x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Matusa Tamara - Sondajul CURS provoaca dezbateri publice aprinse

Matusa Tamara - Sondajul CURS provoaca dezbateri publice aprinse

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    24 Ian 2006   •   00:00
Matusa Tamara - Sondajul CURS provoaca dezbateri publice aprinse

La dezbaterea organizata ieri de Jurnalul National pe tema sondajului CURS privind scandalul "Matusa Tamara", analistii prezenti la eveniment au avut opi-nii diferite despre mostenirea familiei Nastase si impac-tul asupra electoratului PSD. O concluzie s-a desprins cu siguranta: e un sondaj de care strategii si liderii PSD trebuie sa tina cont in viitor.

La dezbaterea organizata ieri de Jurnalul National pe tema sondajului CURS privind scandalul "Matusa Tamara", analistii prezenti la eveniment au avut opinii diferite despre mostenirea familiei Nastase si impactul asupra electoratului PSD. O concluzie s-a desprins cu siguranta: e un sondaj de care strategii si liderii PSD trebuie sa tina cont in viitor.

Ieri, in Sala "George Enescu" a Hotelului Hilton, rezultatul sondajului CURS a fost "disecat" de analisti si de sociologi de marca, dezbaterea Jurnalului fiind moderata de analistul politic Ion Cristoiu si de sociologul Sebastian Lazaroiu. Au combatut analistii Iosif Boda, Bogdan Dumitrescu, Dan Andronic, Radu Tudor, Dan Pavel si sociologii Mircea Chivu, Alin Teodorescu (prezent si in calitate de deputat PSD), Calin Anastasiu, ziaristul Horia Alexandrescu.

"Eu sunt ca medicul chirurg care vede pacientul, vede ca are niste pete pe fata, nu nimic in neregula, e intreg, dar cand il deschide in limbaj chirurgical are multe motive de ingrijorare pentru ceea vede in interior. Si asta cred ca ar trebui sa ingrijoreze in special conducerea PSD - modul in care propriul electorat se raporteaza, pe de o parte, la scandalul declansat de mostenirea pe care sotia presedintelui executiv a primit-o, dar si la cei doi lideri marcanti ai partidului - Adrian Nastase si Mircea Geoana", a inceput dezbaterea directorul CURS, Sebastian Lazaroiu. El a mai spus ca PSD are un mare potential de scadere, pentru ca are acest electorat divizat, pe de o parte, si pentru ca exista un recipient, un lucru pe care nu l-a remarcat nimeni in sondajul de zi, PRM se stabilizeaza. PRM stim foarte bine ca din punct de vedere al electoratului seamana cu PSD", a atras atentia directorul CURS.

SUCCESIUNE. Sociologul Calin Anastasiu a apreciat ca ce anume se intampla cu PSD si ce se intampla cu Adrian Nastase trebuie discutate dintr-o singura perspectiva si anume "succesiunea lui Iliescu". El a aratat ca la un moment dat a aparut Nastase, caruia i-a mers cel mai bine cand a fost secundul lui Iliescu, dar la congres nu a avut curaj sa faca un pas inaintea superiorului. "Eu as zice ca matusa Tamara trebuia sa apara si, daca nu aparea, trebuia sa fie inventata candva, iar in acest scenariu al succesiunii, intr-un fel sau altul, Nastase trebuia sa traga ponoasele acestei batalii in lupta pentru a deveni lider", a mai precizat Anastasiu.

TREI LIDERI. In opinia analistului Bogdan Teodorescu, este pentru prima data in Romania cand cele trei modele de lider se intalnesc in aceeasi organizatie: liderul traditional (Ion Iliescu), liderul rational (Adrian Nastase) si liderul carismatic (Mircea Geoana), care nu se pot alia unul cu altul pentru ca nu se revendica din aceeasi zona a legitimitatii. Teodorescu a aratat ca din cei trei lideri doi trebuie sa dispara, si el fiind de parere ca scandalul "Matusa" a aparut pentru a elimina unul dintre ei. El a fost sustinut si de Dan Andronic.

