x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: Sistemul iniţial de vot, cel de până în 2004, era cel mai bun

Marko Bela: Sistemul iniţial de vot, cel de până în 2004, era cel mai bun

de Mediafax    |    08 Mai 2012   •   09:27

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta a fost singura care s-a opus de la inceput schimbarii sistemului electoral initial, cel de pana in 2004, precizand ca, in opinia sa, toti nutresc o iluzie privind introducerea in totalitate a votului uninominal in Romania.

"Ne-am opus si cand presedintele a propus un referendum pe aceasta tema si apoi a incercat sa impuna o schimbare a sistemului si ne opunem si acum, cand avem o initiativa pe aceeasi tema. Printr-un vot uninominal pur, se elimina posibilitatea proportionalitatii reprezentarii electoratului", a spus Marko Bela, in plenul Senatului.

El a precizat ca intr-o tara mare in zona Europei, precum Romania, cu multe comunitati locale, ar fi de preferat un sistem proportional, care, cu un anumit filtru, respectiv pragul de 5%, sa asigure reprezentarea diferitelor zone, interese, doctrine, fie ele si mai mici.

"Cred ca e o greseala sa eliminam reprezentarea proportionala", a mai declarat Marko Bela, apreciind ca politicienii au facut un pas gresit inca de acum 4 ani, prin schimbarea sistemului electoral.

"Am avut un sistem bun si totusi ne-am atins de el, am asigurat in continuare proportionalitate prin actualul sistem si am creat unele probleme prin uninominal. Eu nu cred ca e bine pentru Parlamentul Romaniei si pentru Romania sa renuntam la acea proportionalitate", a afirmat senatorul UDMR.

Marko Bela a mai spus ca, daca se vrea uninominal, se poate gasi o solutie si a adaugat ca el fara ezitari s-ar intoarce la sistemul initial, pe liste judetene, cel mai potrivit in opinia sa.

"Sunt de acord ca actualul sistem nu este bun, ca trebuie modificat, odata cu modificarea Constitutiei, cu sistemul bicameral. Votand aceasta lege, vom face o greseala si vom face rau viitorului Parlament al Romaniei", a mentionat Marko Bela.

Senatorii au adoptat, marti, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.

×