Conducerea PSD a decis retragerea sprijinului politic şi inceperea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor Ion Solcanu, Alin Teodorescu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache.
⢠Ion Iliescu: "Eu aştept să văd pănă unde-i duce mintea" ⢠Răzvan Theodorescu: "Voi pleca, dar mă voi intoarce cănd PSD va avea altă conducere" ⢠Dan Mihalache: "Conducerea PSD a pierdut direcţia" ⢠Alin Teodorescu: "Nu demisionez din PSD" ⢠Geoană: "Lui Iliescu ar trebui să ii fie ruşine de aplauzele primite de la PNL la votarea moţiunii
Conducerea PSD a decis retragerea sprijinului politic şi inceperea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor Ion Solcanu, Alin Teodorescu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache.
Mircea Geoană: "Colegii noştri au fost analizaţi prin prisma declaraţiilor pe care le-au făcut, votul lor fiind, in mod clar, unul imperativ şi liber conform Constituţiei. Dar, prin declaraţiile ostentative la adresa moţiunii de cenzură, prin declaraţiile publice făcute inainte de vot, BPN a decis retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurilor de excludere din partid pentru parlamentarii Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu. Decizia BPN va fi laută cu ocazia Comitetul Naţional Executiv, convocat pentru 6 octombrie, la Braşov".
El nu a vrut să comenteze declaraţiile preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, impotriva moţiunii, dar a spus că sămbătă, la Braşov, vor fi discutate şi cazurile celorlalţi parlamentari PSD care au votat impotriva moţiunii de cenzură.
"Nu mă surprinde faptul că liberalii au aplaudat după ce unii parlamentari ai noştri, inclusiv domnul Iliescu, a votat. In acest moment, BPN s-a pronunţat pe datele avute in momentul analizării. Cei patru au declarat inaintea votului că nu vor vota, ceea ce reprezintă o acţiune de insubordonare şi de nerespectare a deciziei politice. Pentru ceea ce reprezintă elementele de fond care au condus la faptul că moţiunea nu a fost votată, Comitetul Naţional Executiv va lua intregul ansamblu de măsuri", a mai spus Geoană.
Ion Iliescu: "Eu aştept să văd pănă unde-i duce mintea"
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat solidar cu cei patru parlamentari social-democraţi sancţionaţi de partid pentru votul la moţiunea de cenzură, apreciind că astfel de măsuri sunt 'inacceptabile'.
aşteptam la o reacţie puţin mai inţeleaptă din partea conducerii', a afirmat Ion Iliescu, adăugănd că 'judecata precipitată nu slujeşte nimănui'.
Intrebat dacă se aşteaptă la sancţiuni şi la adresa sa, fostul lider al PSD a spus: 'Să văd pănă unde ii poate duce mintea'.
Ion Iliescu a avertizat că astfel de sancţiuni 'nu sunt deloc inţelepte' şi 'riscă să declanşeze o luptă internă dăunătoare partidului'.
Preşedintele de onoare al social-democraţilor a criticat dur 'măsurile bazate pe un spirit cazon' ale conducerii partidului şi le-a atribuit unor 'oameni care au venit mai tărziu in bătălia politică şi judecă simplist'.
'Aşa ceva nu poate fi acceptat intr-un partid cu vocaţie democratică. (...) Trebuie respectate personalităţile şi găndirea oamenilor', a spus Iliescu, reafirmănd că 'impunerea cazonă a unei discipline de partid 'poate submina PSD'.
Geoană: "Lui Iliescu ar trebui să ii fie ruşine de aplauzele primite de la PNL la votarea moţiunii"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat, joi, că liderului de onoare al partidului, senatorul Ion Iliescu ar trebui să ii fie ruşine de faptul că votul său de la moţiunea de cenzură a fost aplaudat de către parlamentarii PNL şi de către premierul Tăriceanu.
"Cred că ar trebui să-i fie ruşine domnului Iliescu pentru că...şi cred că ii este ruşine prin faptul că pentru votul pe care l-a avut ieri in Parlament cei care l-au aplaudat in momentul in care a votat păn' la urmă o figură importantă a social-democraţiei, preşedintele de onoare al partidului care a introdus moţiunea şi cel care a şi semnat moţiunea, că Tăriceanu şi toţi liberalii din sală au aplaudat cănd a votat această moţiune", a declarat Geoană, intr-o emisiune a RRA.
Geoană a comentat astfel o declaraţie a lui Iliescu, acordată RFI şi adusă in discuţie de realizatorul emisiunii de la RRA, conform căreia intenţia conducerii PSD de a-i sancţiona pe parlamentarii social-democraţi care nu au susţinut moţiunea este "o ruşine".
"Ruşinea aparţine in altă parte", a afirmat Geoană, susţinănd, indirect, că Iliescu ar fi devenit "port-drapelul guvernului Tăriceanu".
