x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lifturile Parlamentului stau să cadă

Lifturile Parlamentului stau să cadă

de Carmen Vintila    |    28 Apr 2011   •   15:58
Lifturile Parlamentului stau să cadă
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Cea mai mare a doua clădire administrativă ca suprafaţă din lume, Casa Poporului a început să dea semne de îmbătrânire. Dacă acum doi ani locatarii clădirii au refăcut faţada pentru că la etajele superioare printre crăpături crescuseră buruieni, acum senatorii şi deputaţii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru refacerea lifturilor a căror durată limită de funcţionare este depăşită de două ori. Şi pentru că Palatul Parlamentului nu-i găzduieşte doar pe parlamentari ci şi numeroase săli şi saloane în care au loc o serie de evenimente, expoziţii sau întâlniri, administratorii clădirii trebuie să plătească retehnologizarea ascensoarelor pentru a nu le pune viaţa în pericol celor care le folosesc.

Din cele 31 de lifturi, folosite pentru deplasarea între cele 12 nivele ale clădirii, Camera Deputaţilor răspunde de 21. Potrivit unor date tehnice dintr-un studiu efectutat de Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune (CNCIR) intrate în posesia Jurnalulu National jumătate dintre ascensoarele deputaţilor au nevoie de intervenţii de ordin tehnic. Pentru asta, Camera Deputaţilor va scoate din buzunar 1.960.000 de lei (aproximativ 470.000 de euro).

Ascensoarele respective au fost date în folosinţă între anii 1987 – 1990, iar durata de funcţionare a unui lift este de opt ani. Deşi reviziile tehnice periodice asigură încă o funcţionare optimă a acestora nu sunt îndeplinite şI normele şI standardele UE în materie de siguranţă. Aşadar, ISCIR nu va mai acorda Camerei Deputaţilor autorizaţia de funcţionare decât în urma înlocuirii sau retehnologizării lifturilor. S-a optat pentru cea de-a doua variantă, pentru că prima era mai scumpă, costul unui lift nou ridicându-se la 110.000 de euro. Drept urmare vor fi schimbate uşile interioare şi exterioare ale ascensoarelor existente, precum şi mecanismele de frânare, suprasolicitate în timp, care nu mai oferă siguranţă ţinând cont că cele zece lifturi deservesc zone intens circulate ale clădirii.

Înnoirea lifturilor trebuie terminată până la toamnă, Camera Deputaţilor urmând să găzduiască reuniunea internaţională AP NATO.

"Nu putem vorbi despre o nesiguranţă totală a funcţionării lifturilor. Putem să vorbim despre o perioadă de funcţionare normală depăşită de două ori. Au fost instalate în perioada 1987 – 1990; unele dintre ele, altele sunt mai noi”, a precizat secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu. El a explicat că este necesară retehnologizarea şI pentru că ascensoarele conţin o serie de elemente, cum ar fi azbestul în zona uşilor şI la sistemul de frânare, care este interzis. Startul licitaţiei electronice pentru refacerea lifturilor va fi dat curând. "Vor fi retehnologizate 10 lifturi din 21. Le-am ales pe cele cu vechimea, uzura şI gradul de încărcare cel mai important”, a mai spus Barbu, adăugând că se va cere în caietul de sarcini să fie modernizate treptat. "Dacă le-am da drumul la toate am paraliza activitatea. (…) Sperăm să terminăm până la adunarea parlamentară NATO”, a mai spus secretarul general. Dacă nu vor asculta indicaţiile CNCIR, Camera Deputaţilor nu va mai primi autorizaţie de funcţionare pentru lifturi. "Aici nu ne putem juca. E foarte complicat să îţi asumi o astfel de responsabilitate”, a precizat Barbu.

×