x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lepadarea de Nastase

Lepadarea de Nastase

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    15 Mar 2006   •   00:00
Lepadarea de Nastase

Adrian Nastase a decis azi-noapte sa isi dea demisia din functia de presedinte executiv al PSD si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. El a luat a-ceasta hotarare la finalul unei sedinte maraton de 9 ore, incheiata la 2,30, in ca-re liderii centrali si judeteni ai partiduui s-au pronun-tat, prin vot secret, ca acesta sa renunte la cele doua functii. Decizia a fost luata cu 37 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si o abtinere.

Adrian Nastase a decis azi-noapte sa isi dea demisia din functia de presedinte executiv al PSD si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. El a luat aceasta hotarare la finalul unei sedinte maraton de 9 ore, incheiata la 2,30, in care liderii centrali si judeteni ai partidului s-au pronuntat, prin vot secret, ca acesta sa renunte la cele doua functii. Decizia a fost luata cu 37 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si o abtinere.
Nastase a anuntat ca "deocamdata" ramane simplu membru al PSD si a catalogat hotararea colegilor sai "mai degraba o varianta care cauta un tap ispasitor pentru problemele mai complicate ale partidului".
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca decizia luata este "un prim pas pe un drum lung si greu de recastigare a credibilitatii partidului".
Liderii partidului nu au luat in schimb o hotarăre privind organizarea unui congres extraordinar, oportunitatea acestuia urmănd sa fie stabilita de Consiliul National care, potrivit lui Geoana, ar putea fi convocat dupa raportul de tara. (Lavinia Dimancea)

Lamurirea situatiei lui Adrian Nastase in partid a fost mult mai complicata decat un simplu vot de incredere. Dezbaterile s-au prelungit cu mult dupa miezul noptii si au deschis calea unui congres extraordinar al PSD.

Intalnirea conducerii PSD cu liderii organizatiilor judetene a inceput ieri dupa-amiaza, putin dupa ora 17:00, la Hotel "Confort" din Otopeni, reuniunea fiind "ultimul punct" pe pe agenda unei zile furtunoase pentru PSD. Situat in afara Bucurestiului, langa Aeroportul Otopeni, Hotel "Confort" este un loc ales in premiera de liderii PSD pentru organizarea unei reuniuni de partid.

Anterior intalnirii cu liderii de filiale, la sediul central al partidului din Kisseleff, presedintele PSD, Mircea Geoana, a avut o sedinta informala cu Nicolae Vacaroiu, Miron Mitrea, Titus Corlatean, Ilie Sarbu, Valer Dorneanu, Cristian Diaconescu si Victor Ponta, unde s-au facut ultimele pregatiri pentru reuniunea de la Hotel "Confort". Dupa aceasta sedinta, Geoana a anuntat ca discutia programata cu reprezentantii filialelor este importanta, trebuind gasita o formula pentru a stopa scaderea partidului in sondaje. "Am pierdut in doua luni mai mult de douasprezece puncte, reprezentand un milion de voturi", a spus Geoana. "Trebuie sa luam o decizie astazi, fara patima. Nu e vorba de persoane, e vorba de interesul unui partid important din Romania", a spus liderul PSD. El a aratat ca fiecare organizatie vine cu un mandat, avand ocazia sa-si spuna punctele de vedere. Luni, Geoana anuntase ca temele de discutie cu liderii de organizatii privesc demisia lui Nastase din functia de presedinte executiv al PSD si de la sefia Camerei Deputatilor.

OPINII LA CALD. Inaintea intalnirii cu conducerea partidului, punctele de vedere privind renuntarea lui Adrian Nastase la functiile detinute si convocarea unui congres extraordinar au fost diferite. Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, s-a pronuntat in favoarea unui congres extraordinar si a aratat ca este de acord ca Adrian Nastase sa renunte la functia de presedinte al Camerei si la cea de presedinte executiv al PSD. Tot in favoarea unui congres extraordinar s-a declarat si deputatul PSD de Dambovita, Ion Stan. El a aratat ca acest congres va trebui sa aleaga o noua conducere si sa statueze un program politic coerent. In favoarea unui congres extraordinar s-a pronuntat si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a precizat ca acest congres poate avea loc anul acesta, cu conditia sa fie "bine pregatit".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ca o decizie cu privire la rolul si viitorul politic al lui Adrian Nastase va fi luata dupa intalnirea cu liderii organizatiei. Intrebat daca PSD va merge in continuare cu Adrian Nastase sau fara Adrian Nastase, Geoana a declarat: "Cu Adrian Nastase, in mod cert".

