x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Macovei: "Am un singur mesaj pentru Păsat - să demisioneze"

Macovei: "Am un singur mesaj pentru Păsat - să demisioneze"

09 Feb 2011   •   11:28
Macovei: "Am un singur mesaj pentru Păsat - să demisioneze"
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National
150946-.jpgEuroparlamentarul PDL Monica Macovei scrie, pe blogul său, că, după decizia Camerei Deputaţilor privindu-l pe deputatul democrat-liberal Dan Păsat, are un singur mesaj pentru acesta şi PDL, ca Păsat să demisioneze din Parlament şi din partid.

Macovei menţionează că solicitarea DNA privindu-l pe Păsat a fost respinsă de Cameră, 34 de deputaţi ai partidelor de la guvernare votând împotriva cererii, în timp ce deputaţii din PSD, PNL şi PC nu au votat deloc, ceea ce înseamnă că nu au vrut ridicarea imunităţii.

"Desigur, primii responsabili politic şi moral sunt cei de la putere care trebuiau să asigure majoritatea pentru ridicarea imunităţii şi să voteze toţi (TOŢI) cu «bilele la vedere», ca să vedem toţi cine şi cum a votat. După decizia Camerei Deputaţilor, am un singur mesaj pentru domnul Păsat şi pentru PDL: domnul Păsat să îşi dea demisia din Parlament şi din partid, iar conducerea PDL să îi ceară acest lucru public. Pentru celelalte partide, nu am mesaje, căci nu au făcut campanii anticorupţie şi pentru egalitatea în faţa legii", adaugă Macovei, potrivit Mediafax.

Ea susţine că decizia Camerei Deputaţilor se traduce astfel în statele democrate: că nu există o voinţa politică majoritară din partea partidelor politice româneşti pentru anticorupţie "pe bune", indiferent de cine este acuzatul, şi că nu există o voinţa politică majoritară pentru egalitate în faţa legii a inculpaţilor politicieni cu ceilalţi oameni cercetaţi penal.

"Pentru mulţi dintre ei, interesul naţional, anticorupţia, voinţa electoratului sau angajamentele luate de România în cadrul MCV (Mecanismul de cooperare şi verificare) luate la intrarea în UE sunt secundare în raport cu interesele anti-justiţie ale partidelor atunci cînd «ai lor» sunt anchetaţi. Trebuie să lăsăm judecătorii să decidă percheziţiile, arestările preventive şi orice ţine de ei, indiferent de nemulţumirile acumulate împotriva unor magistraţi. Trebuie să eliminăm orice obstacol politic sau administrativ din calea justiţiei. Iar pe judecătorii şi procurorii care sunt independenţi, profesionişti, curajoşi şi respectă principiul egalităţii în faţa legii, trebuie să îi susţinem. Pentru că numai aşa putem avansa pe calea democraţiei", adaugă europarlamentarul.

Monica Macovei aminteşte că sunt patru cazuri în care "Parlamentul României a zis NU justiţiei", respectiv Năstase, Mitrea, Ridzi şi Păsat.

"În toate a fost cu vot secret, adică cu lipsa de responsabilitate şi după mult timp. Ce trebuie? Am mai spus şi mai spun o dată: trebuie rapid modificarea Regulamentelor Camerelor pentru introducerea următoarelor prevederi: 1) vot public, la vedere, în cazurile de ridicare a imunităţii parlamentare; 2) stabilirea unui termen de 48 de ore pentru adoptarea de către Parlament a cererilor de ridicare a imunităţii; 3) luarea deciziilor pentru avizarea de către Parlament a percheziţiilor şi reţinerii/arestării preventive cu majoritatea simplă a celor prezenţi", susţine fostul ministru al Justiţiei.

Macovei mai scrie că toate acestea trebuie făcute până când va fi modificată Constituţia şi vor fi eliminate imunităţile, în paralel cu continuarea reformei justiţiei într-un ritm mai alert.

"Voinţa populaţiei există şi toţi politicienii trebuie să o respecte", mai susţine Macovei.

×