x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Macovei: "În acest moment, justiţia din România se autoguvernează"

Macovei: "În acest moment, justiţia din România se autoguvernează"

06 Sep 2009   •   00:00

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, astăzi, la Şcoala de Vară de la Costineşti, că în acest moment justiţia din România se autoguvernează, în opinia sa fiind cazul să se intervină, pentru că nu se poate ca acest domeniu să rămână în afara deciziei politice.



Monica Macovei le-a transmis participanţilor la Şcoala de vară că, în acest moment, justiţia din România se autoguvernează, în ideea că, "atunci când au puterea în mâna lor, sunt şi independenţi pe viaţă, le dai şi puterea să se autosancţioneze", aspecte înţelese greşit.

"Dacă la 1 ianuarie 2007 credeam că justiţia din România e pe drumul spre Europa, astăzi cred că nici nu vrea nici nu poate să ajungă în Europa. În România, justiţia se autoguvernează. După un Executiv ce afecta independenţa justiţiei, din 2005 s-a trecut în extrema cealaltă", a declarat Macovei, citată de Mediafax.

Ea a acuzat faptul că atribuţiile extinse al CSM-ul au dus la această independenţă prost înţeleasă.

În opinia lui Macovei, nu se poate ca un astfel de domeniu să rămână în afara deciziei politice: "Cred că e cazul să se intervină. Pentru mersul justiţiei cineva trebuie să răspundă. Nu se poate ca un asemenea domeniu să rămână în afara deciziei politice pentru că atunci nu se poate face nici o schimbare. Au avut puterea, am văzut cum au gestionat-o. Ce au făcut cu puterea este o bătaie de joc faţă de justiţie şi faţă de noi ca justiţiabili".

Ea a mai spus că independenţa justiţiei este un drept al tuturor, iar cetăţenii au dreptul la o justiţie independentă, iar asta nu înseamnă că un judecător face absolut ce vrea şi nu îl controlează nimeni, aşa cum au înţeles cei din acest sistem judiciar. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic