Elena Udrea nu este o figură foarte populară printre actualii parlamentari, însă ieri a reuşit să se alăture unui şir lung de politicieni, salvaţi de braţul justiţiei sau de arestul preventiv în perioada ultimelor două legislaturi, 2008-2015: Victor Ponta, Varujan Vosganian, Borbely Laszlo, Daniel Chiţoiu, Miron Mitrea, Dan Şova sau Ion Stan.
Analiza voturilor privind urmărirea penală sau arestarea unor parlamentari arată că Legislativul a judecat cu unităţi diferite de măsură, în funcţie de numele celor vizaţi, de circumstanţele politice şi de majorităţile din Parlament. Camera Deputaţilor a pronunţat până acum nu mai puţin de 11 hotărâri privind cererile DNA în legătură cu Elena Udrea. Primele 10 au fost adoptate, însă a treia solicitare de încuviinţare a arestării i-a enervat pe deputaţi, care miercuri au spus „pas”. De altfel, toate solicitările repetate pentru acelaşi parlamentar au fost un eşec, ca în cazurile lui Varujan Vosganian şi Borbely Laszlo.
Ghinionişti şi norocoşi
Soarta lui Miron Mitrea a ajuns de două ori pe agenda Camerei, însă judecarea şi condamnarea sa la 2 ani de închisoare au fost posibile doar după ce Mitrea a renunţat de bunăvoie la funcţia de deputat. În schimb, deputaţii Ioan Adam, Mircea Roşca, Ion Diniţă, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu au rămas fără imunitate doar pentru că au avut ghinionul ca cererile DNA să fie supuse votului în scurta perioadă de degringoladă a Puterii de după înfrângerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, în noiembrie-decembrie 2012. În martie însă, Varujan Vosganian şi Borbely Laszlo scăpaseră de spectrul urmăririi penale prin votul colegilor lor. Şi în timpul guvernării PDL a existat tendinţa partidului de guvernământ de a-şi proteja oamenii. În 2010, a căzut la vot prin lipsă de cvorum (truc deja clasic pentru a trânti cererile DNA) cererea de extindere a urmării penale şi percheziţionare a domiciliului Monicăi Iacob-Ridzi. Dan Păsat, deputat PDL care utiliza bătăuşi pentru a-şi „flexibiliza” partenerii de afaceri, a avut norocul unei cereri iniţial respinse tot din cauza voturilor insuficiente. Un caz aparte este cel al deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă la finele lui 2012. Pentru USL era prea târziu să-l scoată de pe lista colegiului din Dâmboviţa în care era candidat pentru un nou mandat de deputat. A fost reales cu 66% din voturi, procentaj în jurul mediei naţionale obţinute de candidaţii USL, semn că deseori un popor are politicienii pe care şi-i merită. După alegeri, cererea de ridicare a imunităţii a căzut la votul Camerei, PSD mărginindu-se să-l oblige să demisioneze din partid. Un alt deputat PSD, Vlad Cosma, a fost salvat prin votul colegilor săi în 2014.
Victimele sigure
Au fost cazuri în care găinăriile comise de parlamentari au fost atât de evidente, încât nici cei mai îngăduitori colegi nu au mai putut invoca prezumţia de nevinovăţie. Printre ei senatorul Cătălin Voicu, ce a primit 7 ani de închisoare cu executare pentru că a dus şpaga dată de Costel Căşuneanu judecătorului ICCJ Florin Costiniu.
Trebuie să decideţi dacă păstrăm actualul sistem pentru viitor, pentru viitorul Guvern, ca Guvernul să fie numit de către Parlament sau dacă un Guvern este demis printr-un act al unui reprezentant al unei alte puteri.
Victor Ponta, către Parlament
Cuvioşii Varujan şi Dan Miruitul
Imunitatea lui Dan Şova a creat o minicriză constituţională ce a arătat că Parlamentul poate merge departe de tot dacă ţine morţiş să scape pielea unui om. Când s-a cerut încuviinţarea urmăririi penale în dosarul Turceni-Rovinari, voturile pentru au fost mai multe decât cele contra, însă preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, a spus că voturile exprimate au fost insuficiente, invocând Statutul parlamentarilor, deşi acesta era în contradicţie flagrantă cu prevederile Constituţiei. După ce CCR a repus lucrurile în ordine, votul a fost reluat, iar cererea DNA respinsă definitiv. Aşa că miruirea lui Şova de către Florentina Jipa a arătat simbolic că harul e doar pentru aleşi, nu şi pentru prostime. Tot la ajutorul mirului recursese şi Varujan Vosganian care, în ziua în care s-a dezbătut cererea sa, a venit cu mir şi cu o carte de rugăciuni. I-au fost de ajutor, ca şi discursul lacrimogen.
Varujan Vosganian este suspectat de către DIICOT că a acordat contracte avantajoase la achiziţia de gaze pentru miliardarul Ioan Niculae
Camera Deputaţilor nu a permis începerea urmăririi penale împotriva fostului vicepremier şi ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu în dosarul ASF-Carpatica