x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Locurile de taina" ale partidelor

"Locurile de taina" ale partidelor

25 Feb 2004   •   00:00
"Locurile de taina" ale partidelor

Staff-urile partidelor prefera locuri retrase pentru pregatirea marilor decizii. Asa cum pe vremuri comunistii aflati in ilegalitate se intalneau in case conspirative, feriti de ochii si urechile Sigurantei, si astazi staff-urile partidelor prefera locurile intime sediilor sociale pentru pregatirea marilor decizii.

Intalnirile de budoar se desfasoara acum in restaurante luxoase ori cafenele in voga, unde politica se face insa tot ca pe timpul lui Caragiale, cu patima si multe delicatese. Sedintele "civile" ale partidelor sunt rezervate uneori numai catorva apropiati din esaloanele superioare, simpla prezenta pe lista la asemenea intruniri de culise fiind considerata, in sine, un motiv de mandrie. Alteori, cadrul este mai larg, garniturile de conducere fiind invitate in integralitatea lor, pentru socializare. Exista si formula bisericutelor, cand factiunile din diverse partide isi gasesc fiefuri in reteaua alimentara si hoteliera pentru a pune la cale strategiile de joc.

Majoritatea locurilor importante pentru viata reala a partidelor politice sunt insa in Bucuresti, aproape de vartejul evenimentelor si de miezul puterii, unde jocurile de la sedintele statutare se pot pregati pe indelete la o friptura conspirativa.

Din cauza sobrietatii lui Marko Bela, udemeristii nu bat restaurantele pentru a pune la cale soarta UDMR. Sefii Uniunii se aduna la sala pentru invitati a grupului lor senatorial si, mai rar, la Camera Deputatilor, ignorand cele trei restaurante maghiare din Bucuresti care s-ar fi "asortat " Uniunii.

Vile si cafenele pe gustul PSD
In lumea pesedista formula intalnirilor neoficiale - altele decat in sediul din Kiseleff - a fost si este la mare trecere, demonstrand nu numai un dezvoltat spirit al subteranelor de partid, ci si o inclinatie spre lumea colorata a cintecelor de pahar si voie buna, ca semn al prosperitatii si accesibilitatii.

"Baieti de gasca", vicepresedintii pesedisti ies in functie de simpatii la Einstein, Nova Brasilia sau Fashion Cafe. Acest "lant" de cafenele era preferinta lui Cozmin Gusa, fost secretar general al partidului de guvernamint. "Am atras multe persoane din conducerea PSD - vicepresedinti, parlamentari, sefi de organizatii - in aceste locuri unde ne intalneam ca sa discutam diverse chestiuni de partid", arata Gusa. Clubul Fashion Cafe a fost, de altfel, pentru o jumatate de ora scena unei intalniri inedite de gradul zero intre premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu, care au stat la o sueta asteptand sa intre la Festivalul "George Enescu".

Un alt lider pesedist, Viorel Hrebenciuc, prefera "alte glasuri si alte incaperi", cum ar fi restaurantele Hilton si Marriott. Un alt loc de interes pentru PSD este restaurantul Capricciosa din Baneasa, frecventat cu prioritate de actualul secretar general, Dan Matei Agathon.

In momente-cheie, alesii pesedisti au fost invitati cu totii la un local cu parfum de epoca: restaurantul Capsa. Aici, acelasi Viorel Hrebenciuc i-a imprietenit pe senatorii si deputatii PSD speriati de un Armaghedon aparut pe Internet, care spunea ca multi dintre acestia vor zbura de pe viitoarele liste parlamentare.

Celebrele vile Lac 1 si Lac 2 din Primaverii, alaturi de cea de la Snagov sunt sedii "lacustre" in care reprezentantii PSD primesc oaspeti straini, negociaza protocoalele cu UDMR, dar se si aduna pentru a face radiografii ale vietii politice si pentru a stabili planuri de bataie. In decor alpin, cu prioritate la Sinaia, pesedistii sunt convocati la instructaje cum ar fi look-ul personal si strategiile de imagine.

Tinerii liberali relanseaza "politica de restaurant"
O data cu instalarea in functie a lui Theodor Stolojan, in lumea liberala nu s-a mai inregistrat o mare efervescenta a intalnirilor neoficiale. Exceptie fac tinerii, singurii care mai gasesc energie pentru a dezbate soarta partidului la un pahar de vorba, locul preferat fiind restaurantul White Horse. Seful Curtii de Onoare si Arbitraj, Bogdan Olteanu, si membrii BEx, Cristian Boureanu si George Scutaru, liderul tinerilor liberali, Dan Motreanu, reprezinta generatia care "vine din urma", analizand, deocamdata in cadre neoficiale, perspectivele de schimbare a garzii in PNL. Cand sunt consemnati la partid timp mai indelungat, liberalii discuta chestiunile politice in pauza de masa pe care o petrec la pizzeria Quattro Stagioni, aflata la doi pasi de sediul PNL.

