x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liber de Rusalii

Liber de Rusalii

de Carmen Vintila    |    19 Mar 2008   •   00:00
Liber de Rusalii

LEGE ● Parlamentul declară nelucrătoare cele două zile
Cele două zile de Rusalii au fost declarate ieri prin lege ca nelucrătoare. Ca urmare, românii vor avea, legal, zece zile libere pe an. Dacă premierul Tăriceanu va fi de acord, anul acesta bucureştenii vor avea în plus alte trei cu ocazia Summit-ului NATO.


LEGE ● Parlamentul declară nelucrătoare cele două zile
Cele două zile de Rusalii au fost declarate ieri prin lege ca nelucrătoare. Ca urmare, românii vor avea, legal, zece zile libere pe an. Dacă premierul Tăriceanu va fi de acord, anul acesta bucureştenii vor avea în plus alte trei cu ocazia Summit-ului NATO.


Pe lângă concediul de odihnă, românii se mai bucură de încă zece zile libere pe an acordate de stat pentru sărbătorile legale. Deputaţii au adoptat ieri, cu 221 de voturi "pentru" şi 4 abţineri, o propunere legislativă, semnată de toate grupurile parlamentare, de modificare a Codului Muncii astfel încât zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează să fie şi prima şi a doua zi de Rusalii. Aşadar, potrivit noii legi, românii vor avea liber: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii (în iunie), 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Cultele religioase legale, altele decât cele creştine, vor avea şi ele dreptul la 2 zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Comisia pentru muncă a propus plenului Camerei adoptarea proiectului de lege, "întrucât după Crăciun şi Sfintele Paşti, în calendarul sfintelor sărbători creştine din întreaga lume –ortodox, catolic, protestant, neoprotestant – Rusaliilor sau Pogorârii Sfântului Duh li se acordă un loc de aceeaşi importanţă în săvârşirea actului divin, între cele trei mari sărbători ale creştinităţii existând o relaţie organică de continuitate". " De asemenea, includerea în legislaţia în materie a celor două zile de Rusalii ca zile libere a fost impusă şi în alte state şi considerăm că este o prevedere la care este necesar să ne aliniem", au mai susţinut reprezentanţii comisiei.


POSIBIL LIBER ŞI DE SUMMIT. Anul acesta, pe lângă zilele libere de sărbători, bucureştenii s-ar putea bucura cu prilejul organizării Summit-ului NATO de încă trei zile libere în perioada 2-4 aprilie, când are loc marele eveniment. O decizie clară în acest sens nu a fost luată încă, dar un proiect de hotărâre care aşteaptă pe masa Guvernului prevede acest lucru. Potrivit secretarului de stat al MAE, Victor Micula, o şedinţă la Executiv la care vor participa mai multe instituţii implicate în organizarea Summit-ului va avea loc mâine la Guvern, agenda discuţiilor nefiind încă stabilită.


"Cei de la Ministerul de Externe au venit cu o propunere foarte amplă prin care, practic, suspendăm toate activităţile pe perioada summit-ului, ceea ce nu este bine. (...) Oraşul trebuie să funcţioneze, tot ceea ce înseamnă serviciile publice cu cetăţenii. Deci vom încerca să găsim o formulă prin care, pe de o parte, să descongestionăm traficul, anumite servicii din administraţia centrală le vom închide pentru două zile, pentru a permite celor care sunt încadraţi să se direcţioneze către alte programe şi în acest fel să degajăm puţin traficul", declara recent premierul Tăriceanu. Tot atunci, şeful Executivului vorbea de găsirea unei soluţii în ceea ce priveşte funcţionarea şcolilor, grădiniţelor şi liceelor, afirmând că este tentant "să nu luăm în calcul închiderea şcolilor decât în zona perimetrului de securitate, care este clar limitat".


×
Subiecte în articol: politic