CONGRES. Cat priveste convocarea unui congres extraordinar, ideea este sustinuta de mai multe filiale judetene ale PSD, numarul acestor ridicandu-se, in cursul zilei de marti, la 23, conform unor surse din PSD. Initial, luni isi exprimasera aceasta optiune 11 filiale, pentru ca ieri, inaintea intalnirii conducerii social-democrate cu sefii organizatiilor judetene, inca 12 filiale sa adere la aceasta idee. Statutul PSD prevede ca un congres extraordinar al partidului poate fi solicitat de Consiliul National, in situatii deosebite, la cererea a cel putin 15 organizatii judetene.

La miezul noptii, cele 42 de filiale isi expusesera punctele de vedere fata de temele anuntate, cei mai multi dintre lideri fiind indecisi. Liderul interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a avut o iesire dura la adresa lui Nastase, acuzandu-l ca a tras partidul in jos. Pe langa Bucuresti, si organizatiile Vrancea, Iasi si Calarasi au exprimat puncte de vedere critice la adresa lui Adrian Nastase. Cei mai multi dintre cei care au luat cuvantul s-au exprimat in favoarea unui congres extraordinar al PSD, insa opiniile referitoare la data organizarii acestuia au fost diferite. Ziaristii nu au avut acces la discutii, dar au comunicat cu cei din interior cu ajutorul SMS-urilor. Astfel s-a aflat ca ar putea fi date doua voturi. Unul privind organizarea unui congres extraordinar si altul privind increderea acordata lui Nastase in conducerea PSD si la sefia Camerei Deputatilor. La ora 2:00, la inchiderea editiei, nu se luase nici o decizie privind votul.

Socoteli incurcate la PSD Bucuresti


La cateva zile dupa ce a fost lansata ideea excluderii din partid, filiala PSD Sector 1 a hotarat ieri sa nu il mai sprijine pe Adrian Nastase nici pentru functia de conducere din partid si de la Camera.

Decizia retragerii sprijinului pentru Adrian Nastase a fost luata ieri de Biroul Executiv al organizatiei, intrunit inainte de intalnirea cu liderii judeteni. Din cei 14 membri ai Biroului, zece au votat ca nu il mai sustin pe Nastase, trei s-au pronuntat in favoarea acestuia, iar unul s-a abtinut. Dupa vot, liderul filialei, Dan Tudorache, mandatat sa prezinte decizia la reuniunea cu sefii de organizatii, a declarat ca, desi in aceasta sedinta nu s-a pus problema excluderii lui Nastase, "procesul nu s-a terminat". El a explicat ca a primit procese-verbale de la mai bine de jumatate dintre organizatiile locale ale PSD Sector 1, prin care se cere in continuare punerea in discutie a cazurilor Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Tudorache a spus ca discutia privindu-i pe cei doi va fi reluata la viitoarea sedinta a BEx.

DECLARATIE-SURPRIZA. Liderul interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a facut o declaratie transanta inaintea reuniunii de la Hotel "Confort". El a spus ca intreaga organizatie Bucuresti i-a retras sprijinul politic lui Nastase. Or, se stie oficial ca doar cei de la Sectorul 1 au decis prin vot o pozitie anti-Nastase si ca liderul organizatiei Sectorului 5, Marian Vanghelie, a sustinut o pozitie asemanatoare. Celelalte patru filiale de sector nu si-au facut publice optiunile pana la declaratia-surpriza a lui Oprescu.

