Propunerea facuta de presedintele Traian Basescu ca teritoriul Romaniei sa fie reorganizat in sapte judete plus Bucurestiul si zona Ilfov nu este bine primita decat in randurile partidului sau, PDL. In rest, nici macar reprezentantii UDMR, parteneri de coalitie cu PDL, nu inghit prea bine ideea celor sapte noi forme administrative, avand in vedere ca in Camera Deputatilor este blocat propriul lor proiect care prevede reorganizarea in 16 regiuni. Nemultumirea este cu atat mai mare cu cat anul trecut, dupa cum anunta UDMR, PDL era de acord cu acest proiect, iar votarea lui in Senat s-a facut, desigur, tot cu sprijinul PDL.
Acum vicepremierul Marko Bela spune pentru Jurnalul National ca UDMR nu va renunta la proiectul ei cu cele 16 regiuni, caci acesta este bazat pe studiile necesare. 'Coalitia trebuie sa decida daca e de acord cu acest proiect propus de presedinte sau nu. Sincer, eu nu cred ca noi renuntam la proiectul nostru cu 16 regiuni, caci noi am facut toate analizele necesare si apoi am elaborat acest proiect. In privinta proiectului anuntat de presedinte mai e nevoie de multe dezbateri si analize', ne-a declarat Marko, care a tinut sa precizeze altfel ca ideea generala de reorganizare administrativa lansata acum de presedinte este bine venita. 'Cele opt judete sau regiuni actuale nu corespund necesitatilor, ele sunt mult mai mari decat unele tari din Europa precum Slovenia sau Estonia. Noi am spus ca aceste opt regiuni nu sunt potrivite pentru ca sunt prea mari si nu vom ajunge cu ele la rezulate privind absorbtia fondurilor europene', mai spune liderul UDMR. Marko spune ca, deocamdata, in Guvern nu s-a discutat forma legislativa in care se va promova acest proiect, dar ca nu ar accepta sa se includa acest proiect cu opt judete intr-o asumare la pachet cu statutul minoritatilor.
La nivel de partide, si opozitia a reactionat vehement la ideea celor opt judete, eurodeputatii liberali cerand ieri chiar explicatii presedintelui si premierului privind informarea institutiilor europene pe aceasta tema. Liberalii au atras atentia ca propunerile privind reorganizarea administrativa a Romaniei ar fi trebuit comunicate Eurostat cu cel putin doi ani inainte de a intra in vigoare si intreaba daca au fost facute studii de fezabilitate si impact in acest sens.
De asemenea, avand in vedere ca o eventuala reforma administrativa teritoriala efectuata de autoritatile romane pana la finele actualei perioade de programare va avea consecinte directe asupra capacitatii de finantare a proiectelor contractate deja, liberalii cer presedintelui si premierului sa precizeze ce solutii au pentru a contracara pierderea fondurilor aferente acestor contracte si care deja au fost aprobate.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste forma legislativa in care s-ar putea concretiza propunerea presedintelui Traian Basescu pentru a putea intra mai repede in vigoare, presedintele Comisiei juridice senatoriale, Toni Grebla, exclude varianta unei ordonante de urgenta. 'Singura posibilitate pentru ca initiativa sa se aplice din 2012 ar fi un proiect de lege pe care Guvernul sa-si asume raspunderea', spune Grebla pentru Jurnalul National. Oricum, a insistat senatorul PSD, este nevoie mai intai de multe studii, pentru a se vedea care este cea mai buna forma de organizare.
Cum presedintele Basescu a vorbit si despre 'judete', si despre 'regiuni' cand a denumit aceste viitoare forme de organizare administrativa, l-am intrebat pe presedintele Comisiei juridice daca nu ar fi trebuit modificata Constitutia, avand in vedere ca prevede ca teritoriul tarii este organizat in comune, orase si judete. 'Presedintele a folosit denumirea de judete tocmai pentru aceasta, sa nu mai fie nevoie sa fie modificata Constitutia, este un tertip', spune Grebla.