Şeful statului şi parlamentarii joacă de o vreme un veritabil fotbal cu legile. Traian Băsescu le retrimite pentru reexaminare, parlamentarii i le trimit inapoi modificate contrar voinţei lui, iar arbitru in acest meci este Curtea Constituţională, la al cărei verdict ajung majoritatea proiectelor.
Şeful statului şi parlamentarii joacă de o vreme un veritabil fotbal cu legile. Traian Băsescu le retrimite pentru reexaminare, parlamentarii i le trimit inapoi modificate contrar voinţei lui, iar arbitru in acest meci este Curtea Constituţională, la al cărei verdict ajung majoritatea proiectelor.
De la inceputul acestui an, preşedintele Traian Băsescu a retrimis la Parlament 15 proiecte legislative. Aleşii incă le rediscută, cele mai multe dispute dintre parlamentari şi preşedinte stărnindu-le, evident, legile cu caracter electoral. Conform Constituţiei, preşedintele are dreptul să retrimită o singură dată Parlamentului spre reexaminare un proiect de lege, după care este obligat să o promulge. Cele mai multe drumuri intre Palatul Cotroceni şi Palatul Parlamentului le-au făcut modificările la legea referendumului, pentru care şeful statului a ajuns să ceară a doua oară reexaminarea, deşi nu mai are dreptul constituţional. Prima variantă a modificărilor, trimisă la promulgare la finalul anului trecut, prevedea că referendumul nu poate fi organizat simultan cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European ori cu mai puţin de şase luni inainte de desfăşurarea lor. Şeful statului a expediat legea inapoi la Parlament, pe motiv că se ingrădeşte dreptul poporului de a se exprima in anumite momente pe chestiuni importante. Parlamentul a rediscutat proiectul, dar a făcut alte modificări, in ciuda voinţei preşedintelui. Termenul de interdicţie s-a redus la trei luni, dar s-a stabilit că un referendum nu poate fi validat decăt dacă participă jumătate plus unu dintre cei inscrişi pe listele electorale şi s-a introdus o limită a voturilor necesare pentru demiterea preşedintelui. Legea este declarată neconstituţională insă şi, reintoarsă la Parlament, se transformă intr-un singur articol care cuprinde interdicţia organizării referendumului simultan cu orice alte alegeri, articol iniţiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea. In ciuda obligaţiei de a promulga legea, Traian Băsescu a pus-o in plic şi-a mai trimis-o o dată parlamentarilor la inceputul acestei săptămăni.
DIICOT, CĂZUTĂ VICTIMĂ. Un proiect controversat pe care aleşii l-au reprimit de la preşedinte este cel privind organizarea DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism). Aleşii au respins o ordonanţă care limita acţiunea Direcţiei la chestiuni privind marea criminalitate organizată, dar Preşedinţia a cerut adoptarea ei, pentru eficientizarea activităţii acestei Direcţii. Cererea şefului statului se află insă de o lună la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Şi diplomaţii au avut de suferit din cauza neinţelegerilor dintre preşedinte şi parlamentari. Legea prin care s-ar fi mărit salariile ambasadorilor şi ale personalului diplomatic a ajuns la promulgare la 1 octombrie, dar şeful statului a atacat-o la Curtea Constituţională. Inapoi la Parlament au fost trimise şi proiectul prin care personalul MApN ar fi putut să-şi cumpere locuinţele de serviciu, precum şi cel prin care se permitea vănzarea unor imobile ale RAAPPS. In ambele cazuri, Parlamentul nu a acceptat obiecţiile şefului statului.
INCĂ DOI ANI LA MUNCĂ. Aleşilor nu le-a mers insă cănd au vrut să-şi legifereze căteva avantaje, pe care cetăţenii obişnuiţi nu le au. O modificare a statutului deputaţilor şi senatorilor ii pensiona pe aleşi la 63 de ani, dar preşedintele le-a trimis legea inapoi, cu solicitarea de a mai sta doi ani la muncă, 65 de ani fiind vărsta legală de pensionare in Romănia. Proiectul este acum in redezbatere la comisiile de specialitate. Lista legilor retrimise de Traian Băsescu mai cuprinde organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină sportivă, transmiterea unui pachet de acţiuni de la Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu" către judeţul Constanţa, modificările aduse Legii tinerilor, modificările aduse Legii invăţămăntului, ordonanţa privind infiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea in Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi altele.
Ameninţat cu judecata Curţii
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au trimis ieri o scrisoare către şeful statului in care ii cer să promulge legea referendumului, iar in caz contrar vor sesiza Curtea Constituţională, după cum a anunţat ieri vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (foto). Parlamentarii nu au de gănd să rediscute legea referendumului, deoarece, conform lui Nicolicea, retrimiterea de către Băsescu in Parlament a ei "nu e normală şi incalcă Constituţia", fiind vorba despre o lege ce a mai fost trimisă o dată Legislativului. "Să nu facem confuzia pe care o fac unii consilieri de la Cotroceni. Dacă ar fi fost vorba despre altă lege, aşa cum susţine preşedintele, ar fi trebuit să aibă alt număr de inregistrare, alţi iniţiatori. Nu se confundă un alt conţinut cu altă lege, cum confundă consilierii de la Cotroceni. Preşedintele ori are consilieri care au greşit, şi atunci vor fi sancţionaţi, ori ei il invaţă cum să tragă de timp, şi atunci vor fi premiaţi", a spus Nicolicea. El a adăugat că "preşedintele Băsescu şi-a făcut un obicei din a incălca Constituţia", arătăndu-i că termenul de promulgare a legii a expirat la 29 octombrie. (Dana Piciu)
monica.iordache@jurnalul.ro