ANONIMI. Tot scandalul privind excluderea din partid sau demisia lui Adrian Nastase din functiile de conducere a fost declansat si sustinut de membri de partid practic necunoscuti opiniei publice sau de lideri de organizatii cu probleme de imagine. Unul dintre acestia este chiar liderul fialialei Sector 1, Dan Tudorache, un nume care nu s-a facut auzit pana la acest moment. El a demarat vanatoarea impotriva lui Nastase vinerea trecuta, cand a anuntat ca, saptamana aceasta, conducerea filialei va lua in discutie statutul lui Nastase si Dan Ioan Popescu si ar putea vota excluderea celor doi din partid. A intervenit ca "purtator de cuvant" in tot acest scandal si Marian Oprisan, seful PSD Vrancea, acesta cerandu-i lui Nastase sa demisioneze din functia de presedinte executiv al PSD. "Primarul care este", Marian Vanghelie, nu s-a lasat mai prejos si a anuntat ca in organizatia Bucuresti se discuta cazul Nastase de mai multa vreme, ulterior acuzandu-l, in calitate de lider al PSD, ca "nu a facut nimic pentru membrii de partid".

SEMNATURI. Inaintea deciziei de la Sectorul 1, deputatii PSD au semnat in timpul sedintei de plen un document prin care si-au manifestat sustinerea pentru Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor. "Reprezentantii PSD au adoptat o astfel de solutie tinand cont de conducerea partidului, care nu a dorit sa stea de vorba cu noi", a explicat gestul pesedistilor Eugen Bejinariu. Presedintele partidului, Mircea Geoana, le-a transmis deputatilor ca nu poate fi prezent la Parlament. Ca urmare, 84 de deputati din totalul de 112 au semnat pentru sustinerea lui Nastase la sefia Camerei. Ceea ce arata ca o eventuala supunere la vot in grupul deputatilor PSD a revocarii lui Nastase de la sefia Camerei nu ar avea castig de cauza. Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, nu a semnat insa lista de sustinere a sefului Camerei. (Lavinia Dimancea, Carmen Vintila)

MISTERUL CONSILIERULUI
La scurt timp dupa decizia PSD Sector 1 de retragere a sprijinului politic pentru functiile de presedinte executiv al PSD si de presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a declarat pentru Realitatea TV ca este victima unui scenariu foarte bine pus la punct de catre un strateg din strainatate. El nu a facut precizari despre acest strateg, insa exista informatii legate de prezenta consultantilor straini in partid. Ar fi vorba de un consilier de imagine de origine israeliana la care, culmea, ar fi apelat PSD, la sugestia lui Adrian Nastase, si in 1996, cand s-a declansat scandalul telefoanelor murdare. Un consilier strain a dat sfaturi recent la o reuniune zonala a PSD de la Sinaia.

OPRESCU E SCEPTIC
Liderul interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu (foto), ne-a declarat ieri ca nu crede ca Nastase va demisiona benevol din functii, dar spera ca-si va respecta promisiunea conform careia se va supune hotararii celor din sala. El nu exclude posibilitatea scindarii partidului, aratand ca, "in conditiile de fata, daca Adrian Nastase va pleca din PSD, probabil ca unii vor merge cu el". Oprescu sustine categoric convocarea unui congres extraordinar, unde, printre altele, sa fie ales un presedinte care sa vina "pentru legitimitate si forta cu propria echipa". Cat priveste reglarile de conturi, Oprescu a spus ca acestea "sunt valabile si pentru Adrian Nastase, care a amenintat ca are in jurul braului o centura cu dinamita si ca, in eventualitatea pierderii sprijinului, se detoneaza. Spusele sale sugereaza ca are un maldar de dosare la el si ca-i gata sa le foloseasca". (Victor Ciutacu)

FORMULA ANTIPRABUSIRE
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri dupa o sedinta informala cu liderii partidului ca discutia programata ieri-seara cu reprezentantii filialelor este importanta, fiind necesara gasirea unei formule pentru a stopa caderea partidului in sondaje. "Am pierdut in doua luni mai mult de 12 puncte, reprezentand un milion de voturi", a adaugat Geoana.

"Trebuie sa luam o decizie astazi, fara patima. Nu e vorba de persoane, e vorba de interesul unui partid important din Romania", a spus liderul PSD. El a aratat ca fiecare organizatie vine cu un mandat, avand ocazia sa-si spuna punctele de vedere.

