x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Marea păcăleală": Parlamentarii votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR

"Marea păcăleală": Parlamentarii votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR

13 Mai 2009   •   00:00
"Marea păcăleală": Parlamentarii votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului este supusă votului, astăzi, în Parlament. Moţiunea a fost depusă de PNL şi UDMR şi vizează sancţionarea politicii fiscale şi bugetare a Guvernului, informează antena3.ro.

Membrii opoziţiei susţin că niciuna dintre promisiunile electorale ale PSD şi PDL nu pot fi respectate. Dintre acestea sunt amintite creşterea salariilor profesorilor, reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază sau construcţia a aproximativ 1.000 km de autostrăzi.

124 de deputaţi şi senatori PNL şi UDMR şi-au depus semnăturile pentru retragerea sprijinului parlamentar pentru guvernul Boc.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, reprezentanţii opoziţiei ar trebui să conteze pe votul a aproape 112 de parlamentari ai coaliţiei de guvernare.

Potrivit Constituţiei, pentru adoptarea moţiunii de cenzură este necesar votul a 50%+1 din numărul total al parlamentarilor. Această majoritate se raportează la numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi nu la numărul celor prezenţi.

PNL şi UDMR au nevoie de votul a cel puţin 236 de parlamentari, pentru a răsturna guvernul Boc.

În Parlament sunt 471 de senatori şi deputaţi, iar PNL şi UDMR au împreună doar 124 de parlamentari. Aceştia au strâns cu greu şi semnăturile pentru a iniţia moţiunea. Legea fundamentală prevede ca cel puţin un sfert din parlamentari trebuie să semneze pentru retragerea încrederii guvernului.

Prin adoptarea moţiunii de cenzură, mandatul de încredere acordat de Parlament încetează, iar Guvernul este demis. În acest caz, preşedintele ar trebui să desemneze un candidat pentru funcţia de premier, în urma consultărilor cu partidele parlamentare. Premierul desemnat îşi prezintă echipa şi programul de guvernare în faţa Parlamentului, pentru a obţine votul de învestitură pentru noul Executiv.

Articolul 89 din Constituţie prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Dacă motiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii si senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune parlamentară, o nouă moţiune de cenzură.

Guvernul Boc a fost învestit cu 324 de voturi pentru, 115 împotrivă şi şase voturi anulate. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic cenzură