x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liber la afaceri! Aleşii poporului lovesc din nou în ANI

Liber la afaceri! Aleşii poporului lovesc din nou în ANI

de Sînziana Duţă    |    31 Mar 2017   •   16:19
Liber la afaceri! Aleşii poporului lovesc din nou în ANI
Sursa foto: DIANA OROS

Un nou proiect de lege prin care se dorește modificarea regimului incompatibilităților a fost depus ieri la Camera Deputaților. Inițiativa aparține parlamentarilor UDMR și prevede eliminarea incompatibilității senatorilor, deputa­ților, a membrilor Guvernului și a aleșilor locali cu statu­tul de Persoană Fizică Autorizată. Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul fiind for decizional.

Proiectul de lege elimină mai multe prevederi din Legea 161/2003 și din Statutul deputatului și senatorului, astfel încât să nu mai existe incom­patibilitate între parlamentari, aleși locali, prefecți și membrii ai Guvernului și statutul de „comer­ciant persoană fizică”. Proiectul este iniţiat de deputaţii UDMR Marton Arpad, Szabo Odon şi Csep Eva-Andra şi de senatorii Fejer Laszlo-Odon şi Tanczos Barna. Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional în acest caz.

Parlamentarii UDMR sus-ţin că motivul pentru care s-ar impune această modificare este acela că termenii folosiți în practica din dome­niul activităților economice s-a schimbat odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil. „În aplicarea legii s-a constatat că sintagma comerciant persoană fizică a fost asimilată în practică cu sintagma persoană fizică autorizată. Această asimilare a dus la interpretarea legislaţiei anterioare Codului Civil în sensul de a interzice anumite activităţi sau de primire a unor sume de bani, care, în conformi­tate cu prevederile constituţio­nale şi normelor europene, nu ar trebui să fie restrânse. Astfel, persoanelor cărora, conform Constituţiei şi legilor în vigoare, le sunt permise activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-ar­tistice le este interzisă această activitate dacă ea este realizată în calitate de persoană fizică autorizată”, se arată în expu­nerea de motive a proiectului de lege. De-a lungul timpului, mai mulţi primari şi parlamentari au fost declaraţi incompatibili de către ANI după ce s-a constatat că aveau şi calitatea de PFA. Cel mai recent caz este cel al fostului deputat Petre Roman, care în 2016 şi-a pierdut mandatul ca urmare a acestei decizii.

Proiectul de lege privind modificarea statutului incompatibilităților nu este primul proiect controversat inițiat de UDMR în această sesiune parlamentară. La înce­putul anului, deputatul Marton Arpad a depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de Procedură Penală care prevede ca infracțiunea de abuz în serviciu să se aplice și magistraților. Aceștia ar urma să răspundă penal, dar și financiar în cazul în care persoanele pe care le condamnă câștigă în faţa statului român la CEDO.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că iniţiativa legislativă depusă de parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor i se pare „o prostie”.

×