"Retragerea nu rezolva criza"

Jurnalul National: Domnule deputat Alin Teodorescu, ca analist si sociolog, considerati ca Mircea Geoana face bine imaginii partidului cerandu-i lui Adrian Nastase sa demisioneze din cele doua functii? Sau este vorba de un razboi personal al lui Geoana impotriva lui Nastase?
Alin Teodorescu: Cred ca este o criza de conducere, generata partial si de faptul ca noul statut al partidului, adoptat la Congresul din 21 aprilie 2005, nu precizeaza atributiile presedintelui, presedintelui executiv si vicepresedintilor. Toti sunt alesi prin vot secret la Congres, deci toti sunt legitimi. Dar numai unii au obligatii statutare, ceea ce nu permite o evaluare corecta a contributiei lor la evolutia politica a partidului. Aceasta situatie a generat o confuzie la nivelul membrilor si votantilor social-democrati: cine conduce de fapt partidul? Confuzia s-a transformat in antagonism, care a scapat temporar de sub control.

Statutar, este legitima sau "aberanta" o astfel de cerere ?
Nu este "aberanta". Este doar nepotrivita pentru actuala situatie.

Cum ar influenta pozitia PSD in optiunile electoratului o eventuala retragere a lui Nastase din functiile detinute?
Adrian Nastase este sub nivelul partidului. Prin urmare, se pare ca retragerea sa nu ar afecta prea mult valorile partidului in sondaje. Daca retragerea sa se face intr-un mod transparent, atunci chiar s-ar putea sa vedem o consolidare a partidului in sondaje, deoarece oamenii ar intelege mecanismele avansarii si retragerii din partid.

Adrian Nastase a spus ca la intalnirea cu liderii judeteni va cere un vot de incredere si, daca nu il va obtine, se va retrage din functii. Ii poate fi benefic lui Nastase un asemenea gest? Ce ar obtine si ce s-ar putea ascunde in spatele unei astfel de cereri?
Sper sa nu se ajunga acolo. Sper ca intalnirea sa fie mai inteleapta decat fiecare participant luat in parte.

Prin retragerea lui Nastase, ar lua sfarsit crizele in PSD?
Nu, criza este a sistemului de management, nu a unor persoane. La crize s-a ajuns si cand Ion Iliescu era presedinte, si cand Adrian Nastase era presedinte.

Cum sta acum PSD in sondaje?
La sfarsitul lunii februarie 2006 PSD avea 23% in intentia de vot. Cam tot atat cat avea si in februarie 1998.

Ce trebuie sa faca PSD pentru a se reabilita in ochii electoratului?
Sa defineasca limpede cine conduce, care este misiunea partidului si de ce este preferabil sa votezi cu stanga, decat cu dreapta in Romania europeana.

Considerati ca are nevoie PSD de o noua conducere?
Nu, PSD are o conducere legitima aleasa la Congres. Numai Congresul urmator va decide cine poate conduce partidul.

Actualii lideri, Miron Mitrea, Mircea Geoana sau Adrian Nastase, ar mai trebui sa faca parte dintr-o viitoare conducere?
Numai Congresul va decide. Nu decid nici presa, nici institutiile internationale, nici coalitia de dreapta. Numai membrii de partid vor decide.

Sunteti de acord cu organizarea unui congres extraordinar? Cand?
Nu, nu cred ca este cazul. Declaratia de la Poiana Brasov a lamurit lucrurile.

Vedeti posibila o revenire a lui Ion Iliescu la varful PSD? Revenirea acestuia ar pune punct scandalurilor din partid?
Domnul Ion Iliescu a declarat limpede si in repetate randuri ca nu doreste o functie executiva in partid. Dar absenta lui Ion Iliescu este o pierdere.

