x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: Legea minorităţilor ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară

Marko Bela: Legea minorităţilor ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară

12 Feb 2011   •   13:08
Marko Bela: Legea minorităţilor ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

151564-.jpgPreşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale ar putea fi adoptat în această sesiune parlamentară.

Marko Bela a spus că în prezent s-a cristalizat un oarecare consens în UDMR, referitor la priorităţile anului 2011, iar proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale se regăseşte între acestea.

"Am reuşit să includem Legea minorităţilor. În zilele următoare, o săptămână-două, sper că vom putea demara discuţii în comisiile de specialitate şi în această sesiune parlamentară să le ducem la bun sfârşit. Bineînţeles că vor apărea opinii divergente, dar există şanse ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să treacă", a spus Marko Bela.

El a arătat că, în ceea ce priveşte Legea educaţiei, care a fost deja promovată, preocuparea UDMR este ca aceasta să fie implementată rapid şi bine, iar până la începutul noului an şcolar copiii maghiari să poată ţine în mână noile manuale în limba maternă, de Geografie şi Istorie.

Pe agenda Uniunii şi a coaliţiei se mai află modificarea Legii electorale, care este o chestiune-cheie pentru maghiarii din Transilvania, dar şi pentru UDMR, a spus Marko Bela, arătând că a analizat problema şi crede că trebuie asigurate o conducere locală bună şi eficientă şi un Parlament de calitate, având în vedere că este posibil ca după ultimele alegeri să nu fi crescut calitatea acestuia.

Potrivit lui Marko, în coaliţie există deja un acord referitor la alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar soluţia ar fi un sistem care să dubleze această prevedere cu o listă naţională în circumscripţiile electorale, pentru a păstra un echilibru.

În 2011, se pune şi problema restructurării regiunilor de dezvoltare economică şi există un acord referitor la acest subiect, însă modalitatea nu este clarificată, a afirmat vicepremierul, potrivit căruia alte preocupări ale reprezentanţilor UDMR şi ai coaliţiei vizează luarea unor măsuri economice potrivite.

Delegaţii la Congresul Reprezentanţilor Unionali (CRU) convocat sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureş au pe ordinea de zi teme precum pregătirea Congresului UDMR, dar şi dezbaterea modificărilor statutului şi programului Uniunii.

×