x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii au depus moţiunea de cenzură

Liberalii au depus moţiunea de cenzură

05 Iun 2015   •   12:38
Liberalii au depus moţiunea de cenzură
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Liberalii au depus, vineri, moţiunea de cenzură intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!", care vizează votul românilor din diaspora şi alegerile parţiale şi prin care solicită retragerea încrederii Guvernului.

"Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageţi încrederea acestui Guvern este faptul că şi-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democraţie", susţin semnatarii moţiunii de cenzură.

Potrivit PNL, Guvernul Ponta a încălcat Constituţia şi a săvârşit abuzuri "inimaginabile".

"Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi România cunoaşte acum cel mai grav regres democratic. Discret, fără avertismente, fără explicaţii, Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din ţară şi din diaspora. Guvernul Ponta a săvârşit abuzuri inimaginabile într-o ţară democratică, fără scrupule şi fără regret. A călcat şi calcă în picioare Constituţia şi legile, deciziile justiţiei, doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria", se susţine în moţiunea de cenzură.

În opinia liberalilor, modul în care "sultanatul" lui Ponta se raportează la votul prin corespondenţă şi la românii care trăiesc în afara graniţelor arată nepăsare.

PNL afirmă că moţiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe "incompetenţa" lui Victor Ponta şi a miniştrilor săi, pe "proasta" guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, "operaţiunea bacşişul".

"Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie, temă care ar fi putut reprezenta o altă moţiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai 'curat', guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei. Darius Vâlcov a fost ţinut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta îşi dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă din poziţia de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puţin că justiţia face politică", adaugă liberalii, indicând ca exemplu şi cazul Dan Şova.

Liberalii subliniază că singura sursă a politicii este votul. Ei afirmă că Victor Ponta refuză organizarea de alegeri parţiale, iar pentru acest motiv trebuie sancţionat, fiind vorba de un derapaj de la normele democratice.

PNL acuză PSD că a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondenţă. "Domnule Ponta, aţi vrut să ajungeţi preşedintele României prin sabotarea deliberată a românilor din diaspora. E timpul să recunoaşteţi şi să părăsiţi puterea", completează liberalii.

Potrivit liberalilor, Ponta şi Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot să fie blocată, nerespectându-se numărul de secţii din străinătate.

Votul prin corespondenţă este necesar, iar acest sistem este o uzanţă pentru statele democratice, se arată în moţiunea de cenzură.

"Concluzia este simplă: principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă vine din partea PSD. Dacă în actuala sesiune parlamentară proiectul de lege privind votul prin corespondenţă nu este adoptat, există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 să se voteze prin aceleaşi metode ca şi la alegerile din 2014, iar dreptul la vot să fie în continuare îngrădit. Guvernul Ponta a atins limita incompetenţei şi a lipsei de bună-credinţă în privinţa votului prin corespondenţă", se mai susţine în document.

PNL consideră că singura soluţie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenţă este schimbarea echipei guvernamentale.

Liberalii critică Guvernul şi pentru neorganizarea alegerilor parţiale. "Aceeaşi călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, după ce justiţia a constatat 'excesul de putere' al Executivului. Victor Ponta refuză reprezentarea politică a câteva sute de mii de români. Domnule Ponta, de ce nu refuzaţi să primiţi la buget şi taxele sau impozitele pe care le plătesc aceşti oameni? 'Nu există taxare fără reprezentare' este o regulă de aur o democraţiei pe care dumneavoastră o ignoraţi cu bună ştiinţă", menţionează semnatarii moţiunii.

Ei amintesc că există trei decizii ale instanţelor în care Guvernul este condamnat pentru "refuzul" de a organiza alegeri parţiale pentru mandatele vacante de primari, consilieri şi parlamentari.

"Dacă veţi vota moţiunea de cenzură înseamnă că aţi înţeles deja mesajul dat de alegători în decembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieşit în stradă şi au strigat 'Vrem să votăm!'. Acum, românii din ţară - mulţi dintre ei - nu au reprezentanţi. Nu ies şi nu-şi strigă nemulţumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanţele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veţi vota moţiunea de cenzură, veţi arăta că sunteţi rupţi de cetăţeni, de proprii voştri alegători. A vota împotriva moţiunii de cenzură echivalează cu a gira acţiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în diaspora şi în ţară, a accepta subminarea principiilor democratice", le transmite PNL parlamentarilor.

×
Subiecte în articol: liberali motiune