Este posibila o scindare a PSD?
Nu, cine pleaca acum din PSD pleaca de fapt din politica. Cine pleaca din PSD isi bate joc de 3,7 milioane de votanti. Uitati-va la Ion Talpes si la altii ca el. (Lavinia Dimancea)

Cum comenteaza analistii politici

Situatia din PSD a fost analizata pentru Jurnalul National de analistii politici Bogdan Teodorescu, Iosif Boda si Cristian Parvulescu, care au raspuns unui set de intrebari punctuale: va demisiona Nastase din functiile detinute, se va ajunge la o scindare a PSD, este nevoie de un congres, cum pot fi interpretate declaratiile lui Nastase conform carora actuala conducere a partidului s-a concentrat mai mult pe reglari de conturi in interior si daca este posibila revenirea lui Iliescu in fruntea PSD.

BOGDAN TEODORESCU. "Cred ca Adrian Nastase nu va demisiona din nici o functie. Tensiunea in PSD pare a fi mare, exista deja un grup masiv de deputati care contesta actiunea lui Mircea Geoana si este posibil ca lipsa unui dialog inteligent intre grupurile aflate in conflict sa conduca si la o sciziune. Pe de alta parte, au existat numeroase speculatii cu privire la autorii unora dintre dezvaluirile legate de Adrian Nastase. Marele castigator al acestei escaladari pornite de Mircea Geoana si de cei de la Cluj va fi Ion Iliescu. Un congres extraordinar s-ar putea sfarsi prin reintoarcerea lui Ion Iliescu, singurul dintre liderii PSD caruia nu i-a fost lipita eticheta de corupt", ne-a declarat analistul politic.

IOSIF BODA. Analistul politic este de parere ca Adrian Nastase "se va incapatana" si nu-si va da demisia, pentru ca "este decis sa se infrunte in PSD". "Adevarul este ca nu este un lider oarecare si are sustinere printre liderii cu perspectiva in PSD si am vazut si cateva organizatii judetene. Nastase isi va apara pozitiile. Nu cred intr-o scindare a PSD-ului. Nu cred ca exista forte astazi capabile sa scindeze PSD. Cred serios ca de un congres extraordinar ar fi nevoie. Peste tot sunt reglari de conturi, dar nu cred ca oameni de genul lui Vanghelie trebuie sa-l judece pe Nastase. Domnul Iliescu ramane in PSD daca e cazul si, eventual, in jurul lui se reformeaza PSD. Probabil va face parte din echipa care va incerca sa redreseze corabia."

CRISTIAN PARVULESCU. "E greu de presupus ca Nastase isi va da demisia instantaneu, fara o presiune din partea organizatiilor. El a cerut un vot de incredere tocmai pentru a evalua sprijinul de care beneficiaza in randul organizatiilor", a spus analistul politic. Parvulescu a precizat ca "scindarea PSD nu pare sa fie de actualitate", iar cea pe "varianta Iliescu" este foarte putin probabila, cu atat mai mult cu cat acum pozitia lui Iliescu pare sa se intareasca in interior. El a mai spus ca un congres extraordinar al PSD ar fi necesar "doar in masura in care Mircea Geoana nu isi va putea duce la bun sfarsit planul reformator". El a mai aratat ca declaratiile lui Nastase la adresa conducerii PSD reprezinta "un contraatac energic" prin care acesta incearca sa atraga simpatii din interiorul partidului si sa-i creeze "dificultati lui Mircea Geoana". "Revenirea lui Iliescu la conducerea PSD este posibila doar intr-o varianta intermediara, nu definitiva", a mai spus Parvulescu. (Dana Piciu, Aniela Nine)

DEZNODAMANT
"Un congres extraordinar s-ar putea sfarsi prin reintoarcerea lui Ion Iliescu, singurul dintre liderii PSD caruia nu i-a fost lipita eticheta de corupt" - Bogdan Teodorescu

CONDITIE
"E greu de presupus ca Nastase isi va da demisia instantaneu, fara o presiune din partea organizatiilor" - Cristian Parvulescu

NECESITATE
"Nu cred intr-o scindare a PSD-ului. Nu cred ca exista forte astazi capabile sa scindeze PSD. Cred serios ca de un congres extraordinar ar fi nevoie" - Iosif Boda

Retrospectiva: PSD, partidul crizelor

Dupa transformarea FDSN in PDSR, de la inceputul anilor ’90, partidul infiintat de Ion Iliescu a fost preluat de o conducere bicefala: Oliviu Gherman - presedinte si Adrian Nastase - presedinte executiv. Timp de patru ani, Ion Iliescu a stat cu ochii pe PDSR de la Palatul Cotroceni, intorcandu-se in partid in 1996, cand a pierdut alegerile prezidentiale. A venit croit sa restructureze PDSR, aflat in Opozitie, sa elimine coruptia si sa ii indeparteze pe "fripturisti". In 1997, el a fost ales presedinte al partidului, secondat de Nastase, ca prim-vicepresedinte. Revenirea lui la varful partidului a produs insa un cutremur.

