x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Majoritatea parlamentară, la cheremul PSD

Majoritatea parlamentară, la cheremul PSD

de Marius Gîrlașiu    |    13 Dec 2016   •   19:20
Majoritatea parlamentară, la cheremul PSD
Sursa foto: DIANA OROS

Aşa cum arată ultimele cifre publicate aseară de Biroul Electoral Central, majoritatea parlamentară va fi la cheremul social-democraţilor în următorii patru ani. Dacă alianţa cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu pare bătută în cuie, un eventual pact cu liderii UDMR ar lăsa opoziţia cu ochii în soare. Potrivit calculelor PSD, partidul lui Liviu Dragnea va avea 224 de senatori şi deputaţi, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de 233 de parlamentari pentru a deţine de unul singur majoritatea.

Cu peste 45% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, PSD ar mai fi avut nevoie de nouă mandate pentru a controla solitar majoritatea parlamentară. Chiar şi aşa, social-democraţii vor domni lejer în următorii patru ani. În Camera Deputaţilor, PSD se bazează pe 132 de mandate, în vreme ce la Senat vor fi cel puţin 48 de pesedişti. Potrivit calculelor din interiorul PSD, social-democraţii se aşteaptă să crească după redistribuire la 156 de deputaţi şi 64 de senatori.

Cei patru ani de opoziţie se anunţă ani de pribegie pentru liberali. PNL va avea doar 45 de deputaţi (de aproape trei ori mai puţini decât PSD) şi 10 senatori (de aproape cinci ori mai puţini decât PSD). După ce a devansat PNL-ul în Bucureşti, obţinând un scor dublu faţă de liberali la nivelul Capitalei, USR-ul lui Nicuşor Dan va fi a treia forţă din Parlament, cu 16 deputaţi şi 3 senatori. Formaţiunea antisistem estimează însă că va avea 43 de parlamentari (30 de deputaţi şi 13 senatori) după împărţirea voturilor risipite.

 

Pretenţii uriaşe pentru ALDE şi PMP

Maghiarii din UDMR mizează deocamdată pe 14 mandate în Camera Deputaţilor şi 3 în Senat, în vreme ce ALDE şi PMP, partide intrate în Legislativ la limita pragului electoral, au acelaşi număr de parlamentari: câte trei deputaţi şi un singur senator de fiecare (C.P. Tăriceanu pentru ALDE şi Traian Băsescu pentru PMP). Ambele formaţiuni au însă pretenţii uriaşe. Partidul lui Tăriceanu anticipează că va avea 19 deputaţi şi 8 senatori, în vreme ce PMP-ul lui Băsescu se aşteaptă la 17 deputaţi şi 7 senatori. Luând în calcul doar cifrele de dinainte de redistribuire, o ipotetică alianţă între PSD, ALDE şi UDMR ar asigura o domnie lejeră pentru coaliţia de guvernare până în 2020. La oastea de strânsură s-ar mai adăuga cei 16 deputaţi ai minorităţilor, în condiţiile în care în mod tradiţional aceştia joacă de partea majorităţii. În viitorul Parlament vom avea 328 de deputaţi şi 136 de senatori, adică un total de 464 de aleşi. Pentru majoritatea parlamentară va fi nevoie de 233 de parlamentari.

Din viitorul Parlament vor lipsi nume grele care n-au mai prins un mandat în Parlament din cauza scorului slab al partidelor din partea cărora au candidat. Sebastian Ghiţă, Bogdan Diaconu, Teodor Atanasiu, Varujan Vosganian, Daniel Barbu, Sulfina Barbu şi Ioan Ghişe sunt greii care au ratat un nou mandat.

×