Prin acţiunile procurorilor, PSD şi PNL intră în criză serioasă de cadre şi de poten-ţiali lideri în viitorul apropiat. Îngrijorarea este cu atât mai mare, cu cât nici politicienii tineri nu par să fie în stare să schimbe actuala generaţie de cadre de conducere.
Cu un an înainte de alegerile locale, atât social-democraţii, cât şi liberalii se văd cu conducerile decimate de problemele penale ale liderilor. Unii au dispărut complet din peisajul politic, alţii sunt în diverse stadii ale procedurilor penale, cu posibilitatea ca deznodământul acestora să le fie nefavorabil. Situaţia este mai gravă la PSD, lucru cum-va explicabil în condiţiile în care acest partid se găseşte de trei ani la guvernare, loc în care tentaţiile sunt mari şi mai puternice decât ameninţarea legii. Pesediştii sunt în criză de lideri pe nu mai puţin de trei paliere.
Primul este cel al „legendelor” PSD, cei cu o vechime impresionantă la vârful partidului, pe care l-au condus în perioadele de glorie, 1992-1996 şi 2000-2004. Ion Iliescu a fost tras pe tuşă imediat după prezidenţiale, fiind scos ţap ispăşitor pentru faptul că PSD este încă perceput drept un partid comunistoid. Miron Mitrea are şi el de ispăşit o pedeapsă pentru luare de mită, iar Viorel Hrebenciuc îşi aşteaptă sentinţa în dosa-rul retrocedărilor ilegale de pă-duri. Nici generaţia care le-a suc-cedat nu se simte mai bine.
Liviu Dragnea a trebuit să plece din Guvern şi să facă un pas în spate de la conducerea partidului. Ecaterina Andronescu şi Dan Nica sunt cercetaţi în dosarul Microsoft, iar Ilie Sârbu este şi el ur-mărit penal pentru retrocedări. Tinerii pesedişti au la fel de multe probleme, ultimul pe listă apărând numele lui Victor Ponta, vizat în acelaşi dosar cu un alt „copil teribil” al PSD, Dan Şova. Un alt prieten al lui Ponta, Sebastian Ghiţă, este trimis deja în judecată.
Disconfort în opoziţie
Nici PNL nu are motive să se bucure de răul pesediştilor. Fuziunea cu PDL le-a adus în partid şi problemele pedeliştilor din guvernarea trecută. Dosarele Microsoft şi ANRP le-au distrus cariera politică lui Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, iar numele lui Vasile Blaga şi Ioan Oltean au fost invocate în aceste dosare. Mai nou, şi în ca-zul celuilalt co-preşedinte PNL, Alina Gorghiu, au apărut suspiciuni în legătură cu activitatea sa ca avocat şi cu lobby-ul pe care l-ar fi făcut în favoarea lui Mihail Vlasov pentru trecerea Registrului Comerţului în subor-dinea Camerei de Comerţ. Ultima mare lovitură încasată de liberali de la DNA este scandalul izbucnit în legătură cu şpăgile pe care Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, şi Vlad Moisescu le-ar fi luat. Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este acuzat în dosarul „Case pentru Generali”, iar anchetele procurorilor au lovit puternic şi în baronii locali liberali: Horea Uioreanu, Emilian Frâncu şi Aristotel Căncescu.
Citește pe Antena3.ro