x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Manevre în culisele remanierii Guvernului

Manevre în culisele remanierii Guvernului

de Gabriela Antoniu    |    Elena Stan    |    02 Sep 2010   •   00:00
Manevre în culisele remanierii Guvernului

Pedeliştii au ţinut ieri la secret lista remaniaţilor. Nimic nu a răsuflat înaintea şedinţei grupurilor parlamentare ale PDL programată aseară la Parlament, în care premierul Emil urma să prezinte o evaluare a activităţii Guvernului şi a miniştrilor săi. În schimb, pe unii miniştri i-a lovit brusc hărnicia sau li s-a dezlegat limba, dând astfel mai multă greutate listei neoficiale cu remaniabili care circulase cu o zi în urmă.

Pe această listă se aflau ministrul Muncii, Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu (Finanţe), Radu Berceanu (Transporturi), Mihail Dumitru (Agricultură), Daniel Funeriu (Învăţământ), Gabriel Sandu (Comunicaţii) şi Cseke Attila (Sănătate). Astfel că ieri, în şedinţa de guvern, ministrul Internelor, Vasile Blaga, i-a spus premierului Emil Boc că miniştrii Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii nu au cerut bani pentru programe privind descentralizarea şi eficacitatea economică, ceea ce va duce la pierderea fondurilor UE destinate acestor domenii. Ministrul a reclamat premierului neutilizarea banilor europeni, în contextul în care mai mulţi membri ai Cabinetului Boc au prezentat, în şedinţa Guvernului, stadiul absorbţiei fondurilor europene.

"Vreau să spun că, pe acest program, beneficiarii sunt la masa asta", i-a spus Blaga lui Boc, făcând trimitere directă la colegii săi prezenţi la şedinţă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi ministrul Muncii, Mihail Şeitan. Unul dintre cei reclamaţi de Blaga, Daniel Funeriu, a declarat după şedinţa de guvern că nu ştie dacă va fi remaniat. "Orice ministru este remaniabil din prima sa zi de mandat. Eu sunt foarte ocupat acum cu tot ceea ce înseamnă începutul de an şcolar şi vom vedea în câteva zile că veştile pentru începutul de an şcolar sunt bune." În schimb, deputatul PDL Valeriu Tabără dă ca sigură o remaniere guvernamentală. Nu ştie însă cine va fi pe listă sau dacă el îl va înlocui pe Mihai Dumitru la Agricultură.

Şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, aflat pe lista neoficială a remaniabililor, a fost lovit brusc de vrednicie într-un domeniu în care nu a făcut nimic în tot mandatul său: infrastructura. De altfel, Ministerul Transporturilor nu a absorbit decât 1,8% din cele 2 miliarde de euro, fonduri europene. Berceanu a anunţat ieri implementarea a două mari proiecte cu finanţare din fonduri europene. Astfel, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis că firma câştigătoare a contractului pentru construirea Autostrăzii Deva - Orăştie este asocierea condusă de Strabag, iar digul de larg din Portul Constanţa va fi realizat de consorţiul german.

"Un contract pentru care azi în sfârşit s-a decis câştigătorul este Autostrada Deva - Orăştie, proiect estimat la 200 de milioane de euro în cadrul licitaţiei, suma oferită de asocierea câştigătoare, Strabag plus alte companii, fiind de 179 de milioane de euro. Este un contract cu fonduri europene, iar tronsonul face parte din Culoarul IV. De asemenea, s-a decis constructorul digului de larg din Portul Constanţa, proiect în valoare de 97 milioane de euro", a spus Berceanu.
Cât priveşte posibila sa înlocuire din funcţie, Berceanu a spus că "un ministru e ca un jucător pe terenul de fotbal. În orice moment, antrenorul îl poate chema din diverse motive care nu i se explică sau nici nu trebuie să îi fie explicate. Prim-ministrul va analiza activitatea mea şi va face propunerile preşedintelui". El admite că îşi are de făcut reproşuri, dar a arătat că e de prea multă vreme "soldat disciplinat al PDL" ca să mai fie afectat de suişuri şi coborâşuri şi că îi e greu să mai aibă emoţii. În opinia sa, remanierea ar trebui finalizată până mâine.

×
Subiecte în articol: observator