x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lista Guvernului, votată la unison

Lista Guvernului, votată la unison

de Georgiana Ionita    |    04 Ian 2017   •   11:14
Lista Guvernului, votată la unison
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Partidul Social Democrat și ALDE au stabilit ieri lista miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul pentru care premierul desemnat Sorin Grindeanu va cere astăzi votul de învestitură în Parlament. Surpriza coaliției este propunerea a doi vicepreședinți pentru executiv, Seevil Shhaideh și Daniel Constantin.

 

PSD

* Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene, va ocupa și funcția de vicepremier. Shhaideh a fost prima propunere a coaliției PSD-ALDE pentru funcția de prim-ministru însă a fost refuzată de către președintele Klaus Iohannis.

* Ministrul Economiei - Alexandru Petrescu este fostul director CFR Călători iar în prezent este directorul general al Poştei Române şi a activat în sectorul bancar în Marea Britanie

* Ministrul pentru Românii de Pretutindeni - Andreea Păstârnac, este fostul Ambasador al României în Israel și în Cipru și a locupat mai multe poziții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

* Ministrul delegat pentru Fonduri Europene - Mihaela Virginia Toader. A ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi de director al Direcţiei de Politici Publice din cadrul aceleiaşi instituţii, iar din 2013 este directorul Unitatății de Analiză, Programare şi Evaluare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

* Ministrul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall. Deputata PSD Vaslui a fost în 2012 consilierul premierului de la acea vreme, Victor Ponta.

* Ministrul Afacerilor Interne - Dan Carmen Daniela. Fostul prefect al Județului Teleorman a fost senator de Teleorman la alegerile din 11 decembrie, iar în prezent este președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat.

* Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Petre Daea. A deținut portofoliul Agriculturii ți în guvernul condus de Adrian Năstase. Daea a fost unul dintre promotorii legii pensiilor speciale pentru parlamentari.



* Ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Leş. Fost consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect, director executiv APIA, a ocupat până de curând funcția de secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

* Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale - Ionuţ Vulpescu. Licențiat in Teologie și doctor și Filosofie, a mai deținut portofoliul Ministerului Culturii în Guvernul lui Victor Ponta.

* Ministrul Educaţiei Naţionale - Pavel Năstase. Este președintele Senatului Academiei de Studii Economice din București (ASE) și fost rector al instituției.

* Ministrul Cercetării şi Inovării - Şerban Constantin Valeca. Senator PSD de Argeș, a fost membru al Consililului Național al PSD și vicepresedinte PSD Argeș.

* Ministrul Finanţelor Publice - Viorel Ştefan. Deputatul este șeful comisiei de buget finanțe al Camerei Deputaților și membru PSD din 1993, având la activ trei mandate de senator și două de deputat.

* Ministrul Justiţiei - Florin Iordache. Deputatul este vicepreședinte al PSD Olt și președinte al Comisiei Naționale de Etică, Integritate și Arbitraj a partidului.

* Ministrul Apelor şi Pădurilor - Adriana Petcu. este directorul Direcţiei Apele Române Buzău-Ialomiţa din martie 2010.

* Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale - Lia Olguţa Vasilescu. A ocupat funcția de primar al Municipiului Craiova, la care a renunțat pentru a prelua conducerea Ministerului Muncii.

* Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Augustin Jianu. Are 30 de ani și conduce Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO.

* Ministrul Sănătăţii - Florian Bodog. De profesie este medic chirurg (specialist în chirurgie plastică și reparatorie), a ocupat în Ministerul Sănătății funcţiile de director, director de cabinet şi Secretar de Stat.

* Ministrul Tineretului şi Sportului - Marius Alexandru Dunca. A a fost vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, iar din iulie 2016 este președintele PSD Brașov.

* Ministrul Transporturilor - Răzvan Alexandru Cuc. Este la primul mandat de deputat, pe care l-a obținut în urma alegerilor din 11 decembrie pe listele PSD Giurgiu.

* Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social - Gabriel Petrea. Este lider al Tineretului Social Democrat, el obtinând funcția după ce a demisionat din funcția de viceprimar al sectorului 6.

* Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat - Florin Nicolae Jianu. Fost ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism în Guvernul Ponta.


* Ministrul Turismului - Mircea Titus Dobre. Se află la al doilea mandat de deputat și este fiul lui Mircea Dobre, Consilier PSD Constanța.


ALDE


* Ministrul Mediului - Daniel Constantin, viceprim-ministru. Copreședintele ALDE, a fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în guvernul Ponta și deputat de Argeș în perioada 2012-2016.

* Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu. A mai fost ministru de Externe în guvernul Văcăroiu (1992 - 1996) și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu (2007 – 2008) și a condus SIE în perioada 2012 - 2014, însă a demisionat pentru a candida la alegerile prezidențiale.
* Ministrul Energiei - Toma Petcu. Vicepreședintele ALDE este fostul președinte Agenției Nationale pentru Protecția Mediului al se află la primul mandat de deputat, candidand la Giurgiu.

* Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul - Graţiela Gavrilescu. Este la al patrulea mandat de deputat, a fost ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor şi viceprimar al muncipiului Ploieşti.

 

Ciudăţeniile noului Cabinet PSD-ALDE

Guvernul PSD-ALDE vine cu o serie de inovaţii interesante, chiar şi la nivelul denumirii sau a rostului celor 24 de portofolii. Aşa se face că Executivul condus de Sorin Grindeanu are în componenţă nu unul, ci trei miniştri dedicaţi relaţiei cu UE: ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, dar şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Atrage atenţia „ruperea” dintre Mediu, Ape şi Păduri, de care se vor ocupa ministere distincte, precum şi repetarea unui termen generalist, de bază, în denumirea a două portofolii cu obiecte de activitate diametral opuse: Ministerul Justiţiei, dar şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Pe lângă faptul că avem, pentru prima dată, o femeie la Ministerul de Interne, dar şi că un afacerist din panificaţie se va ocupa de Turism, trebuie remarcată şi cea mai interesantă nouă titulatură. Vorbim despre Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care introduce pe frontispiciul unei instituţii de stat UE termenul de „identitate naţională”.

×