ERODARE. Pentru Horia Alexandrescu, o eventuala plecare din PSD a lui Adrian Nastase sau a lui Ion Iliescu nu ar ramane fara efecte in randul votantilor partidului. Aceasta deoarece atat Ion Iliescu, cat si Adrian Nastase au propriul electorat. "In alt plan, nu am nici o indoiala ca efectul va continua sa se rostogoleasca si sa creasca si va aparea o erodare a PSD. Nu stiu insa in ce masura eroadarea asta provine de la matusa, caci este posibil sa fie in martie si in aprilie consecinte ale dosarului, dar in acelasi timp este posibil sa fie consecinte ale discutiilor de la Brasov, ale impingerii in linia a doua a lui Iliescu si a lui Nastase", a spus Alexandrescu. Sociologul Alin Teodorescu, deputat PSD, a apreciat ca sondajul CURS nu i-a oferit nici o surpriza, cu exceptia faptului ca aproape 60% din electorat si din votantii pesedisti considera ca "aceasta mostenire ascunde niste lucruri ilegale, imorale sau care ingrasa". "Se constata ca poporul pesedist, care aici este 26%, e divizat, si asta stim din practica de zi cu zi, asupra a doua lucruri: cine este seful si care este viitorul, cum trebuie sa mergem? S-a vazut si la Poiana Brasov acest lucru", a spus Teodorescu.

El a apreciat ca in primele doua saptamani scandalul "Matusa Tamara" nu a avut efect asupra optiunilor de vot. "Asta in primele doua saptamani. O opinie publica majoritara se formeaza intr-o perioada ceva mai lunga. Februarie, martie, aprilie, stati sa vedem... Sondajul e foarte bun si trebuie luat in serios si de liderii politici, si de opinia publica. Nu-i nimic socant, doar material pentru strategi si pentru oamenii care decid pentru ca publicul transmite un mesaj. «Nu va credem atunci cand inventati mosteniri»", a spus Teodorescu.

PLECARE. Intrebat daca electoratul pesedist pro-Nastase l-ar urma in cazul in care acesta paraseste PSD, Teodorescu a raspuns negativ. "Nu. Asta e raspunsul. Nu, dimpotriva. A creat incepand din 2001 o structura care este imuna la influenta personala. Este fundamental pentru un partid modern din Romania. Singurul partid care a mai trecut prin aceste procese si care partial a devenit imun la influentele personale ale li-derilor este PNL. PD este strict dependent de lider, UDMR strict dependenta de lider sau de grupul de lideri, iar PRM este cu atat mai mult strict dependent de lider", a explicat Teodorescu.

EVOLUTIE. Pe de alta parte, Bogan Teodorescu a aratat ca "electoratul PSD nu a pus botul la campania negativa" pentru ca este "motivat de o lupta care se desfasoara sub ochii lui". El a avansat ideea ca, in urmatoarele luni, PSD se poate prabusi, cu conditia ca acesta sa fie agresat in continuare prin atacarea in justitie a multor altor lideri. "Daca vine cutare si cutare, s-ar putea sa constatam o solidarizare a electoratului PSD cu propriii lideri. Daca scandalul acesta se stinge si urmeaza performante ale Aliantei, s-ar puatea ca PSD sa aiba probleme. La acest moment insa PSD nu va mai scadea." "Daca se continua ca anul trecut", a spus si Ion Cristoiu.

PERICOL. Iosif Boda a tinut sa atentioneze ca sondajul ar putea fi periculos pentru conducerea PSD, pentru ca ar putea sa induca "o concluzie falsa" si anume ca: "PSD, practic, cu scandaluri, fara scandaluri de coruptie, cu Iliescu, fara Iliescu, cu Nastase, fara Nastase, tot acolo e, intr-o banda de 25%". Totodata, Boda a subliniat ca nu poate fi trasa o concluzie fara a fi coroborate rezultatele sondajului cu ceea ce s-a intamplat in week-end la intalnirea pesedistilor de la Brasov, unde conducerea partidului a fost preocupata de fidelizarea liderilor locali si nu a fost interesat cum ar putea reactiona simpatizantii, ce intentii de vot ar putea sa aiba.

