Vâlva iscată de către plângerea penală depusă Ludovic Orban împotriva Vioricăi Dăncilă capătă aspecte caricaturale. Astfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, o caracterizează drept „antisemitism instituţional”, în timp ce liderul PNL, confruntat cu critici chiar din propriul partid, invocă susţinerea masivă din partea „bazei partidului” şi faptul că a depus plângerea ca simplu cetăţean, îngrijorat de sacrificarea interesului public în favoarea celui personal.
Iniţial, reacţia fermă a PSD de susţinere a premierului Viorica Dăncilă s-a referit la legitimitatea actualei puteri şi la faptul că dărâmarea unui guvern prin intermediul unei plângeri penale este o acţiune nedemocratică. După şedinţa de ieri a Biroului Permanent al PSD, Dragnea a mai invocat un motiv de critică la adresa lui Orban, anume antisemitismul. „Se poate vorbi de antisemitism instituţional, în momentul în care - citind acea plângere penală - se vorbeşte de acuzaţii de înaltă trădare pentru un oficial care a avut întâlniri oficiale cu şefi de stat şi de guvern din altă ţară. Dincolo de faptul că este o abordare kaghebistă, ceauşistă, securistă, care te duce cu gândul la "agenturili străine", aici este tratat Statul Israel ca o putere străină cu care noi suntem în conflict. După părerea noastră, este o acţiune care aduce deservicii majore României”, a spus Dragnea. Transformat din acuzator în acuzat, Ludovic Orban, a fost nevoit să dea explicaţii presei asupra demersului său. Liberalul a fost nevoit să admită că nu s-a consultat cu preşedintele Iohannis, ci doar cu colegi şi apropiaţi. În ce priveşte criticile venite din partea secretarului general Ilie Bolojan, Orban a spus că este poziţia personală a acestuia, urmând ca liderii partidului să ia astăzi în discuţie plângerea depusă. Până să se pronunţe Biroul Executiv al PNL, Orban mizează pe sprijinul liberalilor de rând. „Beneficiez de o susţinere aproape fără precedent din partea bazei PNL”, a clamat Orban.
Contraatac cu moţiune
Pus în defensivă, Orban invocă moţiunea de cenzură pentru a ieşi din corzi. Liberalul a spus că demersul este justificat de rezultatele economice proaste ale guvernării pe primul trimestru al acestui an. „Avem suficiente temeiuri pentru a depune zece moţiuni de cenzură, nu o moţiune de cenzură, dar ea trebuie pregătită cu foarte multă migală”, a spus Orban. Deja USR şi-a anunţat susţinerea pentru o moţiune de cenzură în această sesiune, preşedintele Dan Barna menţionând drept principal „cap de acuzare” ca fiind subiectul pilonului II de pensii.