x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: "Emil Boc va fi nevoit sa colaboreze cu maghiarii"

Marko Bela: "Emil Boc va fi nevoit sa colaboreze cu maghiarii"

25 Iun 2004   •   00:00

Liderul UDMR Marko Bela a acordat ieri un interviu postului de radio Kossuth Budapesta, in care face o analiza a succeselor si esecurilor Uniunii la alegerile locale.

El recunoaste ca UDMR a suferit si infrangeri si ca a facut si unele greseli, "dar mai putine decat acum patru ani". "La Targu Mures am avut un candidat foarte bun, campania electorala a fost bine gandita, iar esecul are probabil doua cauze. Una din cauze este faptul ca in Targu Mures nu mai sunt atatia maghiari ca inainte, populatia maghiara avand acum o pondere de 45-46%. O alta cauza o constituie faptul ca o parte dintre maghiari nu a considerat importanta schimbarea primarului", a explicat liderul UDMR.

"Ar fi fost mai bine cu Rus"

Intrebat in ce masura rezultatul de la Cluj-Napoca poate fi considerat un succes, in masura in care s-a reusit debarcarea lui Funar, dar candidatul sprijinit de UDMR, Ioan Rus, a pierdut alegerile, Mark" Bela a explicat care au fost telurile UDMR la Cluj: "Principalul tel era debarcarea lui Gheorghe Funar, iar al doilea tel era acela ca orasul sa fie administrat impreuna cu reprezentantii nostri. Primul scop a fost atins. Se poate demonstra matematic ca, daca populatia maghiara nu il vota pe Rus, atunci existau sanse ca Funar sa intre in turul doi, caz in care lucrurile puteau lua o alta intorsatura. Se poate spune ca pe Gheorghe Funar maghiarii l-au eliminat din cursa electorala. Insa in al doilea tur de scrutin, romanii, care sunt majoritari, au decis cine sa fie primar. In ceea ce priveste administrarea orasului, ar fi fost mult mai bine daca ar fi castigat candidatul partidului de guvernamant, deoarece acesta a afirmat deschis ca doreste o colaborare cu maghiarii. Trebuie sa spun ca si candidatul care a castigat, Emil Boc, va fi nevoit sa colaboreze cu maghiarii, deoarece azi, in Romania, un partid responsabil sau un politician responsabil nu poate intoarce spatele maghiarilor". (Gabriela Antoniu)

×
Subiecte în articol: politic