoi”, clama de la tribună Anghel Stanciu. Deputatul Tudor Ciuhodaru (UNPR) este cel mai perseverent iniţiator de legi din Parlament, însă nu este totdeauna inspirat. Împreună cu Daniel Fenechiu, a depus un proiect prin care era creat un Fond Special pentru Jurnalismul Independent. Astfel, jurnaliştii care scriau despre comiterea unor fapte de co-rupţie sau chiar le sesizau organelor judiciare primeau de la Fond 2% din valoarea prejudiciului recuperat din dosarele deschise ca ur-mare a articolelor lor. Altfel spus, ziariştii ar trebui să se transforme în delatori de profesie la DNA. Tot Ciuhodaru, pornind de la faptul că 4.000.000 de români nu se prea spală pe dinţi, a propus ca elevii de la clasele I-VIII să pri-mească pe-riuţe de dinţi pe spezele statului oda-tă la 3 luni.

În plin scandal al pensiilor pentru parlamentari, senatorul Haralambie Vochiţoiu s-a gândit să cumpere, la propriu, tăcerea presei propunând ca şi jurnaliştii să primească la pensie o indemnizaţie suplimentară de 50% din valoarea pensiei normale, pe modelul uniunilor de creaţie artistică. Tărăşenia a ajuns şi la Academie, care a trebuit să se pronunţe dacă produsul jurnalistic poate fi sau nu considerat creaţie artistică. Până la urmă, proiectul a fost abandonat.

Grade pentru bani

Remus Cernea s-a luat la trântă cu exploatarea gazelor de şist încercând să interzică prin lege fracturarea hidraulică şi a găsit sprijin la cosemnatarii legii, Tudor Ciuhodaru şi Daniel Fenechiu. Nu au avut succes, o posibilă explicaţie că bibliografia invocată conţine o do-cumentaţie insuficientă sau speculaţii. Cernea este printre cârdul de câteva zeci de semnatari care au propus ca donaţiile consistente pentru armată să fie răsplătite cu acordarea de grade militare. Reacţiile venite din partea Guvernului au condamnat acest proiect dinainte de a intra în procesul legislativ.

Tot Cernea a vrut să fie eliminată explicit formularea „Aşa să-mi ajute Dumnezeu” din formula jurământului rostit de către demnitari, deşi practica le permite ateilor să rostească jurământul fără ultima frază. O idee extravangată, deşi neconcretizată încă într-un proiect, are şi liberalul Radu Zlati, care a propus eliminarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului până la adoptarea unei noi legi a educaţiei.

×