x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii demarează planul anticipatelor. Iohannis a confirmat oficial operațiunea

Liberalii demarează planul anticipatelor. Iohannis a confirmat oficial operațiunea

de Ion Alexandru    |    16 Ian 2020   •   08:42
Liberalii demarează planul anticipatelor. Iohannis a confirmat oficial operațiunea

Klaus Iohannis a dat semnalul demarării proiectului căderii Guvernului Orban. Șeful statului a precizat, ieri, că se impune organizarea alegerilor anticipate parlamentare cât mai curând, pentru a se “elimina PSD” de la putere, în Parlament. Tot Iohannis a adăugat că Guvernul va modifica, în perioada imediat următoare, legislația electorală, respectiv în sensul organizării a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Șeful statului a lăsat să se înţeleagă că acest lucru se va face prin asumarea răspunderii. Lucru care atrage, fără dubiu, inițierea unei moțiuni de cenzură.

 

“Alegerile anticipate se impun pentru că am avut, în 2019, alegeri europarlamentare și prezidențiale net câștigate de PNL și pierdute de PSD. Toate sondajele din ultima vreme arată că românii vor o schimbare, inclusiv în Parlament, și ca PSD să plece de la putere. În Parlament sunt cei aleși în 2016, iar PSD are un număr mare de parlamentari și nu dorește să lase puterea. Este obligatoriu să facem alegeri anticipate”, a declarat, aseară, președintele Klaus Iohannis, dând, astfel, semnalul clar al căderii Guvernului Orban. Iohannis a adăugat că, în perioada imediat următoare, “Guvernul Orban va opera modificarea legii electorale, în vederea alegerii primarilor în două tururi se scrutin”.

Declarația președintelui confirmă informațiile venite, pe surse, în ultimele două săptămâni și au loc la scurt timp după ce Comitetul Executiv al PSD a luat decizia că, în situația în care liberalii vor încerca să modifice legislația electorală, prin Ordonanță de Urgență sau prin asumarea răspunderii Guvernului, va fi inițiată, instant, o moțiune de cenzură. Surse din cadrul PNL dezvăluie că planul este deja demarat și că, în maximum două săptămâni, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou pachet de legi, în care se va include alegerea primarilor în două tururi și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Din acest motiv, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va supune, formal, dezbaterii publice, un proiect de lege în privința SIIJ, spun sursele citate.

 

Pentru moţiune, mai trebuie 7 voturi. Le va asigura PNL

Sursele citate afirmă că totul va începe cu asumarea răspunderii Executivului în special pe chestiunea privind alegerea primarilor în două tururi și că. în urma discuţiilor purtate în Modrogan și la Palatul Cotroceni, s-ar fi convenit această variantă, care este mult mai “eficientă” decât emiterea unei Ordonanțe de Urgență, deoarece desființarea SIIJ, la pachet cu aceasta, nu poate fi făcută prin OUG, din cauza referendumului pe justiție de anul trecut.

În acest sens, PNL are certitudinea că, odată depuse aceste propiecte de asumare, PSD și UDMR, care însumează, în acest moment, 228 parlamentari, vor iniția o moțiune de cenzură. Mai este nevoie de cinci voturi, pentru ca Guvernul Orban să fie demis, voturi care vor veni, cu siguranță, de la PNL, dacă restul partidelor din Opoziție se vor feri să participe la acest proiect.

În replică la acest plan, PSD reacționează, pe pagina oficială de socializare, arătând că “dacă ar vrea cu adevărat, Guvernul PNL ar putea plăti chiar de acum alocațiile dublate pentru copii! Banii alocați deja în buget pot fi folosiți în primele 6 luni, iar diferența poate fi suplimentată, în iulie, la prima rectificare.  Dar nu vor s-o facă! În schimb, vor anticipate, ca să anuleze ulterior măsura fără să mai poată fi penalizați la vot. Aceeași manevră vor să o aplice și la majorările de la 1 septembrie pentru punctul de pensie și salariile din învățământ: «Votați PNL la anticipate, ca apoi să putem tăia liniștiți!»”.

 

×