x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii, între vocea străzii și blatul politic

Liberalii, între vocea străzii și blatul politic

de Marius Gîrlașiu    |    25 Ian 2016   •   12:45
Liberalii, între vocea străzii și blatul politic

În tentativa de a împăca şi capra, şi varza, PNL s-a trezit, tot mai des, practicând mersul pe sârmă. Prin vocea principalilor lideri, liberalii au încercat, în ultima vreme, să împace „vocea străzii” cu interesele politice de moment. Cum era de aşteptat, navigând prin ape tulburi, corabia liberală s-a mai şi scufundat. S-a întâmplat asta mai ales în cazurile în care PNL a încercat să se poziţioneze electoral de partea „poporului”, deşi obiectivele partidului erau cu totul altele. Legea pensiilor speciale pentru parlamentari sau legea alegerilor locale sunt doar ultimele cazuri în care urmaşii Brătienilor şi-au dat cu stângul în dreptul, sfidându-şi în faţă alegătorii.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis că pensiile speciale ale primarilor încalcă Legea fundamentală, după sesizarea Guvernului Cioloş, făcută a doua zi de Crăciun. S-ar fi putut întâmpla la fel şi cu pensiile speciale ale parlamentarilor, asta dacă s-ar fi găsit cineva să conteste legea la CCR. „Eu am aşteptat foarte tare ca acea lege să fie trimisă la Curte pentru verificare. Toţi parlamentarii s-au lăudat la televizoare că vor face sesizare la Curte, dar nu au făcut. I-am aşteptat pentru că au spus că o fac”, s-a plâns preşedintele Curţii, Augustin Zegrean. Liberalii au fost primii şi cei mai vocali contestatari ai pensiilor pentru deputaţi şi senatori.

„Analizăm posibilitatea de a ataca acest proiect de lege la Curte, doar că în opinia juriştilor nu sunt foarte multe argumente pentru a face acest demers”, anunţa Alina Gorghiu, în iunie anul trecut. Chiar dacă liberalii şi-au scos parlamentarii din plen la votul din Camera Deputaţilor, într-un gest mai mult electoral din moment ce legea a trecut oricum cu 287 de voturi pentru, niciun membru al PNL n-a catadicsit ulterior să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa pensiilor pentru aleşii neamului.

Quintus a mai spălat rușinea
La aproape 99 de ani, doar preşedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu Quintus,
s-a lepădat de pensia specială. „Eu vă spun că, dacă mi se atribuie o asemenea pensie, o refuz clar şi, dacă se vor acorda la cerere, nu voi face niciodată o asemenea cerere care să mă ruşineze”. Cu sau fără ruşine, Eugen Nicolăescu a închis definitiv subiectul luna trecută. „Nu există un temei juridic pentru a contesta legea la CCR, însă vor exista sancţiuni pentru liberalii care nu au respectat decizia de a nu participa la vot”, a anunţat liderul deputaţilor PNL, în urma „consultărilor cu juriştii”. Tot Nicolăescu a explicat filosofia liberală în faţa populismului, în noiembrie, când PNL a votat în plenul Camerei ultima ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta, prin care salariile tuturor bugetarilor au crescut cu 10%, iar cele ale medicilor cu 25%.
„Grupul PNL a susţinut majorarea salariilor bugetarilor. Vă atrag însă atenţia că nu a existat niciun studiu de impact. Noi nu trebuie să îi minţim pe cetăţeni”, declara nonşalant liderul grupului PNL. După acelaşi tipar au „rezolvat” liberalii şi legea alegerilor locale în mai 2015. Chiar dacă acum îi cer premierului să modifice legea prin OUG şi au depus în Parlament un amendament pentru votul în două tururi, liberalii au votat şi ei actuala variantă a legii. „PNL a susţinut cu tărie alegerea primarilor în două tururi. Am acordat votul final acestei legi luând totuşi în considerare progresele evidente faţă de legea precedentă”, recunoştea liberalul Mihai Voicu, la acea vreme preşedintele Comisiei de cod electoral. „Era de datoria noastră să încercăm tot ce ne stă în putinţă pentru a realiza această schimbare cerută insistent de stradă”, spune acum, Alina Gorghiu.

Legea alegerilor locale care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost introdusă la alegerile din 2012 de către fostul PDL.
Ulterior, vechiul PDL a fuzionat cu liberalii, fiind înghiţit de marele PNL .

Acest subiect nu folosește politicienilor, ci, în primul rând, cetățenilor. Poate vom reuși să-l convingem (pe Dacian Cioloş) că este o măsură bună pentru societate. Poate îl va convinge societatea civilă dacă noi nu am reușit.
Alina Gorghiu, despre alegerea primarilor
 

×