x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lehamite in Senat - Goana dupa cvorum

Lehamite in Senat - Goana dupa cvorum

de Dana Piciu    |    19 Mai 2006   •   00:00
Lehamite in Senat - Goana dupa cvorum

Sedinta de plen a Senatului a scos ieri la iveala un presedinte total depasit de situatie - Teodor Melescanu, niste senatori greu de convins ca joia e zi de lucru si pe democratul Marius Marinescu, agitat ca de obicei.

Sedinta a inceput cu o ora mai tarziu si s-a terminat cu o ora mai devreme, dupa ce liberalul Melescanu a cerut apel nominal de cinci ori, a vorbit fara sa fie bagat in seama, a cerut celor mai galagiosi dintre colegii lui sa iasa afara "sa vocifereze". Primele doua apeluri nominale, facute la interval de zece minute, au gasit o "larga concentratie senatoriala" la bufet, la cafea. Melescanu i-a asteptat rabdator sa-si savureze cafelele, pentru a constata ca este cvorum. "Haideti, va rog eu cat pot de frumos, sa ne concentram macar o ora sa lucram si va promit ca terminam programul mai repede", le-a spus Melescanu senatorilor. Apoi a uitat sa porneasca sistemul de vot electronic, intrebandu-se nevinovat de ce nu se voteaza.

EXPLOZIA. Sala s-a animat in momentul in care pe ordinea de zi a aparut o initiativa legislativa a democratului Marius Marinescu, cel care de la inceputul sedintei a fost intr-o totala agitatie, ducandu-se la pupitrul fiecarui senator pentru a-si face lobby. Proiectul care prevede desecretizarea contractelor de privatizare a fost sustinut de PSD si PRM, Alianta si UDMR anuntand ca nu-l gasesc oportun. Gheorghe Funar l-a acuzat pe Atilla Verestoy ca are interesul ca acest proiect sa nu treaca de Parlament, pentru ca "este implicat in privatizari". Verestoy l-a facut mincinos pe Funar si i-a cerut sa-si retraga cuvintele. Melescanu incerca sa spuna ceva, dar nimeni nu-l baga in seama. Pana la urma s-a votat, dar presedintele de sedinta nu a inteles daca legea a trecut sau nu. Scorul a fost 35 de voturi pentru, 33 impotriva si trei abtineri. Conform regulamentului, abtinerile sunt trecute la voturi impotriva, deci legea a picat. Antonie Iorgovan a cerut reluarea votului, pe motiv ca, la momentul votului, prezidiul era alcatuit doar din doi senatori, nu din trei, asa cum este regulamentar. "Aveti perfecta dreptate, domnule senator. Sunt nevoit insa sa constat ca nu avem cvorum si declar sedinta inchisa", i-a taiat scurt avantul Melescanu si a iesit pe usa din spate a salii de plen, la fel ca toti ceilalti reprezentanti ai Aliantei.

IRITARE. Marius Marinescu s-a declarat foarte intrigat ca proiectul sau de lege a cazut la vot, desi "toata lumea i-a dat dreptate". El i-a criticat pe cei care nu l-au sustinut, acuzandu-i ca au primit "cine stie ce comanda politica", sustinand ca proiectul lui are acceptul PD. Printre senatorii PSD si PRM care au votat pentru initiativa s-au mai numarat si liberalul Ionut Popescu, "cel mai bun ministru de Finante", precum si "oameni de mare valoare din PD, Marin Bobes si Vraciu Ion", dupa cum i-a catalogat mandru Marinescu. Cat despre colegii lui care nu l-au sustinut, Marinescu le-a reprosat ca "n-au citit programul de guvernare si inseala cetateanul", adaugand ca va pune problema si in cadrul conducerii PD.

RUGAMINTI
"Va rog frumos! Va rog frumos! Va rog cat pot eu de frumos! Daca vreti, pot sa suspend sedinta ca sa mergeti pe hol si sa terminati tot ce mai aveti de vorbit. Va rog sa ne concentram macar o jumatate de ora si sa facem treaba pentru care suntem platiti" - Teodor Melescanu, presedinte de sedinta

×
Subiecte în articol: politic melescanu