x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mai mulți miniștri ai cabinetului Cîțu și-au preluat mandatele. Cîmpeanu: „Foarte puţin probabil" ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar

Mai mulți miniștri ai cabinetului Cîțu și-au preluat mandatele. Cîmpeanu: „Foarte puţin probabil" ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar

24 Dec 2020   •   09:39
Mai mulți miniștri ai cabinetului Cîțu și-au preluat mandatele. Cîmpeanu: „Foarte puţin probabil" ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a preluat joi dimineață conducerea ministerului de la Marcel Vela, la sediul MAI, în cadrul unei ceremonii militare.

 

El a declarat că, în condiţiile în care în România este instituită stare de alertă ca urmare a epidemiei de COVID-19, este interesat de o prezenţă cât mai eficientă în teren a structurilor MAI, astfel încât cetăţenii să se simtă în siguranţă.

"Le-am transmis şefilor de structuri că sunt interesat într-o prezenţă cât mai eficientă în teren în această perioadă, pentru că românii vreau să se simtă în siguranţă. (...) Scopul nostru nu este să sancţionăm cetăţenii, scopul nostru este acela de a limita răspândirea COVID-19 şi acest lucru l-am transmis la întâlnirea cu colegii, în momentul preluării mandatului", a afirmat Bode.

El a adăugat că i-a mulţumit ministrului Marcel Vela, pentru că a condus un "minister complicat într-o perioadă complicată".

Lucian Bode a precizat că îşi doreşte, în cel mai scurt timp, o echipă completă şi funcţională la MAI - secretari de stat, subsecretari de stat, şefi de structuri.
 

"Voi continua toate proiectele de reformă demarate de ministrul Marcel Vela, mă refer evident şi la ocuparea prin concurs a posturilor care în acest moment sunt ocupate cu preluare de atribuţii sau delegaţi şi foarte important, şi asta va comunica domnul preşedinte astăzi, suntem implicaţi în campania naţională de vaccinare şi în aceste condiţii le-am cerut colegilor să depună toate eforturile, să contribuie cu tot ce au la dispoziţie pentru reuşita acestei campanii", a indicat Bode.

El a spus că reprezintă o prioritate organizarea rapidă a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere din structurile MAI.

Schimbări de conducere au avut loc, până la ora transmiterii știrii, și la Ministerul Educației, unde s-a instalat Sorin-Mihai Cîmpeanu

Noul ministrul al Educaţiei afirmă că planurile cadru pentru liceu nu sunt aprobate şi nu a fost declanşată nici licitaţia pentru manuale, de aceea este "foarte puţin probabil" ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar.

"Principalul lucru trebuie să fie responsabilitate, rezolvarea problemelor cu caracter urgent. Apoi avem probleme curente. (...) Planurile cadru nu sunt aprobate în acest moment, ele sunt încă în dezbateri, planuri cadru pentru liceu. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamna acestui an pe un curiculum nou, planurile cadru nu sunt aprobate, pe cale de consecinţă nu avem curiculum aprobat, nu avem licitaţie pentru manuale declanşate, deci vă spun încă de pe acum: din păcate, astăzi, la momentul preluării mandatului, elevii de clasa a IX-a este foarte puţin probabil, cu toate eforturile pe care le vom face, să aibă manuale", a afirmat Sorin Cîmpeanu, la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei.

El a precizat că şcolile se vor deschide doar după "o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu specialiştii în epidemiologie".

"Urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc. (...) Am propus acel proiect RUNIDAS - Registrul Unic Naţional, Integrat, al Diplomelor şi Actelor de Studii, care să cuprindă diplomele de bacalaureat, licenţă, master, doctorat într-un sistem unitar, în care să se poată regăsi tezele de doctorat şi vom avea în vedere şi posibilitatea de a regăsi toate lucrările de licenţă şi de dizertaţie", a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat despre posibilitatea organizării examenului de bacalaureat diferenţiat, ministrul a spus că acest lucru este "absolut necesar".

"Un bacalaureat diferenţiat este absolut necesar. Rutele de evoluţie educaţională şi profesională trebuie să fie diversificate, complete şi deschise. Pentru a avea aceste rute, trebuie să ai un bacalaureat diferenţiat. Bacalaureatul să fie diferenţiat în funcţie de specificul fiecărui candidat, de dorinţele lui de dezvoltare profesională şi personală. Vor fi pe învăţământ profesional, care să permită, spre exemplu, accesul într-o universitate tehnică, nu în alt fel de universitate, bacalaureatul clasic şi vom vedea. Trebuie analizat cu maximă atenţie acest proiect al bacalaureatului diferenţiat", a subliniat ministrul Educaţiei.

Și ministrul Tineretului și Sportului, Novak Carol-Eduard, și-a luat postul în primire.

În cursul dimineții vor veni la conducerea ministerelor și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, precum și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, cu participarea premierului Florin Cîțu.

Sursa: Mediafax

×