SCINDARE. La Conferinta Nationala din iunie 1997, partidul s-a rupt. Un grup autointitulat reformator, condus de Teodor Melescanu si din care faceau parte Iosif Boda, Mircea Cosea, Marian Enache si Viorel Salagean, dorea eliminarea persoanelor implicate in acte de coruptie si retragerea lui Ion Iliescu. La lucrarile conferintei, Melescanu le-a cerut lui Adrian Nastase, Miron Mitrea si Ion Iliescu sa nu mai candideze la functii de conducere in PDSR. Lucrul acesta nu s-a intamplat si reformistii au demisionat din partid, formand ApR-ul.

GRESELI. In 2000, cand PDSR a castigat alegerile, Adrian Nastase i-a luat locul lui Iliescu la sefia partidului, acesta din urma mutandu-se pentru un nou mandat la Cotroceni. Au urmat patru ani in care PDSR, devenit PSD in 2001, a fost permanent marcat de divergentele de opinii dintre premierul Nastase si presedintele Iliescu. Cand s-a intors in PSD-ul revenit pe bancile Opozitiei, la sfarsitul lui 2004, Iliescu a lansat un atac virulent la adresa partidului si a conducerii acestuia. A criticat ciocoismul unor lideri, atitudinea dispretuitoare si dorinta de imbogatire pe orice cai si a cerut eliminarea din partid a coruptilor si oportunistilor.

L-a acuzat pe Nastase ca a pus partidul in umbra Guvernului, ca a cooptat ministri fara experienta politica in conducerea PSD si ca a creat o structura stufoasa.

LUPTA. Dar si el a fost contestat. Liderii a 14 filiale din Transilvania au cerut o reforma profunda a partidului, sustinand ca "este o greseala sa asteptam ca Ion Iliescu, presedintele fondator, sa fie marele reformist". De partea cealalta, Iliescu a criticat la sedinta BExC de la 9 februarie 2005 "ciocoismul unor lideri, parvenitismul" si aparitia unor lideri imbogatiti, care au adoptat comportamente oligarhice. Mai tarziu, el l-a facut "prostanac" pe Mircea Geoana. A fost o perioada in care partidul s-a transformat practic in scena unei lupte pentru putere, in care unii il sustineau pe Iliescu ca sef al partidului, altii - pe Nastase. O etapa in viata PSD ce a culminat cu identificarea unei formule de conducere - presedinte, presedinte executiv, secretar general - in care Iliescu era dorit pentru sefia partidului, iar Nastase, ca secundul acestuia.

INFRANGERE. La congresul din aprilie anul trecut, Iliescu nu a reusit insa sa obtina postul de presedinte, fiind devansat de Mircea Geoana, intrat in cursa pe ultima suta de metri. A urlat atunci, iar la o luna, la Consiliul National, a acuzat jocurile de culise si "negocierile subterane" de la Congres. De aici, scandalurile s-au tinut lant in PSD. Dispute Geoana-Nastase, Iliescu-Geoana.

FORMULE
  • 1993-1997: presedinte, presedinte executiv, 8 vicepresedinti, secretar general
  • 1997-1999: presedinte, prim-vicepresedinte, 4 vicepresedinti
  • 1999-2001: presedinte, prim-vicepresedintea 6-9 vicepresedinti
  • 2001-2003: presedinte, 7-15 vicepresedinti, secretar general
  • 2003-2005: presedinte, presedinte executiv, 17 vicepresedinti, secretar general
  • Din 2005: presedinte, presedinte executiv, secretar general, 11 vicepresedinti
  • ×