x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul pregătește noi măsuri de austeritate. Cine va fi afectat de noile tăieri

Guvernul pregătește noi măsuri de austeritate. Cine va fi afectat de noile tăieri

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2023   •   13:45
Guvernul pregătește noi măsuri de austeritate. Cine va fi afectat de noile tăieri
Sursa foto: Hepta

Guvernul României se pregătește să adopte o nouă ordonanță care pune limite stricte pe cheltuielile instituțiilor și autorităților publice locale până la sfârșitul anului.

Conform acestei ordonanțe, aceste entități nu vor putea utiliza fonduri publice pentru organizarea de evenimente comunitare, cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice. De asemenea, instituțiile publice nu vor putea achiziționa mobilier, materiale pentru întreținere, cărți sau servicii de consultanță. Lucrările și serviciile de interes public local nu vor mai putea fi plătite de primării.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat necesitatea acestor măsuri, subliniind că aceste cheltuieli, care apar în mod obișnuit la finalul anului, au fost limitate la nivelul mediei de cheltuieli din primele nouă luni ale anului. Motivul din spatele acestei decizii este angajamentul față de Comisia Europeană de a menține un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Analizele Ministerului de Finanțe au arătat că aceste tipuri de cheltuieli au crescut semnificativ în ultimele luni ale anului, ajungând la peste 4 miliarde de lei.

Marcel Boloș a adăugat că Guvernul poate aproba limite mai ridicate pentru aceste cheltuieli în situații excepționale, dar numai în cazuri bine justificate. Această măsură are menirea de a asigura că angajamentele față de Comisia Europeană rămân valabile și că investițiile europene nu sunt blocate.

Ministrul a subliniat că aceste măsuri reprezintă o prioritate în gestionarea bugetului și că bugetul de stat nu poate fi cheltuit fără discernământ. Aceasta este o strategie menită să asigure finanțarea continuă a proiectelor de investiții, precum autostrăzile, modernizarea școlilor și spitalelor, și alte proiecte cruciale pentru dezvoltarea țării.

„De la cheltuielile de natura furnizorilor de birou până la ceea ce înseamnă partea de alte cheltuieli pentru reparații curente, cu mențiunea că, dacă vor exista situații excepționale, prin memorandum, Guvernul va putea aproba limite care să fie peste valoarea acestei medii, dar numai în cazuri bine justificate, pentru că dorim în continuare să ne păstrăm angajamentele față de Comisie și să nu riscăm blocarea investițiilor europene.

Este până la urmă o prioritizare a cheltuielilor pe care le fac autoritățile locale așa cum și statul face aceste prioritizări lună de lună.

Trebuie să înțelegem că bugetul de stat nu este un sac fără fund din care se cheltuie la nesfârșit și ajungem astfel încât să ne blocăm propriile proiecte de investiții sau, mai mult, să riscăm să nu avem bani de autostrăzi sau bani de ceea ce înseamnă modernizarea de școli, modernizarea de spitale, tot ceea ce se face în țara noastră, pentru ca să beneficiem de aceste investiții”, a mai spus Marcel Boloș la Antena 3 CNN

Guvernul adoptă noi măsuri de austeritate! Marcel Boloș a anunțat de unde se taie și cine va fi afectat

×
Subiecte în articol: masuri de austeritate Marcel Boloș