x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii aleg opoziţia

Liberalii aleg opoziţia

de Monica Iordache Apostol    |    21 Aug 2007   •   00:00
Liberalii aleg opoziţia
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

PNL a respins ieri oficial orice şansă de cooptare la guvernare a PSD şi s-a declarat dispus să intre in opoziţie. Mai mult, liberalii nu votează nici o altă formulă de guvernare, chiar dacă se expun riscului anticipatelor, mai ales că tot Guvernul Tăriceanu va organiza scrutinul.Â

REFUZ - PNL nu vrea să ia PSD la guvernare

PNL a respins ieri oficial orice şansă de cooptare la guvernare a PSD şi s-a declarat dispus să intre in opoziţie. Mai mult, liberalii nu votează nici o altă formulă de guvernare, chiar dacă se expun riscului anticipatelor, mai ales că tot Guvernul Tăriceanu va organiza scrutinul.Â

Liberalii preferă să intre in opoziţie, dacă ipotetica moţiune de cenzură a PSD va fi adoptată, şi resping orice posibilitate de negociere pentru formarea unui guvern PNL-PSD. Premierul Tăriceanu a declarat ieri, după şedinţa Biroului Politic al PNL, că partidul său nu ia in calcul o guvernare alături de PSD, lucru pe care l-a afirmat, in cadrul şedinţei, majoritatea membrilor conducerii liberale. "PNL consideră că este un drept al oricărui partid de a recurge la un astfel de instrument constituţional, moţiunea de cenzură, dar preocupările noastre se axează pe actul de guvernare, pe agenda cetăţenilor şi suntem cu mult mai preocupaţi de rezolvarea problemelor cetăţenilor decăt aceste jocuri politicianiste care nu fac decăt să creeze instabilitatea politică. Romănia, pentru a fi o ţară prosperă, trebuie să beneficieze de lungi perioade de stabilitate politică", a afirmat Tăriceanu, menţionănd că politicienii care vor recurge la "acest gen de gesturi" vor fi penalizaţi de electorat.

Â

DIFERENŢE. "Nu se poate pune problema unei guvernări PSD-PNL. Colegii cu care astăzi am discutat nu consideră că aceasta este o opţiune pentru PNL, clar şi fără echivoc", a precizat liderul PNL, invocănd diferenţele dintre programele electorale ale celor două partide. "Nu avem cum să intrăm la guvernare cu PSD pentru că PNL a participat la alegeri pe lista Alianţei D.A. cu un program de centru-dreapta, iar PSD a mers in alegeri cu un alt program. Ca să guvernăm impreună ar trebui să existe nişte negocieri şi ar trebui să existe o bază electorală mai largă", a conchis Tăriceanu.

TĂRICEANU ORGANIZEAZĂ ANTICIPATELE. In timpul şedinţei Biroului Permanent al PNL, toţi liderii liberali au pledat pentru intrarea in opoziţie şi refuzarea oricăror negocieri cu PSD, calculănd că este mult mai avantajos din punct de vedere electoral. In cel mai rău caz, liberalii preferă să lase PD să voteze moţiunea PSD şi astfel să certifice apropierea dintre cele două partide. In acest caz, PNL este hotărăt să nu acorde votul de investitură nici unei noi variante de guvern, chiar dacă acest lucru va duce la alegeri anticipate. Nu intămplător insă, pentru că, pe tot parcursul procedurii constituţionale premergătoare anticipatelor, guvernul actual rămăne in funcţie şi organizează alegerile, un avantaj pentru liberali. In varianta optimistă, liberalii cred că moţiunea PSD nu va trece pentru că majoritatea parlamentarilor n-au incă vreo dorinţă să se expună riscului anticipatelor.

PSD rămăne oaia neagră pentru PD

Liderul democrat, Emil Boc, a declarat ieri că atăta vreme căt va ocupa funcţia de preşedinte al PD interdicţia colaborării politice cu PSD va rămăne o teză a Programului politic al democraţilor. "Excludem orice colaborare politică PD-PSD la nivel guvernamental. E bine ca PSD să işi vadă de drumul lui, ca partid pe care stănga il revendică. PD e un partid de centru-dreapta, are in programul politic excluderea colaborării politice cu PSD şi respectă această teză", a precizat Emil Boc. Intrebat cănd se va elimina din Programul politic al PD interdicţia colaborării cu PSD, Boc a răspuns: "Cănd va fi altcineva preşedinte al PD, probabil că ar fi posibil. Căt eu sunt preşedinte al PD, această teză este şi rămăne in vigoare".

25 noiembrie, agreat pentru euroalegeri

Guvernul va stabili in maximum o săptămănă data de organizare a euroalgerilor, după cum a anunţat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul intălnirii cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe această temă. "Guvernul va decide asupra datei alegerilor in următoarele zile, fie in şedinţa de miercurea următoare, fie de peste o săptămănă", a spus Tăriceanu, precizănd că prezentanţii partidelor şi ai Guvernului se vor intălni incepănd de marţi pentru a discuta eventuale modificări asupra legislaţiei electorale, pentru a preveni fraude la exercitarea votului. Tăriceanu a arătat că prin aceste modificări legislative vor putea fi evitate cazuri de "turism electoral", inregistrate la alegerile precedente, in care unii cetăţeni votau la mai multe secţii.

A DOUA RUNDĂ. Premierul a ţinut ieri a doua rundă de consultări la Guvern, după cea din 20 iunie, pentru stabilirea datei de organizare a euroalegerilor. In urma intălnirii, majoritatea celor prezenţi a fost de acord ca euroalegerile să fie organizate anul acesta, in a doua parte a lunii noiembrie, cea mai agreată fiind data de 25. Singurul partid care nu a dat curs invitaţiei premierului a fost PD-ul condus de Emil Boc. "Nu vom participa, pentru ca domnul Tăriceanu să se răzgăndească din nou, aşa cum a făcut-o de foarte multe ori", a motivat Boc absenţa democraţilor. " Dacă un partid nu vine la astfel de discuţii, şi mă refer aici in mod explicit la PD, inseamnă că este o discrepanţă mare intre ceea ce spune şi ceea ce face", a taxat premierul absenţa PD. De la consultări a lipsit şi liderul PSD, Mircea Geoană, care a plecat intr-un turneu prin ţară. A fost prezent insă vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu. El a spus la finalul consultărilor că pesediştii au propus data de 9 decembrie pentru organizarea euroalegerilor, senatorii şi deputaţii urmănd ca, pănă atunci, să dezbată legile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat. (Carmen Vintilă)

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd pnl