x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mă recomand Iohannis, politrucul...

Mă recomand Iohannis, politrucul...

03 Oct 2014   •   19:25
Mă recomand Iohannis, politrucul...
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

De la intrarea sa în prim-planul politicii, Klaus Iohannis a reuşit să se evidenţieze printr-un lung şir de gafe.
La o dezbaterere pe tema educaţiei cu membrii şi simpatizanţii PNL şi PDL, Iohannis a afirmat că aşa “cum arată şcoala azi va arăta ţara mâine”, atribuind acest citat unui “mare român, Dimitrie Bolintineanu”. Numai că acest citat aparţine de fapt marelui om de ştiinţă şi ministru al Educaţiei Spiru Haret, care a folosit sintagma pentru prima oară în 1885.

Dar edilul Sibiului nu are nu numai probleme de cultură generală, ci şi de limba română. El s-a etichetat singur politruc, cuvântul având sens peiorativ. “Am antecedente în sistemul educaţional. Am fost dascăl de fizică timp de 15 ani, am condus un inspectorat şcolar mai puţin timp, trei ani. Acum sunt un politruc care vrea să candideze la Preşedinţia României.” Ulterior, după ce a fost taxat bine de presă că nu cunoaşte limba română, Iohannis a explicat că afirmaţia sa a fost un experiment didactic pentru a demonstra că “PSD copiază orice”.

Constituţia, ca o provocare
Când nu l-au pus în încurcătură limba română sau cultura generală, Iohannis a fost încurcat de jurnalişti. Întrebat câte articole are Constituţia şi câte dintre acestea se referă la funcţia prezidenţială, Iohannis a fost prompt: a refuzat să răspundă. “Nu răspund la astfel de provocări. Eu sunt obişnuit să pun eu întrebările în calitatea mea de dascăl. Dacă aveţi întrebări politice cu mare plăcere”, a replicat Iohannis extrem de deranjat. El a refuzat să răspundă şi când a fost întrebat despre inundaţii sau despre o posibilă retragere a candidaturii. “Deci nu mă întrebaţi că nu vă răspund”, “Altă întrebare dacă aveţi”, au fost replicile prezidenţiabilului ACL.
Mai puţin inspirat a fost primarul Sibiului când a fost luat la întrebări despre cele şase case pe care deţine, fiind ironizat pe internet pentru afirmaţiile sale. “Sunt şase locuinţe, dar ele toate la un loc sunt cât un apartament în Bucureşti”, a declarat Iohannis, într-o apariţie TV. Afirmaţia a fost îndelung comentată, iar un profesor de limba română din Bucureşti a postat un anunţ pe două site-uri de imobiliare în care s-a arătat interesat de un schimb de case între el şi o persoană din Sibiu care are şase case, aluzie la Iohannis.

Cum comunică atunci când tace...
Refuzul lui Iohannis de a răspunde la întrebări incomode este însă lăudat de reprezentanţii PNL. Cel puţin liberalul Ludovic Orban a reuşit să-i dea un sens, printr-un show în care s-a râs copios şi de el şi de Iohannis, la Târgovişte.
Aşa au aflat liberalii cum Iohannis comunică şi când... tace. “Cine tace şi face? Iohannis. Cine comunică mai bine când tace decât palavragiul de Ponta când vorbeşte? Iohannis. Cine provoacă fiori şi insomnii lui Ponta care are cearcăne în ochi? Iohannis”, l-a prezentat Ludovic Orban pe Iohannis târgoviştenilor, scoţând în evidenţă, pe post de virtute, tocmai “tăcerile” liderului PNL. Clipul cu pricina a fost postat pe Youtube de Gazeta Dâmboviţei şi a strâns mii de vizualizări.

Ofiţerii acoperiţi în presă? Ceva normal
Pentru că a vorbit când trebuie să tacă Iohannis a mai comis o gafă.
Întrebat luni la Adevărul live dacă el consideră că este normal ca serviciile de informaţii să aibă ofiţeri acoperiţi în presă şi în politică, Iohannis a răspuns: “Da, eu cred că face parte din activitatea serviciilor şi nu cred că este vreo problemă. Eu, personal, consider că în servicii avem profesionişti foarte buni, dar nu cred că trebuie noi să le spunem cum să îşi facă treaba”.

La câteva ore, liderul PNL a revenit asupra afirmaţiei printr-un comunicat. “Am fost întrebat dacă eu consider că este bine să existe ofiţeri sub acoperire în general, şi de asemenea în viaţa politică şi în presă. Răspunsul meu afirmativ viza doar prima parte a întrebării, în sensul că este în regulă să existe ofiţeri acoperiţi în general. Nu m-am referit nicio clipă la cazurile de ofiţeri acoperiţi din politică sau presă. N-ar fi avut niciun sens să fac o astfel de consideraţie, în condiţiile în care, prin lege, personalului din servicii îi este interzis să se implice în viaţa politică”, a precizat Iohannis.

De la Johannis la Iohannis
Deşi a ripostat prin tăcere la chestiunile incomode, primarul Sibiului s-a conformat atunci când i s-a cerut ca numele său să fie scris româneşte. În timpul alegerilor locale din 2008, contracandidatul din partea PNŢCD,
Albin Marinescu, a cerut ca FDGR să îşi retragă toate materialele electorale pentru că numele primarului Klaus Iohannis apărea scris cu litera “J”, în loc de “I”, aşa cum era trecut în cartea de identitate. După acest incident, primarul a început să folosească numele de “Iohannis”, deşi susţine că numele său se scrie cu “J”, însă a fost înregistrat greşit în actele de stare civilă din perioada comunistă.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala