x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lincu: "PDL-ul este beneficiarul direct al mitei din vămi"

Lincu: "PDL-ul este beneficiarul direct al mitei din vămi"

de Mara Raducanu    |    Adriana Duţulescu    |    09 Mar 2011   •   08:36
Lincu: "PDL-ul este beneficiarul direct al mitei din vămi"
Sursa foto: Marin Raica /Jurnalul National

155429-.jpg

Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că PDL este regina, conform schemei de şah privind corupţia din vămi.
"Regina este beneficiarul final, adică mai multe persoane care au decis în fapt. Beneficiarul final este reprezentat de acele persoane care pot decide în fapt numirea unor şefi de vamă. Cei care decid în fapt nu sunt aceiaşi care decid şi în drept", a spus Lincu.

El a refuzat să dea nume, spunând că nu poate face acest lucru în lipsa unor probe de genul unor înregistrări. Lincu a spus că Sorin Blejnar (şeful ANAF), Eugen Petrescu (donator PDL, intermediar în scan­dalul Vămii Halmeu) şi Vasile M­a­rica (liderul Sed Lex) pot da şi do­vezi dacă sunt sau nu implicaţi membri ai PDL în cazul corupţiei din vămi.

În plus, el a sugerat că Vasile Blaga, fost ministru de Interne, ar fi im­plicat în cazul şpăgilor din vămi, amintind nu­mirea lui la Direcţia Va­mală Ora­dea, unde Radu Mărginean a fost nu­mit director adjunct.
"Referi­tor la ce se întâmplă în vămi, Vasile Blaga nu este străin de acest lucru. A intrat prin fraudă în ANV şi i-a girat pe Pe­tres­cu şi pe Mărginean", a de­clarat Lin­cu.

El a mai spus că tot ce în­­seam­nă vamă ţine de Eugeniu Pe­tres­cu, iar fiica lui Eugeniu Petrescu a fost nu­mită consilier la Traian Măr­gi­nean. "Dacă Vasile Blaga a luat sau nu bani nu pot spune, deoarece nu am fost de faţă când s-au luat bani, nu am dovezi privind acest lucru", a mai spus liderul Pro Lex.

Potrivit lui Lin­cu, Blaga l-a desemnat pe Petrescu să se ocupe de numirile din vămi şi a dat exemplu numirile de la Vama Otopeni. Vasile Blaga a răspuns ieri, tot într-o conferinţă de presă, acuzaţiilor aduse de liderul sindica­tului Pro Lex, Vasile Lincu, susţinând că nu s-a implicat niciodată în numi­rile de la vămi, că nu poate fi bănuit de acţiuni ilegale cât a lucrat la vamă sau că ar fi sprijinit ascensiunea în carieră a lui Traian Mărginean, fostul şef de la ANV.
"Nu am ce să-mi reproşez din acest punct de vedere, mă uit în ochii fiecăruia şi spun că niciodată nu am fost implicat şi nu voi fi implicat niciodată în acţiuni ilegale. Ca să fie clare lu­crurile: dacă cineva are vreo bă­nuială sau vreun document n-are de­cât să se adreseze instituţiilor statului. Am condus regionala vamală Ora­dea în perioada 1993-1996, la gu­v­ernare era PSD, apoi am fost eli­be­rat din funcţie, pentru că nu am de­venit membru PSD.

De asemenea, în această perioadă nu l-am avut ni­ciodată adjunct pe domnul Măr­gi­neanu, pentru că s-au spus numai minciuni în serie. El a fost promovat director de vamă la Oradea în 2000, când tot PSD era la putere", a spus Vasile Blaga. Referindu-se la afir­ma­ţiile lui Lincu, Blaga a apre­ciat că acesta încearcă să scape de problemele pe care le are cu justiţia, transfe­rându-le asupra altor persoane. "Eu nu am propus pe nimeni ca şef de va­mă, nici măcar ca şef de tură. De aceea, am simţit obligaţia să fac aceste precizări, pentru că unii oameni ca­re au probleme speră să scape de acu­zaţiile care li se aduc, transferându-le în mediul politic, dar de in­s­tituţiile statului nu pot scăpa", a conchis fostul ministru de Interne. 

Citeşte şi Blaga: Nu am fost implicat niciodată în acţiuni ilegale

Citeşte şi Percheziţie la casa lui Vasile Lincu, şeful sindicatului "Pro Lex"

De la locuinţa lui Vasile Lincu poliţiştii au ridicat mai multe acte contabile, dar şi un calculator, anunţă antena3.ro. Acolo, spune Lincu, există informaţiile care arată cine este beneficiarul şpăgii din vămi.

Citeşte şi Ponta: Pun pariu că "Regina" este în grupul Berceanu, Videanu, Blaga

Vasile Lincu este cercetat alături de alţi doi sindicalişti, Florin Vîlnei şi Negoiţă Voinea. Procurorii îi acuză că şi-ar fi însuşit peste 280.000 de euro din fondurile sindicatului, în perioada 2009-2010. Aceştia se acuză reciproc că ar fi vinovaţi de delapidare.

Conform declaraţiei de avere, Vasile Lincu are un teren de 400 metri pătraţi, un apartament în Capitală şi o maşină de peste 15.000 de euro. Preşedintele "Pro Lex" mai are şi un depozit bancar de 20.000 de euro, deschis anul trecut.

×
Subiecte în articol: regina vasile blaga vami vasile lincu pro lex