x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Migratia alesilor locali, legiferata

Migratia alesilor locali, legiferata

15 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Deputatii si senatorii au eliminat din statutul alesilor locali articolul prin care consilierii locali plecati dintr-un partid dobandeau doar statutul de independent.
OANA STANCU, CAMELIA IONESCU

Primii care au aprobat migratia alesilor locali au fost senatorii. Ei au invocat o decizie a Curtii Constitutionale prin care s-a permis reinfiintarea grupului PD din Senat dupa ce acesta s-a imbogatit cu un senator venit din PSD. Astfel, senatorii au hotarat luni seara sa elimine din statutul alesilor locali articolul prin care consilierii locali demisionati dintr-un partid nu dobandeau decat statutul de independenti, fara a fi luati in calcul in interiorul grupurilor formate de partide. Eliminarea acestui articol era inclusa in raportul de mediere, insa ad-hoc senatorii a trebuit sa elimine pe cale de consecinta si un alt articol care interzicea explicit consilierilor locali sau judeteni sa se afilieze unui alt grup decat cel al partidului pe listele caruia au fost alesi. In cazul fuzionarii, doua sau mai multe partide, care sunt reprezentate in consilii sau care au deja constituite grupuri, pot forma un grup distinct, potrivit unui alt text adoptat de Comisia de mediere.

Camera Deputatilor a dat ieri vot final pe raportul de mediere la proiectul de lege privind statutul alesilor locali. Cu 175 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si 37 de abtineri, deputatii au dat si ei liber migratiei politice la nivelul administratiei locale.

ACUZATII. Deputatul PNL Viorel Ciofan s-a declarat dezamagit de forma finala a proiectului de lege, acuzand Puterea ca agreeaza migrarea politica si chiar ca ii protejeaza pe cei care se muta dintr-un partid in altul dupa cum le convine. La fel ca liberalii, si democratii au dat vot negativ proiectului de lege, presedintele Comisiei de administratie, deputatul Ioan Oltean, explicand ca reprezentantii PD si-au intemeiat votul tot pe refuzul stoparii migratiei politice.

MODIFICARE

In schimb, udemeristii au votat impotriva statutului din alte motive. Deputatul Marton Arpad a acuzat faptul ca raportul Comisiei de mediere da posibilitatea sanctionarii consilierilor pentru orice fel de vot in consilii, comisia eliminand o delimitare clara in ceea ce priveste situatiile in care alesii locali pot fi sanctionati. Astfel, udemeristul a aratat ca acestia devin usor santajabili, dand exemplu situatia din judetul Covasna, unde, sustine deputatul, "prefectul a trimis o scrisoare consilierilor judeteni, prin care ii avertizeaza ca, daca nu voteaza cum trebuie, vor fi sanctionatI". In aceste conditii, UDMR va depune o initiativa legislativa care sa modifice aceasta prevedere, a anuntat Arpad.
×
Subiecte în articol: politic locali