x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meciul secolului PD/ PNL - Cine da urmatoarea pasa?

Meciul secolului PD/ PNL - Cine da urmatoarea pasa?

de Monica Iordache Apostol    |    31 Ian 2007   •   00:00
Meciul secolului PD/ PNL - Cine da urmatoarea pasa?

Pentru prima data, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a recunoscut ca, in afara de PD, liberalii au "un evantai intreg de solutii" pentru eventuale colaborari politice.

Catalogand "libertinajul" PD, care vrea sa mearga singur in alegerile europene, drept o intentie de a baga divort in Alianta D.A., liberalii au bravat si ei, anuntand ca isi pot gasi oricand un alt partener. "Din punctul meu de vedere, PD-ul a luat decizia de a rupe Alianta si de a o ingropa definitiv. Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramane decat o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce inseamna ca nu exista singura solutie colaborarea cu PD. Avem un evantai intreg de solutii, si mult mai multe decat isi inchipuie unii", a declarat ieri presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, dupa intalnirea conducerii partidului cu parlamentarii sai. Desi "intregul evantai" de solutii ar fi insemnat de fapt PSD, ipoteza vehiculata in ultima perioada, Tariceanu a dat inapoi atunci cand a fost intrebat de ziaristi daca la asta s-a referit si a sustinut ca "liberalii nu vor face alte aliante". Tariceanu si-a reluat potopul de reprosuri la adresa presedintelui Basescu si a justificat decizia PNL de a sustine modificarea Legii referendumului prin faptul ca institutia prezidentiala trebuie scoasa din "imobilism". Cat priveste pactul de neagresiune cu PD pentru perioada campaniei electorale, Tariceanu l-a catalogat drept o dovada de "fariseism". "Am incredere si in Blaga, si in Videanu, dar problema este ca nu ei sunt cei care iau deciziile in PD. Deciziile in PD le ia tot presedintele informal al partidului, care este Traian Basescu", a mai spus el.

ALEGERI AMANATE? Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a anuntat aseara ca a propus, in ultimele doua sedinte ale conducerii PNL, amanarea alegerilor pentru PE. Olteanu isi motiveaza ideea prin faptul ca o campanie electorala pentru acest scrutin se va suprapune cu demersul PSD de suspendare a presedintelui Basescu si cu depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu si nu va mai avea cine sa se ocupe si de organizarea alegerilor. Surse liberale spun ca propunerea a fost facuta acum doua saptamani, dar a ramas nediscutata in cadrul Biroului.
Intamplator sau nu, aceasta ipoteza a fost lansata marti de fostul premier Adrian Nastase, in emisiunea "Stirea Zilei".

CINE RUPE ADA?
"Decizia PD de a participa separat la alegerile pentru PE este in conformitate cu Protocolul Aliantei si nu presupune ruperea Aliantei. Daca PNL doreste sa rupa Alianta, trebuie sa spuna acest lucru explicit si clar, pentru ca prin respectarea Protocolului nu se poate rupe o alianta. Nu putem insa sa nu constatam ca, daca PD a spus foarte clar si explicit ca adversarul nostru este PSD, in privinta PNL observam, din nefericire, faptul ca multe gesturi ii apropie tot mai mult de PSD si PRM, in contradictie flagranta cu principiile Aliantei si cu lucruri sustinute anterior", a impuns ieri liderul PD. Premierul dezinformeaza si manipuleaza, a mai spus Emil Boc, cand invoca propuneri ale PD legate de liste comune in alegerile pentru PE, intrucat erau doar "ipoteze de lucru". Decizia oficiala a fost luata luni de conducerea PD. Presedintele executiv al PD, Adrian Videanu, a apreciat si el ca "nedreapta si inoportuna" aluzia lui Tariceanu privind noii aliati ai PNL, dand asigurari ferme ca PD nu va face alte aliante. (O. Stancu)
REFERENDUM
Votul pe care deputatii PNL l-au dat pentru modificarea Legii referendumului ii aduce langa PRM, a comentat ieri presedintele Traian Basescu, inaintea plecarii la Bruxelles. "Singurul lucru care ma surprinde este pozitia PNL din Comisia juridica. Este problema lor daca vor sa fie alaturi de Romania Mare, alaturi de PSD si de PC. Este o optiune pe care au avut-o si si-o sustin, se pare!", a declarat el, subliniind ca, altfel, demersul Parlamentului privind suspendarea sa din functie este "o actiune constitutionala" si democratica. Cu o conditie insa: sa fie respectate legile in vigoare la inceputul mandatului sau. "In mod cert, in masura in care ea respecta Constitutia si legile in vigoare la inceputul mandatului, fara incercari de a aduce modificari legislatiei pentru a face procesul suspendarii facil - pentru ca rostul Legii referendumului este sa dea stabilitate functiei prezidentiale - , in masura in care se mentin in limitele decentei, este o actiune democratica", a comentat Traian Basescu. (O. Stancu)