Loc de taina si intalniri "conspirative" pe timp de vara, restaurantul Pescarus de pe malul Lacului Herastrau, preferinta si a vicepresedintelui Paul Pacuraru, este suspendat in perioada iernii. Aici se intalnesc, de altfel, si unii dintre reprezentantii PSD, asa incat intimitatea discutiilor de partid este spulberata adesea. In timpul "regimului" Stoica, restaurantul Premiera, din spatele Inter Continentalului, era la mare trecere, desi fostul presedinte, care cumula si functia de ministru al Justitiei, nu iesea prea des "la bere" cu colegii de partid. Cand vine in Bucuresti, Pinalti - Gheorghe Stefan, seful organizatiei Neamt - liberalii se aduna la Hanul lui Manuc, unde acesta este si actionar.

Statiunile montane sunt cu cantec si pentru liberali, la Sinaia declansandu-se criza din 2001, care a precedat preluarea sefiei de catre Theodor Stolojan. In primavara acelui an, fostul presedinte al partidului Valeriu Stoica a anuntat intentia sa de a bate palma cu democratii, ceea ce a starnit iritare si tensiuni care au generat o falie adanca in PNL si criza de la varf dintre "radicali" si "stoici". Acest loc nu a lasat insa amintiri neplacute, liberalii continuand sa se adune in comisiile de specialitate la Hotelurile Montana si International din aceeasi statiune.

Democratii nu mai au ce pune la cale
Si efervescenta din PD s-a stins o data cu trecerea timpului, baronii - esalonul doi, deci garnitura implicata in jocurile puterii interne - nemaiavand miza si loc de manevra. De altfel, acestia au si parasit partidul in valuri - mai intiiAdrian Severin, Adrian Vilau, Octavian Stireanu, pe vremea lui Petre Roman, apoi Alexandru Sassu, Bogdan Niculescu Duvaz si Viorel Pana, in epoca lui Traian Basescu.

Decizia politica s-a concentrat in mana primarului Capitalei, care hotaraste soarta partidului din biroul sau vizavi de Cismigiu sau din sediul partidului aflat in Modrogan, asa incat intrunirile conspirative si neoficiale nu isi mai au sensul. Pentru relaxare, democratii se mai vad, fara miza politica insa, la restaurantul Mc Moni’s si la Mon Cheri, in Dorobanti. Mc Moni’s este, de altfel, unul dintre localurile favorite ale intregii protipendade bucurestene, pesedistii si liberalii enumerandu-l si ei printre spatiile frecventate.

Soarta PUR se decide in teritoriu
In urma cu un an si jumatate, umanistii au mutat decizia in teritoriu. Astfel, partidul condus de profesorul Dan Voiculescu a organizat practic o caravana a Birourilor Permanent si Politic, membrii acestora deplasandu-se in tara, unde se pregatesc si se iau hotararile nationale ale partidului. "Incercam sa deplasam punctul de decizie in teritoriu si sa facem organizatiile partase si constiente in procesul de decizie", arata Codrut Seres, secretarul general al PUR. Staff-ul partidului se intruneste in salile de conferinte ale hotelurilor la care sunt cazati sau in diverse spatii care permit o pozitionare interactiva, adica la mese dispuse in careu.

Astfel, la Bacau, umanistii au discutat soarta partidului la Hotelul Moldova, iar la Galati in sala de sedinte a Sidex. Decizia ruperii protocolului cu PSD nu s-a luat nici ea in sediul partidului, ci la Romexpo, in sala "Nicolae Titulescu

Vadim isi aduna staff-ul la Casa Gorjeana
Seful PRM, C.V. Tudor, si-a schimbat fieful de la restaurantul Select, prefer.nd de ani buni incoace Casa Gorjeana. Aici se pregatesc deciziile partidului, intr-un cadru restr.ns, unde se reunesc de doua ori pe saptamana apropiatii lui Vadim: Mihai Ungheanu, Dorel Onaca, Ilie Merce, Mihai Lupoi, Augustin Bolcas, profesorul Gheorghe Buzatu, Mitzura Arghezi si Oana Vasilescu. "Pescarusul" din Herastrau se afla si el pe lista peremistilor pentru ocazii speciale. ".
( MIRELA IAMANDI )

×
Subiecte în articol: politic psd partidului restaurantul