Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a trecut din nou pe lângă demisie, după ce a anunţat ieri, în Biroul Naţional Permanent al PSD, că va modifica ordinul de numire a directorilor de şcoli. Andronescu a mai fost la un pas să fie scoasă din Guvern de premierul Emil Boc din cauza Legii de majorare a salariilor dascălilor, din motiv de Lege a educaţiei şi, nu în ultimul rând, din cauza "politizării" excesive a şcolii.
Astfel, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, ieri, după BPN al PSD, că, în urma discuţiilor, Ecaterina Andronescu va modifica ordinul privind numirea directorilor. Duvăz a afirmat că ordinul Ministerului Educaţiei privind directorii de şcoli aflaţi în funcţie fără a fi dat concurs nu a produs efecte, nefiind aplicat încă. El a spus că, în condiţiile în care Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea urmează să intre în vigoare şi Executivul urmează să elaboreze normele metodologice, Ecaterina Andronescu va modifica ordinul trimis în teritoriu, dar care încă nu a fost aplicat, nefiind publicat în Monitorul Oficial. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat la şedinţa partidului că nu va aplica ordinul de numire a directorilor de şcoli, urmând ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să prezinte normele de aplicare a Legii educaţiei, asumată de Guvern.
BOC NU RENUNŢĂ
Premierul Emil Boc a reiterat, ieri, la sfârşitul şedinţei coaliţiei, decizia de a o schimba din funcţie pe Ecaterina Andronescu dacă se va proceda la schimbarea directorilor de şcoli prin ordin de ministru. În replică, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că remanierea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ar fi "o mare prostie" şi că ameninţarea premierului în acest sens este o "umoare" a lui Emil Boc. "De ce să fie revocată? Eu nu discut umorile domnului Boc. Am toată încrederea în maturitatea doamnei Andronescu şi în calităţile sale. Cred că ar fi cea mai mare prostie să se apeleze la aşa ceva", a precizat Iliescu.
Conform ordinului, la nici o săptămână de când au fost numiţi, toţi directorii din învăţământul preuniversitar şi toţi inspectorii, numiţi cu delegaţie, trebuiau să fie destituiţi, urmând ca doar ministrul Educaţiei să numească alţi inspectori şi directori. "Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, încetează toate detaşările în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare dispuse pentru anul 2009-2010 prin decizie a inspectoratului şcolar general", se arăta în ordin.
Citește pe Antena3.ro