AMENINTARI
Daca va fi intrebat in Parlamentul European despre problemele interne din Romania, seful statului, Traian Basescu, nu va ezita sa vorbeasca despre "politica dusa in minciuna". Intrebat ieri, la TVR despre criticile formulate la adresa sa de parlamentari europeni liberali sau socialisti, seful statului a spus ca, din pacate, sunt politicieni care transfera problemele interne in exterior, ceea ce el nu va face. Basescu a precizat insa ca, daca se ridica in discutie probleme interne, cei care le-au ridicat sa nu-si faca iluzii ca nu va da detalii despre sistemul de interese economice din spatele unor decizii politice, fie ca e vorba despre tentative de interventie pentru prieteni politici la Parchet, fie ca "minti ca nu ai primit informari cand tu le-ai primit". Presedintele se afla pentru doua zile la Bruxelles, astazi urmand sa tina un discurs in PE. Inaintea plecarii spre Bruxelles, Basescu a declarat ca votul pe care deputatii PNL l-au dat pentru modificarea Legii referendumului ii aduce langa PRM, PSD si PC.

PC va sustine doar un guvern PNL

Liderul PC, Dan Voiculescu, a anuntat aseara ca PC nu va mai sustine un alt guvern decat unul minoritar al PNL. Invitat la emisiunea "Sinteza Zilei", Voiculescu a aratat ca, daca premierul Calin Popescu Tariceanu "nu devine un actor politic matur, puternic" si nu va veni in umatoarele doua-trei saptamani in Parlament cu un guvern restructurat, minoritar PNL, sa obtina vot de incredere, pe acesta nu-l va mai prinde sfarsitul anului in functie. Liderul PC a sustinut ca un asemenea Guvern ar avea toate sansele sa primeasca un vot de incredere in Parlament, fiind sustinut de PC, dar si de restul partidelor parlamentare, cu exceptia PD si PLD.

Totodata, liderul conservator a spus ca motivul pentru care presedintele Traian Basescu a amenintat ca va vorbi la Bruxelles "despre interesele economice din spatele unor decizii politice" este acela ca, potrivit informatiilor primite de la Servicii, astazi, grupurile socialistilor si liberalilor europeni il vor critica. Pe de alta parte, Voiculescu a aratat ca ideea liberalilor privind amanarea alegerilor europarlamentare ar fi "o mare greseala", PNL dovedind astfel ca nu are putere. "Faptul ca doresc amanarea inseamna ca le e frica si ca se bazau pe candidatura cu PD", a mai spus liderul conservator.
  • Carmen Vintila, Dana .Piciu

    Barroso - ""Turbulente normale"""

    Romania nu trebuie blamata pentru disputele politice din sanul guvernarii, atat timp cat si in vechi state membre UE sunt situatii "pline de viata", a aratat ieri presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, citat de Mediafax, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu. Din punctul sau de vedere, ceea ce se intampla la Bucuresti reprezinta "turbulente normale intr-o democratie". Cata vreme Romania isi respecta obligatiile asumate in procesul de aderare, nu pare a fi nici o problema, a sugerat Barroso, pana acum raporturile comisiei cu autoritatile romane fiind "in normalitate". "Depinde de romani si de sistemul lor democratic sa-si rezolve problemele. Romania ar trebui sa continue sa faca eforturi sa devina o tara proeuropeana, asa cum m-a asigurat presedintele Basescu", a mai spus presedintele CE, care s-a aratat multumit si de progresele in privinta infiintarii Agentiei Nationale de Integritate.

    Presedintele Basescu (foto) a aratat, la randul sau, ca situatia politica din tara nu a fost subiect de discutie cu presedintele CE, "atata vreme cat Romania are un guvern in functie, iar la Bruxelles nu se face confuzie intre disputa politica si criza politica".
  • Oana Sttancu
  • ×