Biroul Politic Naţional al PNL a decis, ieri, ca liberalii să aibă liste de candidaţi proprii la alegerile europarlamentare de anul viitor. Deşi în ultima vreme s-a vorbit despre necesitatea constituirii unei alianţe îndreptate împotriva social-democraţilor, PNL preferă să aibă scorul de la europarlamentare ca bază de discuţie cu potenţialii aliaţi.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii vor merge la scrutinul europarlamentar „pe propriile picioare”. „E complicat să vorbim de candidaţi comuni la europarlamentare, pentru că depinde de afilierea fiecărei formaţiuni politice de la nivelul Parlamentului European (...) PNL va participa la alegerile europarlamentare pe propriile picioare, cu obiectivul foarte clar de a asigura reprezentarea României la nivelul Uniunii Europene, pentru că, din păcate, astăzi, alături de preşedintele României, PNL este singura forţa politică ce este ascultată, respectată şi care are capacitatea de a influenţa deciziile în favoarea românilor la nivelul european”, a declarat Orban. Argumentul invocat de Orban, legat de faptul că partidele din Opoziţie ar urma să se afilieze unor partide europene diferite, nu prea stă în picioare. Liberalii şi cei de la PMP sunt colegi deja în interiorul Partidului Popular European, în timp ce USR nu s-a decis deocamdată către ce familie politică europeană se vor îndrepta.
Tatonările USR
Potrivit unor afirmaţii recente ale preşedintelui Dan Barna, Uniunea poartă discuţii pentru o eventuală afiliere la partidul liberalilor europeni, intitulat ALDE, la care este afiliat şi partidul lui Tăriceanu, cu care USR este departe de a fi în relaţii bune. Barna a menţionat că au existat contacte şi cu Verzii din Parlamenul European, precum şi cu PPE, însă decizia finală va fi luată după alegerile europarlamentare. Decizia luată ieri de liberali este o veste neplăcută pentru PMP, al cărui preşedinte, Eugen Tomac, a anunţat sâmbătă că a fost mandatat de conducerea partidului să iniţieze discuţii cu PNL şi cu USR privind o listă comună la alegerile europarlamentare, însă potenţialii parteneri de discuţii vor să aibă mai întâi rezultatele din alegeri pe masă.
Orban nu se simte ameninţat de o candidatură a lui Călin Popescu-Tăriceanu la prezidenţiale, care ar putea să rupă din electoratul liberal, preşedintele afirmând că Tăriceanu este tot candidat al PSD, deoarece ar fi renunţat la valorile liberale pentru a fi „băiatul de mingi” al lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea.