x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Migratia politica, nesanctionata

Migratia politica, nesanctionata

19 Mar 2004   •   00:00

Legea alegerilor locale a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor cu 184 de voturi pentru, trei voturi impotriva si sase abtineri, fara a prevedea si sanctionarea migratiei politice.

Deputatii opozitiei nu au reusit sa faca posibila stoparea migratiei politice prin lege. Desi reprezentantii PD au venit cu statistici foarte amanuntite din care reiese ca 37% dintre primarii alesi in 2000 pe listele unor partide au plecat la alte partide, amendamentul privind migratia a fost respins ieri de plenul Camerei, in cadrul dezbaterilor pentru aprobarea legii alegerilor locale, cu 50 de voturi pentru, 121 impotriva si o abtinere. Amendamentul a fost sustinut de deputatii PD, PNL si PRM, si prevedea ca acei consilieri locali sau judeteni care isi parasesc partidul sa-si piarda mandatul de consilier si sa fie inlocuiti de supleanti, iar in cazul primarilor sa se organizeze alte alegeri. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a subliniat ca daca acest amendament ar fi fost admis, am fi fost singura tara din Europa care ar fi avut o astfel de prevedere legala prin care se recunoaste ca liderii nu au incredere in membrii propriului partid. "Fiti atenti la oamenii pe care-i luati si ii puneti sa candideze!", s-a adresat Hrebenciuc sustinatorilor amendamentului. Un alt amendament important care a fost respins de plen este cel propus de PD, care prevede ca stampilele folosite la vot sa fie achizitionate in urma unei licitatii.

PRAG. Legea alegerilor locale a stabilit un prag de 5%, procent pe care trebuie sa-l obtina partidele care au candidati la consiile judetene si locale pentru a fi validate. Primarii pot fi alesi intr-un singur tur de scrutin daca intrunesc 50 plus 1 la suta din voturile tuturor alegatorilor care s-au prezentat la urne. Ca noutate, a fost introdus un articol care prevede egalitate de sanse intre candidatii de ambe sexe pe listele electorale pentru alegerile locale. Asta inseamna ca listele pentru consiliile locale si judetene trebuie sa cuprinda obligatoriu atat nume de candidati barbati, cat si de femei, fara a preciza vreun procent.

ELIMINARE. Publicitatea electorala a fost eliminata din lege la interventia CNA. In campania electorala, care va avea doar o luna, posturile de radio si televiziune private pot sa difuzeze emisiuni electorale care sa aiba 15 minute, aici fiind cuprinse si dezbaterile sau emisiunile electorale. Primarii sau consilierii nu pot participa la astfel de emisiuni in calitate de candidat.
( DANA PICIU )

×
Subiecte în articol: politic