x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii, fără susţinere pentru două tururi

Liberalii, fără susţinere pentru două tururi

de Adrian Ilie    |    27 Ian 2016   •   23:12
Liberalii, fără susţinere pentru două tururi
Sursa foto: Adrian Manolache

Liderii PNL speră ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin. Ca să nu stea la mâna Guvernului Cioloş, PNL ar avea nevoie de o majoritate parlamentară care să suţină modificarea legii, doar că nici ALDE, nici UNPR nu se aruncă însă cu capul înainte.

Dacă vor să nu rămână cu mâna întinsă, liberalii trebuie să strângă în jurul lor o majoritate care să modifice legea în Parlament. Cum PSD a anunţat că va boicota alegerile în cazul în care se ajunge la varianta cu două tururi, liberalii mai au speranţe doar la ALDE şi UNPR. Doar că nici partidul lui Tăriceanu, nici formaţiunea Generalului Oprea nu par să susţină dorinţa PNL.

Oprea, între DNA şi PSD
UNPR nu s-a hotărât încă dacă va merge pe liste separate la alegerile locale, caz în care ar fi avantajat de scrutinul în două tururi, sau va bate palma cu PSD pentru o alianţă, variantă în care s-ar opune radical modificării legii. „Ca de obicei se încurcă scopul cu mijlocul. S-a stabilit mijlocul, dar nu vorbeşte nimeni de scop. După ce stabilim scopul, se deschide cartea şi ne uităm că sistemele astea electorale nu-s făcute aşa degeaba”, spune deputatul UNPR Eugen Nicolicea. Chiar dacă, teoretic, ar fi avantajat de votul în două tururi în cazul în care va candida de unul singur, nici partidul lui Călin Popescu Tăriceanu nu pare să agreeze schimbarea regulilor. „Decizia de organizare a alegerilor într-un singur tur a fost luată în consens politic, inclusiv al PNL. Dacă anumite considerente strict electorale îi determină să îşi schimbe poziţia, nu ştiu dacă e normal ca Guvernul să joace în acest fel”, a explicat liderul ALDE. Liberalii nu se pot baza nici măcar pe sprijinul maghiarilor care au respins categoric revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. „Credem că alegerea într-un singur tur de scrutin e de ajuns pentru România pentru că exprimă clar opţiunea alegătorilor şi evită eventuale înţelegeri ulterioare, cine susţine pe cine”, spune UDMR, prin vocea deputatului Mate Andras. Astfel că speranţele liberale rămân mai mult în pixul premierului Cioloş
UDMR se opune clar. Eu cred că trebuie respectată decizia anterioară a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că nu se poate modifica legislaţia electorală cu un an înainte de alegeri.
Mate Andras, deputat UDMR

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, nu se grăbește să sară în ajutorul liberalilor în privinţa modificării legislaţiei electorale
 

×