x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Luminița Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene

Luminița Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2024   •   23:40
Luminița Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene
Sursa foto: Hepta

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a prezentat, la Summitul privind pacea în Ucraina, care a avut loc la Bürgenstock, în Elveția, rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene.

La Summit, ministrul afacerilor externe a transmis declarația națională a României și a susținut o intervenție în cadrul sesiunii tematice dedicate securității alimentare globale.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat imperativul respectării Cartei ONU și dreptului internațional în orice demersuri privind pacea în Ucraina. A vorbit despre responsabilitatea exclusivă a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internațional.

De asemenea, a respins narativele propagandei ruse referitoare la presupuse intenții ale Federației Ruse de a negocia. De asemenea, a explicat mizele sistemice, globale, ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

În cadrul intervenției tematice privind securitatea alimentară, ministrul afacerilor externe a prezentat consecințele negative profunde resimțite la nivel global în contextul atacurilor aeriene masive și sistematice ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de export.

Ministrul Luminița Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene, precum și eforturile desfășurate în plan național sau în coordonare cu partenerii externi pentru creșterea continuă a capacității de tranzit pentru produsele agricole ucrainene.

Aceste eforturi, care continuă în ritm alert și în prezent, au efecte directe benefice în ce privește situația de pe piața alimentară globală, respectiv pentru sustenabilitatea economică a Ucrainei. Mai mult, aceste demersuri sunt relevante în perspectiva procesului de reconstrucție, precum și pentru susținerea integrării Ucrainei în piața unică europeană.

La finalul Summitului a fost adoptat un Comunicat comun care subliniază necesitatea ca orice viitoare discuții sau eforturi în direcția păcii în Ucraina să fie fondate pe Carta ONU, respectiv pe respectarea principiilor dreptului internațional, transmite MAE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina Luminița odobescu