Lupta pentru putere între liberali a trecut la faza pe echipe. Deși nu a spus concret dacă va candida, Cristian Bușoi lucrează în culise la o echipă care l-ar putea propulsa în fruntea PNL. Dacă europarlamentarul va ajunge preşedinte, în conducerea liberalilor se vor mai regăsi nume ca Raluca Turcan, Gigel Știrbu sau Teodor Atanasiu. Înainte să își anunțe candidatura, Cristian Bușoi și-ar dori garanții de la liderii de filiale, însă popularitatea lui Ludovic Orban în teritoriu i-ar putea crea surprize la Congresul din 17 iunie.
Reconfirmat la șefia PNL București, Cristian Bușoi joacă scena „nehotărâtului”, precizând că va anunța decizia în ceea ce privește o posibilă candidatură la Congres până cel mai târziu pe 2 mai. Cu toate acestea, surse politice susțin că europarlamentarul s-a apucat deja să negocieze funcții cu mai mulți liberali în schimbul susținerii. În plus, chiar Bușoi a recunoscut că pentru o candidatură la șefia PNL ar avea nevoie de un program și o echipă „care să adune la un loc colegi din fostul PNL, colegi din fostul PDL, aleși locali, parlamentari colegi din Transilvania, unde sunt organizaţiile cele mai performante, dar şi din alte părţi ale ţării”.
Turcan, prim-vicepreședinte
Susținut puternic de „cooperativa” Mihai Voicu – Teodor Atanasiu – Marian Petrache, care nu vrea să își piardă influența pe care o are acum în partid, Cristian Bușoi a reușit să o atragă în echipa sa și pe Raluca Turcan. Actualul președinte interimar ar urma să primească funcția de prim-vicepreședinte după Congres. „Când voi ajunge să decid mai mult și mai în forță pentru PNL, după alegerile interne, cu sprijinul colegilor dacă va fi să îl obțin, atunci această Ligă a aleșilor locali automat după o întâlnire cu aleșii noștri locali ar trebui să transpună doleanțele lor, în proiecte concrete de lege”, a declarat Raluca Turcan, după ce a fost reconfirmată ca lider al PNL Sibiu.
Mișu Voicu sare din schemă
Gigel Știrbu și Teodor Atanasiu sunt aproape siguri că vor face parte din echipa lui Bușoi, cel din urmă putând obține chiar o funcție de președinte-executiv sau vicepreședinte. Sursele JN susţin însă că deputatul Mihai Voicu nu se va regăsi în viitorul Birou Politic Național, însă își va păstra influența în partid. În plus, în tabăra formată în jurul lui Bușoi se vehiculează tot mai mult varianta Dan Motreanu ca secretar general. O rocadă a planului inițial vehiculat: Motreanu, președinte PNL – Bușoi, secretar general.
Cine îl poate trăda pe Bușoi
Pentru a le închide gura colegilor liberali care l-au criticat și pentru a diminua ironiile apărute în mediul on-line, europarlamentarul a decis să atragă în echipa sa și reprezentanți ai aripii tinere din PNL. Surse din partid spun că Bușoi i-ar fi oferit lui Florin Cîțu, senator aflat la primul mandat, funcția de vicepreședinte pe finanțe. Aceleași surse susțin însă că, deși ar fi acceptat oferta lui Bușoi, Cîțu ar fi negociat aceeași funcție și cu Ludovic Orban.
Sub comanda lui Cristian Bușoi, PNL București s-a făcut de râs la alegerile parlamentare din 11 decembrie: a obținut doar 11,9% din voturile bucureștenilor
Se teme de popularitatea lui Orban
La Congresul din 17 iunie vor participa 5.000 de delegați care vor reprezenta cele 47 de filiale județene și de sector, iar Bușoi speră că cei care vor deveni lideri ai organizațiilor județene vor decide și componența acestor delegații. Însă, în momentul de față, membrii filialelor sunt foarte divizați, și chiar dacă alegerile din teritoriu se vor încheia cu victoria mai multor apropiați ai lui Bușoi, aceștia nu vor putea controla modul în care votează toți delegații. Printre liberalii care vor vota la Congresul din 17 iunie vor face parte preponderent parlamentari, aleși locali, primari, consilieri locali și județeni, iar mulţi dintre aceștia sunt simpatizanți ai lui Ludovic Orban, care de fiecare dată este primit cu entuziasm la vizitele pe care le face prin ţară.