ILIESCU. Referitor la revenirea lui Iliescu in conducerea PSD, Iosif Boda considera ca acesta "si-a implinit misia istorica". "Nu cred ca romanii nu se gandesc ca in 2008, la urmatoarele alegeri, Iliescu va avea 78 de ani", a spus Boda, atragand atentia ca toti cei care cer revenirea lui sunt fie pensionari, fie pensionabili. Cu toate acestea, analistul a subliniat ca Iliescu are si el o serie de simpatizanti si pentru PSD "orice vot conteaza". "Este bine ca Iliescu sa fie unde este, el paseste mai degraba spre istorie", a conchis insa Boda. Grupaj realizat de Lavinia Dimancea, Carmen Vintila si Dana Piciu

EFECT. Rezultatele sondajului CURS pe tema scandalului "Matusa Tamara" a starnit interes

NECESITATE
"Eu as zice ca matusa Tamara trebuia sa apara si daca nu aparea trebuia sa fie inventata candva, iar in acest scenariu al succesiunii, intr-un fel sau altul, Nastase trebuia sa traga ponoasele acestei batalii in lupta pentru a deveni lider" - Calin Anastasiu, sociolog

ERODARE
"Nu am nici o indoiala ca efectul va continua sa se rostogoleasca si sa creasca si va aparea o erodare a PSD. Nu stiu insa in ce masura erodarea asta provine de la matusa, caci este posibil sa fie in martie si aprilie consecinte ale dosarului" - Horia Alexandrescu jurnalist

FARA EFECT
"In primele doua saptamani scandalul «Matusa Tamara» nu a avut efect asupra optiunilor de vot. O opinie publica majoritara se formeaza intr-o perioada ceva mai lunga. Februarie, martie, aprilie, stati sa vedem" - Alin Teodorescu, deputat PSD

ALEGERI 2008
"Nu cred ca romanii nu se gandesc ca in 2008 la urmatoarele alegeri, firesti, normale, Ion Iliescu va avea 78 de ani si ca te astepti sa fie reformat PSD tocmai de catre el, eventual consiliat si de domnul Brucan, care a facut 90 de ani" - Iosif Boda, analist politic

PARALELA CU FRAUDAREA
Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a amintit, in contextul dezbaterii, scandalul fraudarii alegerilor din 2004, scandal izbucnit intre cele doua tururi ale scrutinului prezidential. Atunci, a sustinut Lazaroiu, imaginea PSD de partid corupt a fost fatala, deoarece electoratul i-a crezut in stare de fraudarea alegerilor. Facand o paralela cu acest scandal, directorul CURS a apreciat ca acelasi lucru i s-a intamplat si lui Adrian Nastase in cazul scandalului "matusa Tamara". La randul sau, analistul Ion Cristoiu a fost de parere ca ambele scandaluri au avut impact asupra opiniei publice prin simplismul acuzatiilor. Unul a pornit de la un soft de calculator, celalalt de la o matusa. (Gabriela Antoniu)

GEOANA SE ARATA SEF
Discutiile pe tema increderii in liderii PSD a fost un alt punct al dezbaterii in care analistii au avut opinii divergente. Daca pentru Dan Andronic, liderul Mircea Geoana "a inceput sa arate a seful PSD", Iosif Boda a fost de parere ca fostul partid de guvernamant traieste o tragedie din cauza lipsei unor lideri cu credibilitate. "PSD nu are un lider-buldozer, unul gen Ariel Sharon", a spus Boda. El a mai spus ca reuniunea PSD de la Poiana Brasov a avut un sop: capul lui Nastase. Boda a fost contrazis insa de Alin Teodorescu, care mai in gluma, mai in serios, a spus ca scopul a fost valabil pana la reuniune, dar acolo si-au dat seama ca ar fi gresit. (Gabriela Antoniu)
×