"Cred că acesta este un moment de ruşine, pentru că, indiferent de rezervele pe care le ai faţă de finalitatea moţiunii, de ceea ce poate să reprezinte un calcul politic, legat de poate ce ar fi bine să-i dăm cărţile lui Băsescu...dar in clipa in care devii port-drapelul guvernului Tăriceanu, cred că acolo ruşinea aparţine in altă parte şi, in orice caz, nu acelora care au luat decizia de a merge inainte cu moţiunea", a mai declarat preşedintele PSD la RRA.
Alin Teodorescu: "Nu demisionez din PSD"
Decizia conducerii Partidului Social Democrat (PSD) de a retrage sprijinul politic pentru patru parlamentari social-democraþi Âşi de a declanÂşa procedurile pentru excluderea acestora dovedeÂşte faptul că 's-au căutat þapi ispăÂşitori' pentru eÂşecul moþiunii, susþine deputatul Alin Teodorescu, unul dintre cei vizaþi.
'Cei din grupurile de interese care s-au format la nivelul conducerii PSD s-au visat miniÂştri Âşi respingerea moþiunii, care oricum nu avea nicio Âşansă să treacă, le-a spulberat acest vis', a susþinut Teodorescu, fără a dori să facă referire la grupurile de interese invocate.
Deputatul social-democrat a afirmat că este 'onorat' de decizia conducerii PSD, cu atăt mai mult cu căt nu a spus nimic inainte de moþiune.
'Acest argument al unor declaraþii potrivnice este fals. Eu am scris un articol in care punctam că, indiferent dacă trece sau nu moþiunea de cenzură, PSD intră infrănt in alegerile europarlamentare', a adăugat Teodorescu, care a precizat că nu are de gănd să demisioneze din PSD.
'Decizia eventualei excluderi din PSD o poate lua doar organizaþia Brăila Âşi, dacă se va discuta acest subiect, voi fi acolo pentru a argumenta', a spus social-democratul.
Alin Teodorescu i-a urat 'multă sănătate' preÂşedintelui PSD, Mircea Geoană, Âşi a þinut să precizeze că intotdeauna i-a comunicat acestuia părerile Âşi opiniile sale, 'chiar dacă domnia sa a ales altă cale'.
In privinþa votului asupra moþiunii, Teodorescu s-a limitat la a spune că a fost 'disciplinat'.
Răzvan Theodorescu: "Voi pleca, dar mă voi intoarce cănd PSD va avea altă conducere"
'De cănd mă ştiu, am acţionat ca un om liber: şi inainte de perioada de democraţie şi după. Am acţionat şi am găndit in numele a ceea am crezut. Din punctul de vedere al PSD, sunt un eretic, din punctul meu de vedere moţiunea de cenzură era o aventură şi era profund eronată', a explicat Theodorescu.
El a spus că inţelege atitudinea actualei conduceri - 'atăta vreme căt mai este conducerea PSD' - care are 'profundă libertate să facă ce vrea', insă a adus PSD 'intr-o fundătură'.
'Apreciez calităţile intelectuale ale lui Mircea Geoană, vreau să cred că e un băiat cumsecade, dar il rog să mă inţeleagă şi el pe mine. (...) Ne despărţim prieteni şi voi rămăne ataşat valorilor social-democrate', a afirmat Răzvan Theodorescu.
Intrebat in căt timp estimează că va reveni in PSD, iar actuala conducere va fi inlocuită, Theodorescu a replicat: 'Normal, ar trebui de măine. Insă PSD se va mai afla o perioadă de timp in criză'.
El a adăugat că nu va contesta decizia conducerii PSD şi că nu va acţiona in niciun fel, precizănd că nici măcar nu a discutat ulterior aflării deciziei cu colegul său Ion Solcanu, care se află in aceeaşi situaţie.
'Eu nu am avut nicio funcţie, am fost doar academicianul PSD', a susţinut Răzvan Theodorescu.
Dan Mihalache: "Conducerea PSD a pierdut direcţia"
'Eu nu-mi amintesc să fi făcut vreo declaraţie publică impotriva moţiunii de cenzură. Dimpotrivă, am fost coautor al moţiunii, iar partea de politică externă din document este exclusiv produsul meu. Este un pretext al lui Mircea Geoană de a scăpa de mine din partid', a declarat Mihalache.
Acesta a adăugat, că, in ceea ce-l priveşte, 'Mircea Geoană nutreşte o supărare mai veche' şi că, oricum, decizia luată la nivelul Biroului Permanent Naţional al PSD dovedeşte faptul că 'actuala conducere a partidului şi-a pierdut direcţia'.
Dan Mihalache a refuzat să vorbească despre votul său asupra moţiunii de cenzură: 'Votul este secret, iar asemenea discuţii inseamnă că punem sub semnul intrebării un principiu fundamental al democraţiei'.
- Mediafax/Rompres