x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, condamnat de COVID. Opoziția e cu degetul pe trăgaci. Lista eșecurilor lui Orban în lupta cu virusul

Guvernul, condamnat de COVID. Opoziția e cu degetul pe trăgaci. Lista eșecurilor lui Orban în lupta cu virusul

de Ion Alexandru    |    28 Iul 2020   •   08:11
Guvernul, condamnat de COVID. Opoziția e cu degetul pe trăgaci. Lista eșecurilor lui Orban în lupta cu virusul

Două postări pe rețelele de socializare, publicate, ieri, de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și de cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, prevestesc intenția celor două formațiuni de a demara procedurile pentru demiterea Guvernului Orban. Ambii lideri politici acuză Executivul de proasta gestionare a pandemiei, primul într-o maineră mai elegantă, în timp ce al doilea vine cu acuzații dure. Ieșirile celor doi lasă de înțeles că planul moțiunii de cenzură este gata și că, în acest moment, demersul pentru dărâmarea Executivului a intrat în linie dreaptă.

 

În postarea lui Călin Popescu Tăriceanu se arată că „drumul vostru (al Guvernului PNL – n.red.) trebuie să se încheie cât mai repede, pentru că este clar pentru toţi românii că nu aveţi capacitatea de a gestiona această criză şi că nu vă bucuraţi de încrederea oamenilor. O ţară nu poate fi condusă doar cu amenzi, decrete militare şi stări excepţionale! Vremea aceea s-a sfârşit acum 30 de ani!”. Imediat, pe contul său de socialiare, Marcel Ciolacu a scris că „Guvernul Orban trebuie să plece pentru că a eșuat să atragă cetățenii de partea sa în lupta cu pandemia. Frica, amenzile și amenințările nu vor putea înlocui niciodată măsurile corecte și comunicarea transparentă și credibilă”.

Iar asemănările dintre cele două postări, aparent fără legătură între ele, continuă. Liderul ALDE susține că „încep să se prăbuşească, pe rând, cârpelile Guvernului Orban. Dacă este adevărat ceea ce ne spun şi nu doar manipulare în stilul lor, şi anume că spitalele COVID-19 din Bucureşti sunt pline şi că au început să transporte bolnavi cu elicopterele în alte oraşe, atunci poate îşi amintesc ce le spuneam cu toţii de cel puţin două luni: nu mai aglomeraţi spitalele cu asimptomatici, pentru că omorâţi un sistem medical care şi aşa gâfâie din greu. Mai mult, prin aglomerarea spitalelor nu faceţi decât să măriţi probabilitatea ca aceste spitale să devină focare de infecţie, ceea ce vedem că se întâmplă acum”.

 

Liderul PSD vine cu acuzații

Președintele PSD scrie, în tușe mult mai groase, că „oamenii nu mai dau doi bani pe ce zic Orban și miniștrii lui de carton. Au și motive”. Marcel Ciolacu face și o listă a eșecurilor Executivului liberal, precum și acuzații extrem de grave. „Măștile gratuite pentru persoane vulnerabile ZERO; Marea testare națională care trebuia să înceapă la 1 iunie – ZERO (doar Gabi Firea trebuia blocată ca nu cumva bucureștenii să știe exact care este situația în orașul lor); Măștile produse intern de ROMARM – ZERO (doar Orban este fericitul singur deținător al unei măști prototip); 400 de ventilatoare care trebuiau să ajungă «în două săptămâni» – ZERO (dar acum urlă peste tot că nu mai sunt paturi la ATI); Cetățeni testați cu cele 2 milioane de kituri de testare anunțate de Orban că au fost luate de UNIFARM – ZERO (probabil nu s-au înțeles la șpagă); Laptopuri și tablete pentru copii și profesori – ZERO (dar continuă să se facă de râs cu școala online, când o treime dintre copii nu au acces la internet). Și vă mai mirați că nu vă mai crede nimeni”, arată președintele PSD.

 

202 semnături, până în prezent

Săptămâna trecută, social-democrații precizau că au deja strânse 202 semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură, dând de înțeles că aceasta urmează a fi depusă în cursul lunii viitoare, indiferent dacă va mai fi instituită sau nu starea de alertă. Conform aritmeticii parlamentare, PSD și ALDE au nevoie de voturile UDMR pentru a dărâma Guvernul Orban, în condițiile în care noile evoluții politice de la nivelul Pro România nu mai dau drept certă o colaborare cu formațiunea condusă de Victor Ponta pentru realizarea, cu succes, a unui astfel de obiectiv politic.

 

Ciolacu: „Oamenii nu mai dau doi bani pe ce zic Orban și miniștrii lui de carton”.

Tăriceanu: „Drumul vostru trebuie să se încheie cât mai repede, pentru că nu vă bucuraţi de încrederea oamenilor”

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu calin popescu tariceanu