Ajutoarele de încălzire pentru persoanele nevoiașe care folosesc ca sursă de căldură lemnele de foc vor fi acordate o singură dată, pentru toată iarna, în luna noiembrie, cu plata acestora în luna decembrie, a anunțat vineri, la Deva, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, informează agerpes.ro.
''Ajutoarele pentru încălzirea cu lemne vor fi acordate integral în luna noiembrie. Cererile pentru aceste ajutoare se pot depune până la data de 20 noiembrie, iar plata se va face în decembrie", a declarat ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a mai punctat faptul că anul 2013 este primul în care vor fi acordate ajutoare de încălzire și pentru persoanele care folosesc în acest scop energia electrică, adăugându-se astfel la cele pentru energia termică și gaze naturale.
În ceea ce privește veniturile oamenilor care solicită ajutoare pentru încălzire, ministrul Muncii a spus că evaluarea activelor de care dispun persoanele în cauză se va face în baza unui sistem de punctaj, în așa fel încât să rezulte o imagine cât mai aproape de realitate a celui care solicită sprijin.
"Am încercat să găsim o metodă europeană prin care să nu mai stea asistenții sociali să umble prin bătăturile oamenilor și să numere găinile sau să vadă dacă drujba e funcțională sau nu. Aceste active, care se află și în evidențele primăriilor, vor fi trecute într-un tabel și, printr-o metodă pe care o folosește și Ministerul Agriculturii, utilizând unitatea de dezvoltare economică, la fel ca în UE, ele sunt transformate valoric și se face un punctaj. Dacă se încadrează (în norma de venit, n.red.) sunt eligibili și primesc ajutoarele. Este foarte important pentru că, în celelalte condiții, fiecare activ era eliminatoriu. Dacă depășeai unul din ele, nu mai erai eligibil", a explicat ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a adăugat că activitatea de control încrucișat a veniturilor de care dispun solicitanții de ajutoare de încălzire va continua și în următoarea perioadă, mai ales că în ultimul an s-a reușit reducerea gradului de fraudare a sistemului de la 25% la 12%.
Potrivit acesteia, în iarna trecută, peste 230.000 de persoane au beneficiat de ajutoare pentru încălzire cu energie termică, alte 230.000 au primit sprijin pentru încălzirea cu gaze naturale și peste 600.000, la încălzirea pe lemne.
Efortul bugetar de anul trecut pentru ajutoarele de încălzire s-a ridicat la 365 milioane lei, dar se estimează că în acest an suma va crește ca valoare, deoarece s-au adăugat și ajutoarele pentru încălzirea cu energie electrică.