Propunerea vine în contextul în care doar 11% din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani, iar tinerii nu sunt atrași de meseria de fermier.
„Clubul Fermierilor Români este format din fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și ghidul de bune practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.
Clubul Fermierilor Români promovează și pe plan european ideile care au stat la baza concepției și desfășurării programului Tineri Lideri pentru Agricultură, având în vedere atât reacțiile pozitive ale participanților, cât și relevanța acestor idei pentru multe dintre țările membre ale UE.
Programul Tineri Lideri pentru Agricultură, lansat în 2019, se adresează absolvenților de facultate, cu vârsta de până în 35 de ani, care doresc să preia afacerea de familie în agricultură sau să-și dezvolte o afacere în acest domeniu.
Tineri Lideri pentru Agricultură și-a câștigat recunoașterea în rândul fermierilor, fiind primul program major care vine cu o abordare integrată privind Succesiunea – Competitivitatea – Leadership-ul tinerilor, în comunitatea rurală. Programul a ajuns la a patra ediție și are în prezent 225 de absolvenți”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de Maria Grapini oficialui european.
Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a precizat că este de acord cu punctul de vedere al Mariei Grapini în privința importanței contrabalansării tendințelor demografice negative în raport cu comunitatea noastră agricolă. Potrivit oficialului european, în contextul în care Comisia Europeană acordă o mare importanță sprijinului tinerilor fermieri, este esențial să se creeze condițiile de muncă și de viață necesare care să atragă tinerii în agricultură.
„Reînnoirea generațională în PAC 2023-2027 este o prioritate de top. Unul dintre cele nouă obiective ale PAC 2021 - 2027 este „atragerea și susținerea tinerilor fermieri”. O sumă egală cu cel puțin 3% din fiecare pachet de plată directă a fiecărui stat membru UE trebuie utilizată pentru a sprijini tinerii fermieri care își înființează o fermă. Acest sprijin poate fi acordat sub formă de sprijin pentru venit, sprijin pentru investiții sau ajutor de pornire pentru tinerii fermieri. Strategiile de care beneficiază tinerii fermieri includ, în general, combinația mai multor intervenții, inclusiv „Sprijinul complementar pentru venituri pentru tinerii fermieri” (CISYF), care este o intervenție voluntară în cadrul plăților directe care oferă sprijin sporit pentru venituri tinerilor fermieri care sunt nou înființați și care au dreptul la sprijin”, susține Janusz Wojciechowski.