x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lupul singuratic vs lupii tineri pentru şefia PNL

Lupul singuratic vs lupii tineri pentru şefia PNL

de Marius Gîrlașiu    |    11 Mai 2017   •   11:52
Lupul singuratic vs lupii tineri pentru şefia PNL
Sursa foto: DIANA OROS

Rămas fără susţinere în cursa pentru şefia PNL, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a ales să nu mai candideze la funcţia supremă în partid. Pentru conducerea liberalilor se mai bat acum doar doi candidaţi: fostul depu­tat Ludovic Orban şi europarlamentarul Cristian Buşoi. În lupta pentru supremaţie, pretendenţii la tron încearcă să-şi atragă cât mai mulţi aliaţi din teritoriu. Cu doar o lună înainte de Congres, Orban este văzut drept „vocea liberali­lor de la baza partidului”, în vreme ce Buşoi se bucură de susţinerea lupilor tineri, din noul val.

Surclasat de Gabriela Firea şi Nicuşor Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei din iunie 2016, fostul ministru Cătălin Predoiu a rămas şi fără sprijinul foştilor pedelişti în lupta pentru şefia PNL. Cel supranumit „premierul din umbră” s-a retras din cursa pentru conducerea liberalilor şi a decis să nu-şi mai depună candidatura la Congres. „Ceea ce ofer eu pentru funcţia de preşedinte al PNL nu coincide cu vederile liderilor de organizaţii. Din păcate, mulţi şi-au fixat opţiu­nile prin semnă­tură în alb, fără c a t e x t u l v r e u n e i moţiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibi­lului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru şefia PNL, acum nu se poate!”, a anunţat Predoiu. Fostul ministru al Justiţiei ar fi făcut pasul înapoi după ce a constatat că majoritatea liderilor de filiale şi-au ales deja favoritul, împăr­ţindu-şi opţiunile între Orban şi Buşoi. Rămas f ă r ă s u s ţ i n e r e , Predoiu a încercat să evite o nouă lovitură de imagine prin retra­gerea înainte de Con-gres. De altfel, la întâl­n i r e a liderilor de organi­zaţii din A r d e a l , desfăşurată luna trecută la Cluj, Predoiu i-a promis lui Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor, că, dacă va intra în cursă, el se va retrage şi îl va susţine. Bolojan a ales totuşi să stea pe margine, refuzând rugăminţile liberalilor ardeleni şi îl susţine pe Ludovic Orban în confruntarea cu Cris­tian Buşoi. Bolojan va fi prim-vi­cepreşedinte al PNL dacă Orban câştigă la Congres. 
Capitala e anti-Orban 
De altfel, Orban s-a întâlnit marţi seara, la Parlament, cu 23 de lideri ai celor mai puternice organizaţii judeţene ale PNL şi mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, actuali şi foşti parlamentari liberali, care i-au garantat susţinerea la Congresul din iunie de la Romexpo. „Până ieri au semnat pentru susţinerea mea 24 de preşedinti de filiale, opt primari de municipii reședință de judeţ, trei preşedinţi de Consilii jude­ţene, numeroşi parlamentari şi alte sute de primari de oraşe şi comune, sute de consi­lieri judeţeni şi consi­lieri locali, precum şi preşedinți de organi­zaţii locale PNL”, a anunţat Orban. Alături de fostul ministru s-au grupat liderii cu greutate din Ardeal, ca Ilie Bolojan (Bihor), Mircea Hava (Alba), Gheorghe Falcă (Arad), dar şi alţi lideri de filiale din restul ţării (Sălaj, Gorj, Argeş, Călăraşi, Bacău, Satu Mare, Braşov, Iaşi, Vrancea, Dâmboviţa), plus organizaţia din Diaspora. De cealaltă parte, candidatura lui Buşoi este susţi­nută de toţi liderii PNL Bucu­reşti şi cei de la sectoare, cu excepţia Ancăi Boagiu, şefa PNL Sector 2. „Cristi Buşoi este o persoană care nu folosește limbajul dublu si nu se trans­formă brusc înaintea Congre­sului în «vocea bazei partidului» în funcție de interes. Eu nu cred în lupi singuratici, cred în oameni de echipă”, a reacţionat Hazem Kansou, secretarul general al PNL Bucureşti. Alături de Buşoi sunt şi alţi lideri din teritoriu, cum ar fi Ionel Bogdan (30 de ani, liderul PNL Maramureş) sau Alexandru Dănăilă (33 de ani, liderul PNL Brăila). 

×