După aproape o lună de negocieri, liberalii l-au ales pe Cristian Buşoi preşedinte unic al PNL Bucureşti, în timp ce Adriana Săftoiu va deveni purtătorul de cuvânt al partidului. Tot ieri, liberalii au decis să depună un proiect de lege potrivit căruia parlamentarii condamnaţi definitiv să-şi piardă mandatul după modelul aleşilor locali şi au exclus orice fel colaborare cu PSD după alegerile parlamentare.
În şedinţa de ieri, liberalii au decis să depună un proiect de lege potrivit căruia un parlamentar condamnat să nu îşi mai poată exercita mandatul, după decizia CCR în privinţa aleşilor locali condamnaţi cu suspendare. “E tema lor de vară, staţi s-o facă”, a reacţionat Liviu Dragnea, principalul vizat de iniţiativa liberalilor. Liderul PSD este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare şi n-ar mai avea dreptul să candideze dacă ideea PNL devine lege.
În privinţa lui, Cristian Buşoi, noul lider al PNL Bucureşti, acesta trebuie să-i împace pe foştii PDL-işti cu vechii liberali. "Este clar că rețeaua colegilor noştri din fostul PDL nu a fost activată la alegerile locale, nu au tras, pur şi simplu, în sectoarele în care erau candidații noştri, liberali. Păi cum să tragă Anca Boagiu pentru Cristi Popescu? Ei doi se urăsc dintodeauna, s-au acuzat că au făcut blaturi, e clar că nu au făcut campanie cot la cot. Şi cam asta e povestea în mai toate sectoarele", au declarat surse din cadrul PNL pentru Jurnalul Național. Tocmai din cauza războiului dintre vechii şi noii liberali, discuțiile s-au purtat săptămâni întregi, până când şi foştii democrat-liberali l-au acceptat pe Buşoi. Aceştia ar fi vrut ca Adriana Săftoiu să fie şefă la Bucureşti, dar până la urmă s-a ajuns la un compromis. Săftoiu va fi prim-vicepreşedinte coordonator la organizația din Capitală, dar şi purtător de cuvânt al partidului, în locul deputatului Ionuţ Stroe. Şi Ovidiu Raețchi va fi primvicepreşedinte la Capitală. "Astăzi nu mai trebuie să fim PNL şi PDL, ci o echipă, trebuie să dispară tensiunile dintre noi. În primul rând vreau să avem din nou un dialog cu cei de la Uniunea Salvați Bucureştiul, să putem face opoziție împreună, adversarul nostru este PSD-ul", a declarat Cristian Buşoi la finalul Biroului Politic Național.
Război pe funcții
Bătălia pe funcții între vechii pedelişti şi liberali se dă în mai toate organizațiile. La Satu-Mare, fosta consilieră a lui Emil Boc, Andreea Paul, a pierdut războiul. Nu a fost numită preşedinte unic în filială, aşa că şi-a dat demisia din funcția de prim-vicepreşedinte al PNL. În locul ei, cei doi co-preşedinți l-au pus pe şeful de CJ, Ionuț Rus, din partea PNL. "Dacă doreşte, şi o sfătuiesc să funcționeze în continuare în organizația de Satu Mare, foarte bine, dacă nu, fiecare după propria dorință. Da, şi eu mi-aş dori multe, dar numai ce se poate, se poate. Adică trebuie să vrea şi cealaltă parte. Trebuie să vrea Grivei. Grivei este organizația județeană", a declarat co-preşedintele PNL, Vasile Blaga.
În acest moment, o singură organizație județeană mai are doi co-preşedinți, organizația PNL din Mureş.
“Indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, PNL nu va face niciun fel de colaborare cu PSD. Este clară decizia PNL, nu vrem guvern de uniune naţională, nu acceptăm niciun fel de colaborare cu PSD. Este o decizie a PNL votată unanim” Alina Gorghiu, copreşedinte PNL