x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sfântul Marcel, făcător de vacanțe

Sfântul Marcel, făcător de vacanțe

de Ion Alexandru    |    01 Feb 2023   •   07:40
Sfântul Marcel, făcător de vacanțe
Sursa foto: Hepta

Românii ortodocși, romano-catolici, greco-catolici și penticostali ar putea beneficia de încă două zile nelucrătoare, anual, grație unui proiect de lege inițiat, în toamna anului trecut, de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta vrea ca datele de 6 și 7 ianuarie, când se sărbătoresc Boboteaza și Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, să fie libere, reglementate în Codul Muncii. Legea a trecut, în luna decembrie, tacit de plenul Senatului și se află pe masa Camerei Deputaților, care este și for decizional.

Potrivit expunerii de motive redactată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu deputatul social-democrat Alfred Simonis, în România, 16.307.004 cetățeni români sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația totală declarată a țării, iar „pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie, este celebrat și de credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, care, potrivit recensământului din anul 2011, însumează 7,34% din populația României”.

În același document, inițiatorii proiectului de lege menționează că „sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza (…) este unică și prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioșilor ortodocși sunt prezenți la biserică, pentru a primi Agheasma Mare. În tradiția ortodoxă, Sfințirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârșită doar de Bobotează”.

Marcel Ciolacu și Alfred Simonis precizează, de asemenea, că susțin aceste mențiuni „pentru a asigura la modul concret libertatea de religie, garantată de Declarația Universală a Drepturilor Omului, de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, de Constituția României și de Legea nr. 489/2006, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor”.

Rusia și Ucraina, menționate în Expunerea de Motive

Astfel, liderul PSD mai susține, în documentul citat, că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă.

„Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creștinii ortodocși care utilizează calendarul neîndreptat (de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Nașterea Domnului. Din acest motiv, multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina sau Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează”, mai precizează cei doi parlamentari social-democrați.

Aceștia sunt de părere că, în acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, este necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Adoptat tacit de prima Cameră sesizată

Proiectul de lege a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților la data de 6 septembrie 2022, iar în aceeași zi el a fost înaintat Senatului, ca primă Cameră sesizată. La data de 7 decembrie 2022, legea a fost adoptată de plenul Senatului, prin adoptare tacită, ca urmare a împlinirii termenului de adoptare prevăzut de articolul 75, alineat 2, din Constituția României.

Astfel, conform textului de lege adoptat de Senat, la alineatul 1 al articolului 139 din Legea nr. 53/2003, privind Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare, după sintagma „1 și 2 ianuarie”, se introduce o nouă liniuță, având cuprinsul „6 și 7 ianuarie – Sărbătoarea Botezului Domnului și Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul”.

Guvernul precizează că există state în Europa care au mai multe zile nelucrătoare decât România

Potrivit Codului Muncii în vigoare, în România sunt, în acest moment, reglementate 15 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Acestea sunt 1 și 2 ianuarie, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, 1 iunie, prima și a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, 1 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun. La acestea, se adaugă câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Proiectul de lege inițiat de Marcel Ciolacu și de Alfred Simonis se bucură de susținerea, prin semnături, a încă 60 de deputați de la PSD, dar și de avizele favorabile emise de Consiliul Economic și Social și de Consiliul Legislativ.

Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă a remis, la rândul său, Parlamentului, la data de 7 noiembrie 2022, un punct de vedere în care atrage atenția că, dacă în România sunt reglementate 15 zile de sărbătoare legală, în alte state europene, precum Belgia, Lituania sau Cipru, sunt 16, respectiv 17 zile de sărbătoare legală. Executivul a lăsat însă la latitudinea Parlamentului să decidă asupra oportunității adoptării acestei inițiative legislative.

Legea se află, în prezent, în dezbaterea Camerei Deputaților, care este și for decizional.

×