x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maior vrea o prezenţa americana permanenta in Romania

Maior vrea o prezenţa americana permanenta in Romania

01 Aug 2018   •   07:11
Maior vrea o prezenţa americana permanenta in Romania

Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a susţinut ideea găzduirii de către ţara noastră a unei prezenţe americane permanente, subliniind într-un interviu acordat luni publicaţiei Politico excelenta cooperare româno-americană în planul securităţii şi apărării. 

 

"Întotdeauna dorim să vedem o prezenţă americană mai mare", a declarat Maior, care a precizat că România, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană ţară din Europa.În context, el a amintit că în România există deja sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, iar militarii SUA folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu, aflata foarte aproape de Peninsula Crimeea. 

În interviu, ambasadorul român a susţinut ideea ca forţele militare americane să îşi mute concentraţia din centrul continentului european către flancul estic. "Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forţe, din centrul Europei spre graniţa estică a NATO, care este cea mai expusă", a declarat Maior publicaţiei americane. 

Nu trebuie să uităm că în Crimeea are loc un proces serios de militarizare, a afirmat ambasadorul, de aceea este nevoie de descurajarea acestor acţiuni, printr-o prezenţă americană consistentă în regiune, continuând Iniţiativa de Descurajare Europeană. 

De asemenea, demnitarul a explicat că, în cadrul Prezenţei Avansate a NATO, datorită creşterii numărului de exerciţii comune, au crescut capabilităţile operaţionale ale forţelor noastre armate. Este un semnal puternic care transmite că, pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, sunt luate măsuri de contracarare a politicii de apărare agresive a Rusiei, a arătat ambasadorul român. 

George Cristian Maior a mai afirmat că în acest moment trebuie contracarate ameninţările de tip nou, hibride, "foarte subtile şi foarte complicate. Ca ţară, noi am detectat aceste activităţi de mai mult timp", a afirmat ambasadorul, care a precizat faptul că România şi-a avertizat aliaţii asupra tendinţelor în creştere de folosire de către Rusia a tacticilor hibride. 

"Avem nevoie de instituţii puternice, deoarece tacticile hibride tind să submineze instituţiile", a explicat Maior, citat într-un comunicat de presă transmis marţi de Ambasada României în Statele Unite. El a mai arătat că "narativele" false trebuie evidenţiate în permanenţă, prin informarea corectă a cetăţenilor. Un exemplu de "narativ" fals aparţinând propagandei ruseşti a apărut, în opinia ambasadorului român, odată cu instalarea sistemului antirachetă de la Deveselu, când retorica Rusiei a avansat ideea conform căreia sistemul este foarte costisitor, s-ar submina relaţiile cu Rusia şi ar expune România la noi ameninţări. Guvernul României a subliniat că apărarea antirachetă este un proiect defensiv care nu ameninţă Rusia, este în interesul apărării naţionale şi al aliaţilor NATO. AGERPRES

×